anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Oszustwo na dane osobowe ?

Lukassuss
#7 Wielbiciel#

Dostałem maila chyba od Allegro z informacją że moje konto zostało zawieszone na podstawie art. 2.12 Regulaminu Allegro z info "Chcemy sprawdzić, czy nie padłeś ofiarą oszustwa. Dla bezpieczeństwa Twojego i kupujących, musimy potwierdzić, że wszystko jest w porządku."

Posiadam konto na Allegro do wielu lat, głównie kupuje, czasem sporadycznie coś sprzedaje używanego. Nigdy nie miałem takiego przypadku, sprzedałem 2 rzeczy i allegro zablokowało mi konto, zablokowało wypłatę środków wpłaconych przez kupujących bez żadnego powodu.

Ale najbardziej niepokojące jest to że żądają wysłania zdjęć tych przedmiotów z DOKUMENTEM TOŻSAMOŚCI. Raczej nieco niepokojące w obecnych czasach, wyłudzenia tożsamości itp ciągle się zdarzają.

Ciekawi mnie czy ktoś się już spotkał z takim problemem i jak to rozwiązał?

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

br.
#21 Demiurg#

@Lukassuss  W takich sytuacjach najwazniejszy jest adres z którego wysłano wiadomość.

Napisz ten adres tutaj wtedy odpowiemy.

No i sprawdź konto, czy naprawdę masz zawieszone.

oznacz moderatorów

Lukassuss
#7 Wielbiciel#

Adres to: 

powiadomienia@allegro.pl

zatem wygląda na prawdziwy, na moim koncie tez mam info o zawieszeniu.

Tylko ze to jakaś bzdura, 22 lata mam to konto, sprzedawałem na nim już parę razy coś i nagle allegro zebrało się na sprawdzanie?!

Mam wątpliwości czy taki serwis moze żądać kopii dokumentu tożsamości. 

Bez wpływu wpłaconych przez kupujących pieniędzy nie wyśle im zakupionych rzeczy, co oczywiste. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@Lukassuss  Adres jest OK, to Allegro.

Jeżeli sprzedajesz to musisz wysłać zakupione przedmioty, jeśli tego nie zrobisz to nie odblokujesz konta.  Rozliczenia z Allegro to twój problem, nie mieszaj do tego kupujących.

Żądania wysłania zdjęć dowodu i zdjęć  sprzedawanych przedmiotów to typowa praktyka Allegro, jest na tym forum opisane mnóstwo takich sytuacji.  Radzę się podporządkować i wysłać co każą.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Kupujący kupił i opłacił i czeka na towar, musisz go wysłać, Musisz także wysłać zdjęcia Allegro ze posiadasz to co sprzedajesz, czasem tak się dzieje jak mają wątpliwości ze sprzedający może coś sprzedawać czego nie posiada.

oznacz moderatorów

Lukassuss
#7 Wielbiciel#

Ok, kupujący kupił i zapłacił - tyle że ja nie otrzymałem należności, przetrzymuje je allegro. I nie mam żadnej gwarancji że mi je przekaże, skoro odstawiają takie historie.

Wyślę im te zdjęcia po konsultacji z prawnikiem ale rzeczy nie wyślę bo im nie ufam. To prawda że to nie wina kupujacych - ale i nie moja, tylko jakichś bzdurnych wymysłów allegro. Poinformuję kupujących o problemie i jego źródle, też mogą się zwrócić do allegro o wyjaśnienia.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@LEW433 ciekawe dlaczego nie ma tu symetrii i prezes allegro nie musi wykonywać tego typu zdjęć 🙂

oznacz moderatorów