Cześć, mam problem ponieważ kupujący po roku czasu od zakupu maszynki prosi mnie o reklamację ponieważ zaczęła teraz działać trochę wadliwie, byłem sprzedawcą prywatnym na allegro (nie na lokalnie tylko na zwykłym) i jako sprzedawca prywatny nie mam obowiązku dawać reklamacji po takim czasie użytkowania produktu elektrycznego, kupujący ciągle wspomina o 2 latach gwarancji czego u mnie nie było w opisie i nie byłem sklepem zarejestrowanym jako działalność gospodarcza tylko jako sprzedawca prywatny, zwrot mam obowiązek dokonać czy nie? Z góry dziękuję za pomoc.
@Sola8Anima jako sprzedawca prywatny odpowiadasz za towar 2 lata z tytułu rękojmi, jak padnie do roku domniema się że wada była w towarze powyżej roku to kupujący musi udowodnić że towar miał wadę w momencie sprzedaży, i to nie zwrot tylko reklamacja, poproś o odesłanie i sprawdź czy coś się stało czy kupujący źle użytkował, pamiętaj że masz 14 dni później allegro odda mu kasę i doliczy CI do salda 😞
dziękuję za odpowiedź, ale rzecz w tym że nie zajmuje się tym już od roku, sklep jest już zamknięty i teraz nagle taka sytuacja, trochę średnio.
@Sola8Anima nie ma to nic do rzeczy, czy zamykasz DG czy co innego, odpowiadasz za towar do 2 lat, umrzesz i tak dzieci odziedziczą długi reklamacyjne, takie prawo 😞