Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Hej,
Mam konto firmowe, JDG i nie jestem na VAT. Mam pierwsze zamówienie gdzie klient kupił produkt i zapłacił za Allegro MiniPrzesyłka za 4,49 zł (Poczta Polska).
Jak ją poprawnie wystawić fakturę ? Czy klientowi mam na fakturze wpisać również koszt przesyłki ?
Bo w sumie Allegro pobrało tą opłatę ode mnie jako prowizja z tego co widzę (jeśli dobrze rozumiem, to te 5,82 zł to prowizja od sprzedaży + koszt wysyłki).
Co jeśli kupi przez SMART i klient nie płaci za przesyłkę w ogóle ? Wtedy też trzeba to na fakturze wpisać?
@3ma3 prowizja to Twój koszt , FV wystawiasz na pełną kwotę jaką zapłacił klient z wyszczególnieniem pozycji .
@3ma3 na fakturze piszesz tyle ile klient zapłacił, bo klienta nie interesują Twoje prowizje, odliczenia itd..
Ok. Czy dobrze rozumiem że jak mam wpisane:
@3ma3 tak 1, poz.na FV towar .....
2. poz. koszt transportu ...
razem 31,49
Jeśli jest to przesyłka w ramach smart j/w , ale kosztu transportu możesz nie pisać lub wpisujesz 0zł
Jednak pobrało mi więcej
@3ma3 pobrało Ci więcej, bo sprzedaż na Allegro kosztuje i to niemało, ale to nie interesuje klienta.
Na fakturze ma być cała kwota, jaką wpłaca klient, w rozbiciu na towar i przesyłkę. To Twój przychód.
5,82 zł to prowizja za sprzedaż (liczona od towaru razem z przesyłką) i tą kwotę Allegro nalicza Ci od razu, w momencie opłacenia zakupu przez klienta,
4,49 zł - opłata za przesyłkę - Allegro doliczy Ci tą kwotę w rozliczeniach po nadaniu przesyłki
i to są Twoje koszty. Na koniec miesiąca Allegro wystawi Ci na to fakturę.
Jeśli zamierzasz samodzielnie prowadzić KPiR to radzę szczegółowo zapoznać się z zasadami jej prowadzenia, co, kiedy i gdzie masz zaksięgować.
W przypadku zakupu Smart klient nie płaci Ci za przesyłkę, ale Ty do tej przesyłki dopłacasz z własnej kieszeni i Allegro naliczy Ci kwotę dopłaty, w momencie dostarczenia przesyłki do klienta. Wysokość dopłaty zależy od wysokości zamówienia i rodzaju przesyłki.
Fvat jak piszę wystawiasz koszt towaru plus koszt dostawy .
Na prowizję i koszt dostawy allegro wystawi Ci Fvat którą ujmiesz w koszty
Przychód 4,49
Koszt od allegro 4,49
Jeśli rozliczasz się ryczałtem to nie odliczysz kosztów -uroki ryczałtu i od wysyłki zapłacisz podatek .Takie uroki biznesu ,