Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
Od jakiś dwóch miesięcy zaczołem przygode z Allegro i postanowiłem sprawdzić jakie koszty w stosunku do obrotu ponosi firma i wyszło mi ze:
Allegro Polska to stosunek 5% ( nowy sprzedawaca brak opłat )
Rynek Węgierski to 10%
Rynek Czeski to już bagatela 29%
Moje pytanie do bardziej doświadczonych sprzedawców czy u was też to tak wychodzi jeżeli chodzi o rynek Czeski czy ja coś robie żle?
Sprzedaję na Czechy ale z innego portalu i nie narzekam. Tutaj jest masa postów wkurzonych sprzedawców. Powłączali ludziom pobraniówki, a Czesi połowy tego nie odbierają. Baaa jak pokazał ostatni przykład wrzeszczącego po forum Czecha oni są przekonani, że zwroty nieodebranych są za darmo i sprzedawca jest delikatnie mówiąc kiepski jak ich nie udostępni... Także informacja od portalu jak zwykle kuleje i wiadomo kto dostaje po kieszeni...
@pakaoutlet Poczekaj na pełne opłaty Allegro Polska, wtedy zacznie się dla Ciebie nowa przygoda w serwisie....
@pakaoutlet
Na polskim rynku do 20%, w niektórych kategoriach więcej.
Oczywiście bez promowania, wyróżnień, itp.
Sama prowizja Allegro to ok.15% (w zależności od kategorii)
Opłaty za Smart mogą wahać się bodajże od 1,09zł do 11,5 na jednej sprzedaży
Ostatnio dowiedziałem się też, że Allegro "zaszywa" koszty zwrotów paczek Smart w opłatach ogólnych, które już trzeba liczyć "na palcach"
O kosztach obsługi zwrotów, bo komuś zachciało się darmowej dostawy produktu za 3zł, a dobrał sobie byle co do zwrócenia już nie wspomnę (no i oczywiście na takich transakcjach jesteś praktycznie zawsze na minus)
A, pamiętaj, że jak sprzedasz coś poza smartem, to Allegro również pobiera bodajże ~20% prowizji od kosztu wysyłki