anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pierwsza faktura na firmę a poprawne wystawienie faktury

MAMY ROZWIĄZANIE!
3ma3
#2 Obserwator#

Hej,

Mam konto firmowe, JDG i nie jestem na VAT. Mam pierwsze zamówienie gdzie klient kupił produkt i zapłacił za Allegro MiniPrzesyłka za 4,49 zł (Poczta Polska).

Zamówienie: 31,49 zł (w tym dostawa 4,49 zł)
Pobranie opłat ze środków PayU - Allegro Finance   Kwota: -5,82 zł    Środki: 25,67 zł

Jak ją poprawnie wystawić fakturę ? Czy klientowi mam na fakturze wpisać również koszt przesyłki ?
Bo w sumie Allegro pobrało tą opłatę ode mnie jako prowizja z tego co widzę (jeśli dobrze rozumiem, to te 5,82 zł to prowizja od sprzedaży + koszt wysyłki).

Co jeśli kupi przez SMART i klient nie płaci za przesyłkę w ogóle ? Wtedy też trzeba to na fakturze wpisać?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
mdrogeria
#21 Demiurg#

@3ma3 prowizja to Twój koszt , FV wystawiasz na pełną kwotę jaką zapłacił klient z wyszczególnieniem pozycji .

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#16 Inspirator#

@3ma3  na fakturze piszesz tyle ile klient zapłacił, bo klienta nie interesują Twoje prowizje, odliczenia itd..

oznacz moderatorów
3ma3
#2 Obserwator#

Ok. Czy dobrze rozumiem że jak mam wpisane:

Pobranie opłat ze środków PayU - Allegro Finance   Kwota: -5,82 zł    Środki: 25,67 zł

To w tej prowizji jest już potrącony koszt tej wysyłki, co klient wpłacił ?
Bo etykietę wydrukowałem bezkosztowo - allegro ją opłaciło.

Ponadto jeśli będzie SMART za 0 zł to rozumiem na fakturze nie wpisuję żadnej pozycji wysyłki ?
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@3ma3 tak 1, poz.na FV towar .....

2. poz. koszt transportu ...

razem 31,49

Jeśli jest to przesyłka w ramach smart j/w , ale kosztu transportu możesz nie pisać lub wpisujesz 0zł

oznacz moderatorów
3ma3
#2 Obserwator#

Jednak pobrało mi więcej 

Kwota: -5,82 zł  oraz 4,49 zł za przesyłkę.

To nie rozumiem... ja mam teraz w przychodach zaksięgować w KPiR przychód ze sprzedanego produktu i wysyłki, a przecież Allegro pobrało ode mnie tą opłatę za przesyłkę, to czemu ja mam mieć to jako przychód ?
oznacz moderatorów
elemino
#11 Animator#

@3ma3 pobrało Ci więcej, bo sprzedaż na Allegro kosztuje i to niemało, ale to nie interesuje klienta.

Na fakturze ma być cała kwota, jaką wpłaca klient, w rozbiciu na towar i przesyłkę. To Twój przychód.

5,82 zł to prowizja za sprzedaż (liczona od towaru razem z przesyłką) i tą kwotę Allegro nalicza Ci  od razu, w momencie opłacenia zakupu przez klienta,
4,49 zł - opłata za przesyłkę -  Allegro doliczy Ci tą kwotę w rozliczeniach po nadaniu przesyłki
i to są Twoje koszty. Na koniec miesiąca Allegro wystawi Ci na to fakturę.

Jeśli zamierzasz samodzielnie prowadzić KPiR to radzę szczegółowo zapoznać się z zasadami jej prowadzenia, co, kiedy i gdzie masz zaksięgować.

W przypadku zakupu Smart klient nie płaci Ci za przesyłkę, ale Ty do tej przesyłki dopłacasz z własnej kieszeni i Allegro naliczy Ci kwotę dopłaty, w momencie dostarczenia przesyłki do klienta. Wysokość dopłaty zależy od wysokości zamówienia i rodzaju przesyłki.

oznacz moderatorów
KOGUT-K74
#9 Pomysłodawca#

Fvat jak piszę wystawiasz koszt towaru plus koszt dostawy .

Na prowizję i koszt dostawy allegro wystawi Ci Fvat którą ujmiesz w koszty 

Przychód 4,49 

Koszt od allegro 4,49 

Jeśli rozliczasz się ryczałtem to nie odliczysz kosztów -uroki ryczałtu i od wysyłki zapłacisz podatek .Takie uroki biznesu ,

oznacz moderatorów