Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Z góry przepraszam, jestem nowicjuszem na obecnym Allegro. Niedawno postanowiliśmy zacząć sprzedawać tutaj, mimo, że wszyscy odradzali. Sprzedajemy perfumy. Dzisiaj dorobiliśmy się negatywa "podejrzewam, że produkt nie jest oryginalny. Znam ten zapach od 20 lat i nie pachnie tak jak powinien". Klientowi pewnie obcy jest temat reformulacji. Oczywiście produkt jest legitny, pochodzi z oficjalnej dystrybucji, nie handlujemy podróbkami. Niestety, na 4 komentarze jeden negatyw powoduje, że nasza wiarygodność spadła do 75%, co dyskwalifikuje nas jako uczciwego sprzedawcę.
Teraz moje pytanie, co robić? Jak radzicie sobie z takimi sytuacjami? Oczywiście poprosiłem o zmianę opinii, ale odzewu pewnie nie będzie. Jak wybrnąć z tego, jak radzić sobie na przyszłość? Negatyw na 1000 komentarzy nie robi różnicy, ale na 4 to już praktycznie zamyka biznes.
@AROMATIQ nie Wiesz o co tu chodzi ? to jako długoletni sprzedawca na allegro powiem Ci ,że padłeś ofiarą wyłudzacza , odnieś się rzeczowo do oceny i zapomnij , pierwszy negatyw w miesiącu nie wpływa na statystyki więc w żaden sposób nie wpłynie na Twoją sprzedaż
Ta moje zdanie , a zrobisz jak chcesz, allegro nie usunie Ci tej oceny .
Domyślam się, o co może chodzić. Ale... te 75% źle wygląda, można tylko walić zdrowaśki, żeby chętny kupujący przeczytał opinię i uzasadnienie, gdzie wytłumaczę się. Tylko nie wiem czy pojechać po tej osobie czy grzecznie podkulić ogon?
@AROMATIQ mało klientów zwraca uwagę na średnią ocen , a 1 na 100 weryfikuje , ludziom się nie chce , zwykle o decyzji zakupowej decyduje cena i czas dostarczenia . To co Ciebie spotkało jest wyrafinowanym działaniem wyłudzacza , szukają świeżych kont z małą ilością ocen tam ,gdzie negatywem mogą mocno zaszkodzić , kupują drogie produkty ,wystawiają negatywa i czekają na reakcję sprzedawcy , oczekują dużej rekompensaty .
Ja bym pojechał ostro , ale z kulturą ,przemyśl spokojnie odpowiedź na ocenę , nie rób tego pod wpływem impulsu bo nie będziesz miał możliwości jej skorygowania .
Dzięki. Poczekam kilka dni, jeśli nie usunie nega, odpiszę, żeby mu w pięty poszło, ale z pełną kulturą. Nie wyłudzi ode mnie ani grosza, bo przez 25 lat działalności nikogo nie oszukałem i żaden [edycja] niczego ode mnie nie dostanie.
@AROMATIQ przykro mi, że trafiłeś na taką sytuację. Natomiast z mojej perspektywy spróbuj skontaktować się z klientem wyjaśnić mu merytorycznie swoje stanowisko i poprosić o zmianę/ usunięcie oceny. Trzymam kciuki.
@gdvorek uwierz mi , nie ten typ klienta , przerabiałem to wielokrotnie , jest to z góry zaplanowane działanie w celu wymuszenia dodatkowych gratyfikacji .
z daleka wanieje próbą wyłudzenia .
Napisałem do gościa, wytłumaczyłem mu, że w ciągu 20 lat zapach przeszedł kilka reformulacji. Ale podejrzewam, że to będzie próba wymuszenia kasy, a niestety Allegro promuje takie sposoby rozwiązywania tych konfliktów poprzez "usunięcie opinii za rekompensatą".
A mam inny problem. Jeden gość już 2 razy zakupił różne produkty, po czym anulował transakcję/dokonał zwrotu. Raz zanim wysłaliśmy paczkę, drugim razem paczka trafiła do paczkomatu. Na szczęście udało się ją wyjąć przed przyjazdem paczkomatokuriera. Tutaj podejrzewam, że to po to, żeby mieć możliwość wystawienia negatywa i walki o rekompensatę. Mam 100% pewności, że Pan o pięknym imieniu Franciszek, za parę dni wystawi negatywa. Dlaczego nie mogę go zablokować, dlaczego Allegro pozwala na tego rodzaju praktyki?
@AROMATIQ z klasycznymi zapachami są problemy już o 2 lat za sprawą ilialu , kto używa lata ten sam produkt na pewno wyczuje różnicę .
@AROMATIQ może konkurencja?
@AROMATIQ jeśli klient wystawia opinię i ona nie narusza naszego regulaminu, to mamy związane ręcę, nie możemy takiej oceny usunąć. Możesz skierować sprawę na drogę prawną.
Rozumiem Was i dla mnie takie sytuacje są również przykre, natomiast my musimy działać zgodne z zapisami prawa.
Czy przyzwalanie na wymuszenia, bo jak inaczej nazwać "usunięcie opinii za rekompensatą" jest działaniem zgodnym z zapisami prawa?
@AROMATIQ nie jest zgodne , ale udokumentowanie działania klienta w praktyce nie jest możliwe , a bez tego sprawy nie ruszysz .
Czy przyzwalanie na wymuszenia, bo jak inaczej nazwać "usunięcie opinii za rekompensatą" jest działaniem zgodnym z zapisami prawa?
oczywiście, że jest niezgodne z prawem - reakcję serwisu widzisz powyżej - wnioski proszę wyciągnąć samemu
@AROMATIQ potwierdzam, że jest to działanie niezgodne z regulaminem.