opłata za ponowne nadanie nieodebranej paczki
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Kupujący nie odebrał paczki, a więc odebrałam przesyłkę zwrotną (Allegro InPost). Teraz prosi o ponowne wysłanie. Koszt nadania przy tym jest większy od ceny produktu. Jak w tej sytuacji wyglądają rozliczenia z kupującym, jak i kto powinien opłacić ponowną wysyłkę? Jak się rozlicza z Allegro?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak chce to musi opłacić, inne wyjście to odstąpienie od umowy zakupu, wówczas zwrócisz Mu śrdoki.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Czyli jeżeli kupujący odstąpi od umowy, to będę musiała zwrócić mu zapłacone pieniądze (koszt samego towaru plus koszt dostawy), a także zwrócić Allegro procent od sprzedaży? Kto opłaca już dokonaną przesyłkę?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Ariadna_55 jeśli zrobi zwrot, to musisz oddać całą kasę, wówczas Allegro odda Ci pobraną prowizję
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A koszty już dokonanej przesyłki opłaca kupujący?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Niestety handlując na Allegro musimy non stop kalkulować straty i dokładać często do interesu.
W przypadku nieodebranej przesyłki i chęci ponownego wysłania, ja zawsze obciążam kupującego dodatkowym kosztem. Z jego winy ? Z jego winy i jego decyzja.
Miałem ostatnio Janusza biznesu, który wziął na fakturę towar. Nie odebrał 2x. Paczka latała do paczkomatu i do mnie 4 razy. Z uporem maniaka uświadamiałem "JANUSZOWI" że korekty faktury na wykonana usługę dostarczenia towaru jemu nie wystawię i zażądałem zapłaty za te faktury. Korektę wystawiłem jedynie na przedmiot. Zrozumiał i opłacił faktury transportowe.
Handel na tym portalu to ciągłe wyzwania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Z tego wynika, że mogłam nie odbierać zwróconej (nieodebranej przez kupującego) paczki, a wtedy by ona ponownie wróciła do niego bez dodatkowych kosztów?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Ariadna_55 "Z tego wynika, że mogłam nie odbierać zwróconej (nieodebranej przez kupującego) paczki, a wtedy by ona ponownie wróciła do niego bez dodatkowych kosztów?"
Nie. Trafiłaby na magazyn przewoźnika.
Gdyby było tak jak piszesz to paczka mogłaby jeździć pomiędzy Tobą a kupującym w nieskończoność 🙃