anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z wagą gabarytową przy nadaniu paczki

MAMY ROZWIĄZANIE!
HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Chciałbym prosić o wyjaśnienie pewnej kwestii, ponieważ czegoś tutaj nie rozumiem. Chcę nadać paczkę o wymiarach i wadze zgodnych z tym, co podałem w formularzu nadania (szczegóły w załączonej wiadomości). Paczkę zważyłem na wadze – jej rzeczywista masa to niecałe 19 kg.

Zauważyłem jednak, że system automatycznie nalicza wagę paczki na podstawie podanych wymiarów i niezależnie od tego, że wpisuję 19 kg, nie bierze tej wartości pod uwagę. W efekcie pojawia się komunikat informujący, że "waga gabarytowo przekracza maksymalną wartość". Nie rozumiem tej rozbieżności – skoro paczka faktycznie waży 19 kg, to dlaczego system traktuje ją tak, jakby ważyła około 35 kg?

Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji. image.png

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@HYDROREN dzieje się tak, ponieważ system bierze pod uwagę wyższą wartość, a w przypadku przesyłki o wybranych przez Ciebie wymiarach, waga gabarytowa przekracza maksymalną wagę. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator#

@HYDROREN Przewoźnicy stosują wagę gabarytową, którą obliczasz mnożąc wymiary paczki, a następnie dzieląc przez współczynnik, który wynosi dla:
- DHL 4000
- DPD 6000
- UPS 5000

Dlatego przesyłki o dużych wymiarach najlepiej udostępniać tylko Pocztexem, bo tam standardowa paczka ma masę do 20 kg. W pozostałych przypadkach tylko do 10 kg najlepiej wychodzi DPD.

Nawet średniej wielkości paczka typu 40x40x40 przekracza wagę gabarytową 10 kg.

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów
HYDROREN
#9 Pomysłodawca#

Dzięki za informacje. Twoja odpowiedź jaśniejsza, dokładniejsza.

oznacz moderatorów
fox_paws
#16 Inspirator#

Dla DHL już paczka, która wchodzi do średniej skrytki paczkomatowej B jest za ciężka:
64x38x19/4000 = 11,5 kg

------------------------------------------------
Allegro No Box, No Kurier, Not Delivery
oznacz moderatorów