Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry co zrobić z takim klientem który zamówił u mnie towar data sprzedaży:17 gru 2019, 22:50 zrobił na stronie allegro odstąpienie od umowy 27 grudnia 2019 a odesłał towar dopiero 14 stycznia taka jest data nadania i ten towar wrócił do mnie dopiero 15 stycznia.
Przyjąć, rozpatrzyć, zwrócić pieniądze. Wg prawa ma termin 14 dni na przesłanie Ci oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Sam towar może odesłać ze sporym opóźnieniem, chyba że ograniczyłeś ten termin zapisem w zakładce "zwroty".
Szafraniec mylisz się. Na zwrot towaru jest 14 dni OD odstąpienia. Jeśli nie chce nie musi zwracać za przesyłkę pierwotną w tej sytuacji.
ok, faktycznie sprawdziłem w ustawie.
"Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub
przekazać ją osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie,
jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że
przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu
wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem."
Ja bym problemów nie robił w szczególności,że to święta były ale fajnie jakby obie strony wywiązywały się z obowiązków 🙂
Właśnie też bym nie robił ale klientka z pewnością perfidnie na wydrukowanych które wydrukowała ze strony allegro zwrot i odesłała to do mnie zrobiła dopisek "Jeną rzecz sobie zostawiam może się przyda :-)" a z pewnością będzie oczekiwać zwrotu gotówki za wszystkie zwroty które dokonała na allegro. Mam tez pytanie do was co mogę zrobić w kwestii zwrotów prowizji bo właśnie rozmawiałem z konsultantem allegro i odpisali mi że klient jeszcze łaskawie ma potwierdzić im zwrot mojej prowizji jeśli tego nie zrobi to nie dostane zwrotu 🙂 chora sytuacja.
Jeśli Klient nie potwierdzi przyczyny ubiegania się o zwrot prowizji to zawsze możesz się od takiej decyzji odwołać.
Link będziesz miał w mailu o przyznaniu zwrotu lub jego odrzuceniu.
Nie musisz zwracać nic ale nie warto robić problemów generalnie raczej każdy na tym traci(ty i kase i nerwy). To po prostu jest koszt prowadzenia dziłalności na Allegro(wlicz sobie to w koszty reklamy).
Klient nie musi potwierdzić niczego, może nawet kliknać na "NIE POTWIERDZAM". Ty masz odstąpienie wiec odwołujesz się i w razie czego możęsz zdjęcie odstapienia przysłać. Ale jak było robione przez allegro odstąpienie to z autoamtu Ci przyznają po odstąpieniu.