anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Program Ochrony Kupujących

eddiemaiden
#8 Zapaleniec

Zastanawiam się jak to działa. Kupujący zgłasza reklamację która ja odrzucam bo problem który zgłasza nie występuje. Allegro mówi nie martw się możesz skorzystać z programu ochrony kupujących i zwraca kupującemu wpłatę. Czyli można coś kupić na allegro. Po pewnym czasie zgłosić reklamację coś wymyślając. Sprzedawca ją oczywiście odrzuci i allegro odda pieniądze. Czyli zjem jabłko i mam jabłko 🙂 Po prostu nie rozumiem takiego szybkiego oddawania pieniędzy przez allegro skoro kupujący nie ma racji.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@eddiemaiden tylko w praktyce. I niby to indywidualne decyzję AOK

W teorii w większości przypadków trzeba zgłosić zawiadomienie na policję.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@eddiemaiden każdy wniosek o rekompenstę w ramach Allegro Ochrona Kupujących jest rozpatrywany indywidualnie, więc nie jest tak, że jeśli sprzedający odrzuca reklamację, to kupujący otrzyma zwrot z Allegro Ochrona Kupujących. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Aż mi się przypomniał niedawny wątek gdzie sprzedający opisał sytuację w której kupująca zgłosiła reklamację na brak czegoś co w ogóle nie stanowiło treści oferty (jakieś rurki do pompki akwarium których nie było ani w opisie ani na zdjęciach w ofercie sprzedaży).

Kupująca dostała pełną rekompensatę z AOK a sprzedający negatywa którego Allegro nie chciało usunąć. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

nie jest tak, że jeśli sprzedający odrzuca reklamację, to kupujący otrzyma zwrot z Allegro Ochrona Kupujących.

@la_nika jest zupełnie inaczej, przynajmniej u nas w takich wypadkach - wypłacacie  zwrot z aok bez obciążenia sprzedawcy mimo, że roszczenie nie istnieje bo towar jest sprawny

oznacz moderatorów

agdnoe
#9 Pomysłodawca

Czy reklamacje składane przez kupujących są analizowane przez allegro, czy nie macie wglądu ?

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Cześć @agdnoe, posiadamy wgląd do przebiegu dyskusji lub reklamacji.
Czy masz problem z toczącą się dyskusją/reklamacją?

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów