Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam przychodzę do państwa z takim problemem. Mianowicie sprzedałem miesiąc temu telefon w stanie idealnym. Kupujący kupił ode mnie telefon wszystko ok itp. Przed zapakowaniem zrobiłem zdjęcie telefonu [widać datę i godzinę zrobienia zdjęcia] po czym zapakowałem telefon. Telefon został wysłany i na następny dzień kupujący napisał mi i wysłał zdjęcie, że szkiełko które chroni aparat jest ukruszone. Rozpoczęliśmy dyskusje poprzez allegro i allegro zaproponowało aby kupujący zgłosił sprawę na policje i skorzystał z POK, mimo, że uszkodzenie nie powstało z mojej winy bo jest to niewykonalne abym to uszkodził kilka godzin przed włożeniem do paczkomatu. Dostałem maila, że sprawa została zgłoszona przez kupującego do POK, co mogę w tej sytuacji zrobić? Wszystkie moje opinie są pozytywne na 5 gwiazdek i 1 raz spotykam się z taką sytuacją.
@Sergiusz0101 trudna sprawa, bo do końca nie będzie wiadomo, czy uszkodzenie powstało podczas transportu, czy już na miejscu podczas użytkowania telefonu przez osobę, która go kupiła. A jaka to była przesyłka ? Bo zasadniczo kupujący powinien przy odbiorze obejrzeć sprzęt i od razu zgłaszać jakieś problemy. Jeśli paczka była ubezpieczona, można próbować szarpać się z przewoźnikiem, ale to droga przez mękę.
Ja bym zrobił tak: dla świętego spokoju dał jakiś rabat klientowi, może go to udobrucha i zapomniał o temacie 🙂
Telefon został dostarczony do paczkomatu.
Czyli świadków brak, bo jakby był kurier to wtedy mógłby zaświadczyć co i jak. To jest takie trochę odbijanie piłeczki, słowo przeciwko słowu.
No niestety, ja mam z kupującym stały kontakt także nie ma sporu i obaj twierdzimy, że stało się to podczas transportu, ale allegro zaproponowało takie rozwiązanie. I teraz pytanie jak to będzie wyglądać?
@Sergiusz0101 to może idzie się z nim jednak dogadać 🙂
Chciał zwrócić towar, natomiast ja nie mam obowiązku przyjmować go tym bardziej gdy wysłałem w pełni sprawny. Uszkodzenie jest praktycznie niewidoczne z odległości głowa-ręka i w niczym nie przeszkadza, ale sprawa zgłoszona do pok bo już dostałem maila
@Sergiusz0101 Nic nie musisz z tym robić. Reklamację możesz uznać, ale nie masz takiego obowiązku jeśli jesteś przekonany, że wysłałeś telefon sprawny. Niech sobie kupujący walczy o odszkodowanie z POK, to nie Twoja sprawa. Żadna policja i Allegro nie ma prawa wymusić na Tobie uznania roszczeń kupującego.
@xyz96 ja myślę, że to nie jest problem, a raczej ewentualne niskie oceny po transakcji. Może tego obawia się Sergiusz0101. Stąd zawsze lepiej się dogadać niż zlać klienta, tym bardziej, że wygląda na normalnego.
Czy jeśli kupujący zgłosił to, to ja będę dostawać jakąś korespondencję z policji? Mimo że nic nie zrobiłem. Dodam tylko, że ja również zakupiłem telefon od tego samego sprzedającego i wystawiłem mu pozytywną opinię.
@Sergiusz0101 szczerze, nie mam pojęcia po co w tym wszystkim policja. Zupełnie tego nie rozumiem, będą szukać winnego uszkodzenia przesyłki. To jest lekko chore. Jestem pewien, że oni go pogonią jak tylko się pojawi z takim problemem jak uszkodzona szybka w telefonie 🙂
to nawet nie jest szybka a małe szkiełko od aparatu 🙂
Moim zdaniem nikt niczego na policję nie zgłosi, tylko jesteś straszony POK-iem abyś uległ. Policja nie zajmuje się reklamacjami.
Dziękuje za pomoc, czekam jeszcze na komentarze innych osób. Życzę wesołych świąt 🙂
A jeszcze mam pytanie, skoro policja nie zajmuje się takimi rzeczami to dlaczego allegro, chce aby skierować coś takiego na policje. I czy jeśli kupującemu w jakiś cudowny sposób zostanie jakaś część zwrócona to czy ja muszę wtedy oddać tą kwotę allegro?
Nic nie musisz oddać. Nie ma takiego zapisu w regulaminie Allegro, który by Cię zobowiązywał do zwrotu kwoty wypłaconej kupującemu z POK. Nie masz obowiązku uznać reklamacji kupującego i Allegro nie może jej uznać za Ciebie. Tylko i wyłącznie sąd mógłby Cię do tego zmusić.
@xyz96 ja Kupujący dostanie odszkodowanie z POK to allegro sobie to ściągnie od sprzedawcy
Nie rozumiem jak w tym przypadku miałoby zostać to przyznane gdy nie ma jednoznacznych dowodów kto przyczynił się do uszkodzenia.
Jesli zglosi sprawe na policje i POK wyplaci mu pieniądze to z automatu to co wyplacili doliczą Ci do rachunku
Nie ma dowodów ale allegro zawsze wini sprzedającego.
Ale to raczej nie jest zgodne z prawem 😉