Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam przychodzę do państwa z takim problemem. Mianowicie sprzedałem miesiąc temu telefon w stanie idealnym. Kupujący kupił ode mnie telefon wszystko ok itp. Przed zapakowaniem zrobiłem zdjęcie telefonu [widać datę i godzinę zrobienia zdjęcia] po czym zapakowałem telefon. Telefon został wysłany i na następny dzień kupujący napisał mi i wysłał zdjęcie, że szkiełko które chroni aparat jest ukruszone. Rozpoczęliśmy dyskusje poprzez allegro i allegro zaproponowało aby kupujący zgłosił sprawę na policje i skorzystał z POK, mimo, że uszkodzenie nie powstało z mojej winy bo jest to niewykonalne abym to uszkodził kilka godzin przed włożeniem do paczkomatu. Dostałem maila, że sprawa została zgłoszona przez kupującego do POK, co mogę w tej sytuacji zrobić? Wszystkie moje opinie są pozytywne na 5 gwiazdek i 1 raz spotykam się z taką sytuacją.
Trzeba się wreszcie nauczyc: jak przesyłka jest wartościowa i może ulec uszkodzoniu taki przedmiot wysyła się z dodatkowa usługa: sprawdź paczke w obecności kuriera. W każdej firmie kurierskiej dopłaca się za to kilka złotych, ale przy drogich rzeczach warto
Ale kupujący wybrał sposób wysyłki do paczkomatu, więc nie było takiej możliwości
Według państwa jak może skończyć się ta sprawa? 1 raz mnie coś takiego spotyka, więc wole mieć jakiś zarys tego.
@RED Jak to ściągnie? Jakim prawem? Sami sobie pobiorą z jego konta? Fakturę to każdy każdemu może wystawić. Allegro to nie państwo w państwie.
Dokładnie, nie wyobrażam sobie raczej takiej sytuacji, nie dość, że komiczne to niezgodne z polskim prawem.
@xyz96 punkty z regulaminu pok
Kupujący oświadcza, że z chwilą dokonania przez Allegro.pl wypłaty rekompensaty, o którą wnosił, przenosi na Allegro.pl, wszelkie przysługujące mu wierzytelności względem Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego ze zobowiązań wynikających z umowy zawartej w ramach Transakcji, stanowiącej przedmiot zgłoszenia.
W przypadku podjęcia przez Allegro.pl decyzji o wypłacie rekompensaty z tytułu Programu Ochrony Kupujących konto Sprzedającego może zostać zablokowane do chwili wyjaśnienia sprawy lub zwrotu wypłaconej rekompensaty.
ja też sie pytałem allegro jakim prawem to zrobi - twierdzili, że Kupujący przenosi na nich swoje prawa i roszczenia, więc to oni będą prawnie gnębić sprzedawcę
@Sergiusz0101 rozumiem, że sprzedaż odbyła się prywatnie. Nie widzę na Twoim koncie statusu firma. Natomiast jeśli telefon był zgodny z opisem i kupujący nie zgłosił wcześniej problemu to nie masz obowiązku przyjmowania reklamacji (nie jesteś firmą). Jednak widzę, że kupujący sprawdził telefon zaraz po wyjęciu go z paczkomatu i dyskusja toczy się od 13.03. Widzę też, że sytuacja jest dość złożona i nie możecie dojść do porozumienia.
Przypominam, że jeśli zdarzy się, że towar będzie posiadał ukryte wady, to kupujący będzie mógł skorzystać z rękojmi. Choć nie będzie mógł odstąpić od umowy na podstawie prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, będzie to mógł zrobić, korzystając właśnie z rękojmi. Przy okazji będzie można zażądać zwrotu pieniędzy. W ostateczności trzeba udać się do sądu.
Niestety, tak jak odpowiadali nasi pracownicy - nie jesteśmy stroną w tym konflikcie, udostępniamy jedynie narzędzia i sugerujemy rozwiązania.