anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Podsumowanie zyskow i strat Allegro

Client:132931787
#1 Nowicjusz#

Niedawno zacząłem i sprzedaż na allegro powoli zaczyna się rozkręcać. Chciałbym jakoś sprawdzić zyski i straty. Za ile sprzedałem ile allegro pobrało prowizji ile zapłaciłem za przesyłkę i ile zostało zarobione.  Tutaj muszę obliczyć koszty zakupu i marze osobno ale to już z mojego oprogramowania. Ale czy jest jakieś narzędzie które umożliwia wyciągniecie takich danych z allegro.

Z takich informacji chciałbym wiedzieć na jakim produkcie muszę podnieść marżę i ile zarobiłem lub straciłem.

Jak wy liczycie? Całe zamówienie nieważne co się sprzedało byle wyjść na plus, czy patrzycie na poszczególne produkty który przynosi straty i trzeba podnieść cenę?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

foto-hurtownia
#12 Orędownik#

Ja liczę od produktu - od zamówienia nie ma sensu, gdy jeden produkt ma 30% marży, drugi -5%. Tak się nie da żyć 😄

Lepiej licz marżę przed wystawieniem produktu, nie po, żebyś nie wyszedł na minusie. Sprawdź w zestawieniu prowizji jakie są w Twoich kategoriach, do nich dodaj opłaty na Smarta, bodajże 0,5% za formę płatności Allegro, dodaj sobie koszt opakowania i robociznę.

Ja wszystko liczę w pliku excel, poświęciłem koło 2 tygodni na pisanie go, ale teraz po prostu wpisuję cenę z naszego sklepu i wszystko ładnie mi się liczy.

PS. Allegro lubi dowalać kary za "za ciężkie przesyłki", bądź za "zbyt duży gabaryt" w przypadku wysyłej Inpost, DPD, DHL i innych, a te często przychodzą z kilkumiesięcznym opóźnieniem.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Client:132931787 u mnie żeby zostało mi 20 % marży, muszę doliczyć 58 % w tym są dopłaty do smarta i prowizja 17 % 🙂

Na allegro jak masz marżę na poziomie 30 % to dopłacasz przy 40 % wychodzisz na 0 😄

Pewnie jeszcze jedziesz na 0 prowizji, więc zaskoczą Cię opłaty jak skończy Ci się pakiet 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów