Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Po długim czasie nieobecności sprzedałam coś na Allegro (Nie lokalnie)
Nie mam przypisanego konta do wypłat, bo nie posiadam konta bankowego, wspólnie z mamą korzystamy z konta założonego przez nią bo dwa nie są nam potrzebne. Jednak konto Allegro jest założone przeze mnie.
Kiedyś nie można było przypisać do konta Allegro konta np rodzica, co było kompletnym bezsensem, mamy to samo nazwisko i adres zameldowania, więc dane różnią się jedynie imieniem. Czy coś się w tym temacie zmieniło?
Średnio mi się podoba oczekiwanie teraz miesiąc na przekaz pocztowy.
Pozdrawiam.
@autoelektronikas Dane konta allegro i konta bankowego muszą się ze sobą pokrywać. Nie ma opcji aby to obejść.
@autoelektronikas nic się nie zmieniło, bo to właściciel odpowiada za poczynania na koncie i ewentualne pozwy od kupujących, a rozumiem że jesteś pełnoletnia, więc czemu mama ma się ciągać po sądach za Twoją sprzedaż ?
Poproś mamę o podpięcie swojego konta bankowego i siedź cicho bo to co robisz jest nielegalne udostępnianie konta i będzie blokada 🙂
Jedyne co można żonę, męża dodać 😄
Pamiętaj też że za ten rok allegro wysyła do skarbówki dane o sprzedaży i też sprzedaż idzie na dane mamy i w razie kontroli, mamę będą ścigać 😞
Nie, bez przesady, żadnego łamania prawa nie ma w tym, że np moja wypłata wpływa na konto rodzica (tu konta mamy, na podstawie odpowiedniego oświadczenia w kadrach) jak i tego, że korzystam z bankowości internetowej i karty też, w ramach pomocy seniorowi co jest w 100% zgodne z prawem.
Jasne, Allegro wyśle informację do skarbówki, że może raz w roku sprzedam coś na kwotę niższą niż 1tyś zł 🙂 Padłam. Zapoznaj się z informacją od jakiej kwoty należy przy odsprzedaży rzeczy spisać umowę i odprowadzić podatek od czynności cywilno prawnej i która strona powinna to uczynić 🙂
Zastanów się nad sobą kolego kostas11, dla czego traktujesz mnie jak oszusta obrażając w ten sposób moją godność, chyba że 11 oznacza Twój wiek co by tłumaczyło taką odpowiedź, to przepraszam.
Co ma odpowiedzialność prawna za działania na koncie Allegro i ewentualne pozwy do tego gdzie trafia zapłata, a trafi do rąk mojej mamy która odbierze przekaz bo mnie w domu nie ma w ciągu dnia. Rozumiesz kuriozalność całej tej sytuacji? Chyba nie.
Cóż kolego kostas1 dziękuję za "merytoryczną" odpowiedź wyrażoną w czterech pierwszych słowach, a opinia całkiem odrealniona w stosunku do obowiązującego prawa była całkiem bez sensu.
@autoelektronikas Nakreślam Ci na jaką minę pakujesz mamę, nie jesteś stroną żadnej transakcji na allegro, nie Ty sprzedajesz tylko Twoja mama, w razie sporu z kupującym, mama będzie ciągana po sądach, są to ekstremalne przypadki ale się zdarzają 😉
Nie tylko istnieje podatek do PCC są też inne zobowiązana ale skoro znasz prawo podatkowe to Ci nie będę tłumaczył zasad kiedy co się płaci 🙂
Poczytaj jeszcze o raportach do skarbówki za 2023 r. i jak myślisz kogo wezwą w razie co na tłumaczenie Ciebie czy mamę ?