Ostatnio znacząco spadła skuteczność mojej wysyłki w terminie , szczególnie widzę to w statystykach dotyczących przewożnika ALLEGRO - na 85 wysłanych przesyłek w ciągu miesiąca podlegającego ocenie tylko 72 zostały zaliczone jako wysłane w terminie . Nie rozumiem jak to możliwe skoro wszystkie przesyłki tego przewożnika odbierał kurier w dniu który był terminem nadania przesyłki.
@alesklep_24 sprawdziłam statystyki na Twoim koncie i zamówienia, za które nie otrzymałeś punktów w mierze Wysyłka w terminie, zostały wysłane z opóźnieniem.
Np.
6bde3b30-e315-11f0-a24b-95df2360ae17, 4e238f73-e408-11f0-ba13-eb3b9db5a395, d9b33a50-e425-11f0-a69c-3bdf22101cc4, 10db66a0-e323-11f0-9402-ddb3983e8aa9 - powinny zostać wysłane do 29.12.2025, a zostały nadane 30.12.2025.
Zgoda , widzę ,że były nadane do paczkomatu po 19 tej wyjątkowo tego dnia. Mam za to inne pytanie jak uniknąć ocen za wysyłkę tego samego dnia , skoro zakup był dokonany w weekend ( żaden kurier nie odbierze przesyłki od piątku 19tej do poniedziałku 15 tej, a ja mam ustawione wysyłki max następnego dnia ( a w zamówieniu wyświetla się wysyłka do poniedziałku )
@alesklep_24 w takiej sytuacji, jeśli masz ustawiony czas wysyłki 1 dzień, to czas na nadanie masz do poniedziałku do końca dnia, jeśli zmieścisz się w tym czasie, to zamówienie zaliczymy jako nadane w terminie.
Podejrzewam, że masz na myśli miarę Szybka wysyłka, w tej mierze zaliczymy tylko zamówienia, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały: wysłane w dniu złożenia i opłacenia zamówienia lub dostarczone nie później niż wskazuje na to najdłuższy czas przewozu dla wybranej przy zakupie metody dostawy liczony od momentu opłacenia zamówienia.
Więc najprawdopodobniej za zamówienia opłacone w sobotę czy niedzielę nie otrzymasz punktów za Szybką wysyłkę, ale w tej mierze nie przyznajemy punktów ujemnych, więc docelowo nie jest tak, że powinineś wszystkie zamówienia mieć oznaczone jako Szybką wysyłkę.
W tym artykule znajdziesz szczegółowe informacje o tym, jak przyznajemy punkty w każdej z miar.