anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przekroczyłam limit w zwązku z dyrektywą DAC7.

zygpyt
#8 Zapaleniec#

Przekroczyłam limit w zwązku z dyrektywą DAC7. Czy mogę zrobić zwrot kupującemu  i ile mam na to czasu.
Proszę o wskazówki co mogę zrobić.
Z góry dziękuję za pomoc
M.Pytlik

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

kostas11
#21 Demiurg#

@zygpyt ale to nic nie da i nic nie zmieni 🙂 Podatki się płaci jak są wymagane, a jak nie to nie i żadne DAC7 nie ma na to wpływu 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

zygpyt
#8 Zapaleniec#

To nie jest rozwiązanie mojego problemu a pouczenie prawne, dotyczące płacenia podatków. Gdybym była przedsiębiorcą to skorzystałabym z usług prawnika a jestem prywatnym sprzedawcą na Allegro Lokalnie i przedmioty wystawiane przeze mnie mają związek ze sztuką i kulturą.
Mimo wszystko dziękuję za odpowiedź.

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@zygpyt To że cię zgłoszą jak przekroczysz limit to nie znaczy że skarbówka każe ci coś płacić . To tylko takie wytyczne aby zapobiegać handlu w szarej strefie na większą skalę. Ja nic nie sprzedałem zarobkowo i też jestem na liście do zgłoszenia. Zwrot do klienta raczej nic nie zmieni bo podobno liczą wszystkie pozycje sprzedane ,anulowane a nawet charytatywne.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@zygpyt ale to jest odpowiedź 🙂 zwrot kasy nic nie zmieni !!! DAC7 to tylko raport po przekroczeniu limitów 😉

Jak sprzedajesz zwoje graty które masz dłużej niż 6 mc i nie jest to kupowanie w celach zarobkowych nawet jak przekroczysz limity nic to nie zmienia podatkowo, nie płacisz nawet jak Cię wezwą na wyjaśnienia 🙂 

Żeby był obowiązek podatkowy nie trzeba być przedsiębiorcą, prywatny sprzedawca też ma obowiązek o ile taki jest płacenia podatków od dochodu 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

konto zamknięte
Nie dotyczy

Urzędy skarbowe otrzymają z różnych źródeł miliony informacji za 2023 i 2024 rok. Patrząc jak działają algorytmy np. na tym dziwnym portalu, w powiazaniu z obsługą BOT-ów i AI, tak naprawdę nie wiadomo jakie dane i ile trafi do skarbówki, co w tych danych będzie prawdziwe, a co błędne. Dla US 30 transakcji, czy 2 tyś. euro, to nie są operacje, czy pieniądze warte, aby wogóle się tym zajmować. Uważam, że algorytmy w US będą ustawione wyłącznie na pułap jakiejś kwoty, przykładowo system będzie wyłapywał obroty od 500 tyś rocznie do ewentualnego sprawdzenia. Ilość transakcji nie bedzie brana pod uwagę. Jako kolekcjoner mogę sprzedać przykładowo w roku 1000 znaczków za kwotę 2000 zł. Myslicie, że te 1000 transakcji coś znaczy dla US? Oczywiście, że nie. Tam liczy się kasa.

oznacz moderatorów