Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
chciałem okazjonalnie sprzedać laptopa kupionego 3 miesiące temu ale bez zysku (bez podatku więc), W ogłoszeniu zaznaczyłem że nie wystawiam faktury. Chcę przesłać MOJĄ fakturę zakupu kupującemu aby miał prawo do gwarancji.
Czy w związku z tym poza 14 dniowym prawem do odstąpienia o umowy, żadny inny obowiązek na mnie nie ciąży? Chodzi mi głównie o 2-letnią ochronę kupującego i domniemanie wady.
Czy taki sposób postępowania jest standardem / zgodny z regulaminem?
Sprzedając prywatnie, nie podlegasz przepisom o rękojmi tak jak przedsiębiorca.
Udostępnienie swojej faktury zakupu w celu zachowania gwarancji jest ok o ile producent akceptuje takie rozwiązanie.
Z perspektywy Allegro wszystko wygląda w porządku ale po szczegóły prawne najlepiej zwrócić się do prawnika.
@gdvorek sprzedając prywatnie właśnie podlegasz pod rękojmie 🙂
@callmeflippin2 rozumiem że to sprzedaż prywatna, to 14 dniowy czas odstąpienia Cię nie obowiązuje, ale możesz się na taki zgodzić 🙂
Tak jako prywatny sprzedawca odpowiadasz z tytułu rękojmi ( rok, wada tkwiła w produkcie - po roku do dwóch lat kupujący musi udowodnić reguluje to KC ) więc tak czy tak odpowiadasz za towar 2 lata 😞
To że dasz fakturę i gwarancję nie oznacza że kupujący musi ( nie zmusisz go do skorzystania ) z tego korzystać, może Tobie w dyskusji złożyć reklamację i będziesz musiał to rozpatrzyć 😞