Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym prosić o wyjaśnienie pewnej kwestii, ponieważ czegoś tutaj nie rozumiem. Chcę nadać paczkę o wymiarach i wadze zgodnych z tym, co podałem w formularzu nadania (szczegóły w załączonej wiadomości). Paczkę zważyłem na wadze – jej rzeczywista masa to niecałe 19 kg.
Zauważyłem jednak, że system automatycznie nalicza wagę paczki na podstawie podanych wymiarów i niezależnie od tego, że wpisuję 19 kg, nie bierze tej wartości pod uwagę. W efekcie pojawia się komunikat informujący, że "waga gabarytowo przekracza maksymalną wartość". Nie rozumiem tej rozbieżności – skoro paczka faktycznie waży 19 kg, to dlaczego system traktuje ją tak, jakby ważyła około 35 kg?
Proszę o wyjaśnienie tej sytuacji.
@HYDROREN dzieje się tak, ponieważ system bierze pod uwagę wyższą wartość, a w przypadku przesyłki o wybranych przez Ciebie wymiarach, waga gabarytowa przekracza maksymalną wagę.
@HYDROREN Przewoźnicy stosują wagę gabarytową, którą obliczasz mnożąc wymiary paczki, a następnie dzieląc przez współczynnik, który wynosi dla:
- DHL 4000
- DPD 6000
- UPS 5000
Dlatego przesyłki o dużych wymiarach najlepiej udostępniać tylko Pocztexem, bo tam standardowa paczka ma masę do 20 kg. W pozostałych przypadkach tylko do 10 kg najlepiej wychodzi DPD.
Nawet średniej wielkości paczka typu 40x40x40 przekracza wagę gabarytową 10 kg.
Dzięki za informacje. Twoja odpowiedź jaśniejsza, dokładniejsza.
Dla DHL już paczka, która wchodzi do średniej skrytki paczkomatowej B jest za ciężka:
64x38x19/4000 = 11,5 kg