anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

opłata za ponowne nadanie nieodebranej paczki

Ariadna_55
#7 Wielbiciel#

Kupujący nie odebrał paczki, a więc odebrałam przesyłkę zwrotną (Allegro InPost). Teraz prosi o ponowne wysłanie. Koszt nadania przy tym jest większy od ceny produktu. Jak w tej sytuacji wyglądają rozliczenia z kupującym, jak i kto powinien opłacić ponowną wysyłkę? Jak się rozlicza z Allegro?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

LEW433
#21 Demiurg#

Jak chce to musi opłacić, inne wyjście to odstąpienie od umowy zakupu, wówczas zwrócisz Mu śrdoki.

oznacz moderatorów

Ariadna_55
#7 Wielbiciel#

Czyli jeżeli kupujący odstąpi od umowy, to będę musiała zwrócić mu zapłacone pieniądze (koszt samego towaru plus koszt dostawy), a także  zwrócić Allegro procent od sprzedaży? Kto opłaca już dokonaną przesyłkę?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@Ariadna_55  jeśli zrobi zwrot, to musisz oddać całą kasę, wówczas Allegro odda Ci pobraną prowizję 

oznacz moderatorów

Ariadna_55
#7 Wielbiciel#

A koszty już dokonanej przesyłki opłaca kupujący?

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

Niestety handlując na Allegro musimy non stop kalkulować straty i dokładać często do interesu. 

W przypadku nieodebranej przesyłki i chęci ponownego wysłania, ja zawsze obciążam kupującego dodatkowym kosztem. Z jego winy ? Z jego winy i jego decyzja. 

Miałem ostatnio Janusza biznesu, który wziął na fakturę towar. Nie odebrał 2x. Paczka latała do paczkomatu i do mnie 4 razy. Z uporem maniaka uświadamiałem "JANUSZOWI" że korekty faktury na wykonana usługę dostarczenia towaru jemu nie wystawię i zażądałem zapłaty za te faktury. Korektę wystawiłem jedynie na przedmiot. Zrozumiał i opłacił faktury transportowe. 

Handel na tym portalu to ciągłe wyzwania. 

oznacz moderatorów

Ariadna_55
#7 Wielbiciel#

Z tego wynika, że mogłam nie odbierać zwróconej (nieodebranej przez kupującego) paczki, a wtedy by ona ponownie wróciła do niego bez dodatkowych kosztów?

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Ariadna_55 "Z tego wynika, że mogłam nie odbierać zwróconej (nieodebranej przez kupującego) paczki, a wtedy by ona ponownie wróciła do niego bez dodatkowych kosztów?"

Nie. Trafiłaby na magazyn przewoźnika.

Gdyby było tak jak piszesz to paczka mogłaby jeździć pomiędzy Tobą a kupującym w nieskończoność 🙃

oznacz moderatorów