Czy projektory lampowe będzie można sprzedawać po nowym roku na allegro? Pytam, bo w związku z nową dyrektywą UE ma być niby zakaz sprzedaży nowych projektorów z lampami zawierajacymi rtęć w całej unii od 01.01.2026, ale czy będzie to dotyczyc allegro?
@banitos_2006 jeżeli dyrektywa zakazuje ich sprzedaży, to zmiana ta będzie dotyczyła także naszej platformy. Skonsultuję to jeszcze i wrócę do Ciebie z informacją.
Chodzi o tą zaktualizowaną dyrektywę ROHS.
Jednak dotyczy ona tylko towarów nowych, a co z używanymi ? czy będą one zakazane na allegro ???
Pytam, bo nie było żadnych informacji ani zmian w regulaminie na ten temat w ostatnich miesiącach ze strony allegro. Ale to rozumiem, bo w tej dziedzinie panuje wielki chaos informacyjny, nawet sztuczna inteligencja google sie pogubiła, co jednak nie zmienia faktu, że zmieniona dyrektywa przeszła, jednak nie znalazłem jasnej odpowiedzi jak to ma wyglądać...
Czy coś już wiadomo ???
ponawiam pytanie
@banitos_2006 czy możesz podać mi przykładowy numer oferty z takim projektorem?
Większosc projektorów to są obecnie lampowe. Na samym allegro szacunkowo jest ich ponad 9 tys ofert
Na początku roku 2025 firma sony wogóle wycofała ze sprzedaży swoje projektory z rynku UE.
@banitos_2006 dziękuję, działam już w sprawie naszego stanowiska w tym temacie i wrócę do Ciebie z informacjami.
Ja osobiście oczywiście w żadnym wypadku nie popieram tych regulacji UE, bo to jest zwyczajna bzdura, ale jestem ciekaw jakie to będzie miało skutki rynkowe, bo prędzej czy później zakaz zacznie obowiązywać - to raczej już nieuniknione.
@banitos_2006 dla pewności, pytasz o to rozporządzenie?
Chciałbym wiedzieć jak to będzie wyglądało w przypadku sprzedawców z Allegro, czy będzie zakazana sprzedaż wszystkiego z lampami projektorowymi, łącznie z używanymi projektorami też? Czy też używane będą dozwolone do sprzedaży jako już wprowadzone wcześniej na rynek przed wejściem dyrektywy? I co z samymi lampami jako częśćiami eksploatacyjnymi naturalnie podlegającymi wymianie w takim sprzęcie, czy zostanie ich sprzedaż zakazana? Szukałem troche i różnie jest to wszystko interpetowane, termin wejścia w życie też jest różnie podawany, nawet sztuczna inteligencja gemini się tu pogubiła.
Ja rozumiem, że skoro Państwo nie podają jasnej odpowiedzi to zapewne Wasz zespół jeszcze nawet tego nie jest świadomy, jak innych portali.
Choć osobiście jako konsument mam nadzieje, że jakimś cudem nie zacznie to obowiązywać.
i coś wiadomo ???