anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Reklamacja" personalizowanego produktu

AmeizStudio
#1 Nowicjusz

Mam sytuację gdzie wykonałem na zamówienie klienta personalizowane zaproszenia urodzinowe z wzorem oraz cyfrą, która klient napisał w wiadomości. 
Paczka trafiła do klienta i kilka dni później zgłosił reklamacje cytując:

"inna wada bądź niezgodność towaru z umową (Nie jest taki jak chcieliśmy niezgodny z oczekiwaniami )"

Zaproszenia są konkretnie takie jak opisane przez kupującego, nie ma żadnych niezgodności więc wygląda to tak jakby kupującemu się coś nie spodobało i chciał odstąpić od umowy tak jak ze zwykłym produktem, który podlega takiemu zwrotowi.

Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Odmówić zwrotu i odesłać bo nigdy jeszcze nie miałem takiej sytuacji i nawet nie wiem jak wygląda procedura takiego odesłania odesłanego produktu.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AmeizStudio  klient nie zgłosił zwrotu, tylko reklamację, więc musisz się do niej ustosunkować, poproś go aby opisał gdzie jest problem i załączył zdjęcia, wówczas nie będzie musiał odsyłać, chyba, że wada będzie wymagała odesłania

oznacz moderatorów

AmeizStudio
#1 Nowicjusz

Tzn. zwrot już otrzymałem, odpakowałem paczkę i wszystko jest ok, także nie wiem co teraz zrobić.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AmeizStudio  jeśli wszystko jest w porządku, to zrób zdjęcia i odrzuć reklamację jako bezzasadną, możesz dodatkowo dołączyć te zdjęcia do korespondencji z kupującym

oznacz moderatorów

AmeizStudio
#1 Nowicjusz

i wtedy jak odrzucę reklamację to normalnie drukuje etykietę i nadaję czy na własny koszt muszę odesłać?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AmeizStudio  z tymi kosztami wysyłek, to różne są interpretacje przepisów, ale dla spokoju lepiej wysłać na własny koszt

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AmeizStudio przy odrzuconej reklamacji kupujący sam sobie odbiera towar na własny koszt albo ponosi koszt odesłania w kwocie x o czym go poinformujesz. Poinformuj go też że ma x dni na decyzję inaczej zaczynasz naliczać koszt magazynowania towaru w kwocie y dziennie (jakiś racjonalny) jak czas minie to mu to naliczaj, potem faktura do e-sądu i zaśpiewa cienko jak mu komornik wejdzie

oznacz moderatorów

AmeizStudio
#1 Nowicjusz

jak mam go poinformować żeby to on sobie poniósł koszt odesłania?
Napisać mu, że ma mi wysłać opłaconą etykietę żebym ja tylko nadał czy jak?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AmeizStudio tak przez centrum wiadomości allegro i nie daj se wmówić że ty coś masz mu na wlasny koszt odsyłać a następnym razem po zdjęciach uwalaj takie wyskoki wszak widać zdjęcie kupujacego i oferta że to samo 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AmeizStudio odrzucasz reklamację, uzasadniasz że produkt jest zgodny z zamówieniem, prosisz o odebranie towaru 🙂