Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
to bardzo podstawowe pytanie, ale do tej pory wysyłałem towar w oparciu o własną umowe z kurierem i doliczałem osobne opłaty za przesyłkę. W przypadku sprzedaży w oparciu o cennik Smart rozumiem, że część kosztów wysyłki tzw. opłaty sprzedającego trzeba dołożyć do ceny?
@kurtynypaskowe nie trzeba , ale warto , aby to się skalkulowało .
Tak, tylko pamiętaj, że jak masz coś, co kosztuje 100zł i płacisz od tego 10zł prowizji, doliczysz koszt wysyłki smart, dla uproszczenia 10zł, to nie będziesz płacił 10zł prowizji, tylko 11. No ale jak chcesz wyjść na 0, to musisz dołożyć jeszcze, przez co prowizja wzrośnie...
Polecam zrobić sobie kalkulator w excelu na to, pomęczysz się jakiś czas z pisaniem go, ale zaoszczędzisz wiele godzin na liczeniu tego na kolanie.
@kurtynypaskowe nie trzeba ale warto 🙂 przykład u mnie jak miałem smarta, produkt za 79 zł marża 23 zł, prowizja allegro 12,64 zł dopłata do smarta 6 zł kartonik 2 zł policz czy warto podnosić cenę czy lepiej zrezygnować ze smarta i mieć taniej, sprzedaż o połowę mniejsza, zwrotów 0 a kasa na koniec ta sama 🙂 ale wszystko zależy co sprzedajesz i na jakiej marży 😄
Warte przeliczenia. Dzięki.
Witam.
I tak właśnie wygląda Drobna Polska Przedsiębiorczość na Allegro. Zarabiają na niej wszyscy z wyjątkiem właściciela...
Jak się zdecydujesz na smarta, to oprócz tego o czym pisał @kostas11 weź też pod uwagę, że ilość zwrotów wzrośnie Ci lawinowo, bo skoro dla nabywców będą darmowe, to nic ich nie będzie powstrzymywać przed bezsensownymi zakupami, o "dobieraniu do smarta" nawet nie wspominając.
Musisz się ponadto liczyć z tym, że całkiem spora część towaru wraca w stanie nie nadającym się do dalszej sprzedaży z oznaczeniem produktu jako nowy. Oczywiście w takim wypadku będziesz miał teoretyczną możliwość by potrącić coś ze zwracanej kwoty, ale wtedy "zemsty konsumenta" raczej nie unikniesz.
Obecnie drobni sprzedawcy raczej odchodzą od smarta.
Pozdrawiam. Marek.