anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

"Ukryte" opłaty kuriera DPD

lalkihiszpanskie
#7 Wielbiciel#

Cześć, 

mam małą zagwozdkę czy temat nie nadawałby się poniekąd do UOKIK'u. Dzisiaj zauważyłem na w rozliczeniach Allegro, wszedł mi koszt 15zł dla DPD,dpd.png

za jednorazowe zlecenie lub 3 mniej paczek. Nie mam umowy z DPD, korzystam z warunków wynegocjowanych przez Allegro. Nie zlecam żadnych podjazdów, zleceniami zajmuje się hurtownia od której firma kurierska odbiera towar (hurtownia płaci za podjazd).

W ramach pakietu SMART, jako sprzedający ponoszę koszty dostarczenia paczki z punktu A do punktu B (np. z hurtowni do klienta), no i jest to okej. 

Ale na rynku, gdzie dominuje rozmiar paczki - która zmieści się do paczkomatu, bezwzględnym pionierem jest InPost i 99% zamówień z dostawą, ląduje ode mnie do tego przewoźnika. Rzadko zdarza się, ale jednak się zdarza - że klient wybierze inną metodę dostawy (a już szczególnie te nieszczęsne DPD *disclaimer, proszę pamiętać - że mówię o paczkach, które gabarytowo zmieszczą się do paczkomatu).

No i jak to jest, że ja nie zamawiam podjazdu - a płacę 4,99zł za to, że kurier weźmie w swoje ręce mniej niż 4 paczki? Na jakiej podstawie to działa, że hurtownia płaci za podjazd firmy DPD do swojego magazynu - a DPD karze (bo inaczej nie da się tego nazwać), przedsiębiorców - którzy utworzyli etykiety dla firmy przewozowej DPD? 

Jest to dla mnie absurd i kuriozalne, ja płacę za dostarczenie paczki i w moim mniemaniu jest to ukryty koszt skorzystania z tego przewoźnika. W żaden sposób nie jest ode mnie zależne, czy znajdzie się 4 klientów w dniu 12.03, którzy będą chcieli skorzystać z usług DPD w ramach dostarczenia paczki (no chyba że wykreślę InPost z form dostawy😅). 

Firma DPD pobiera pieniądze za podjazd od hurtowni, dostaje pieniądze za przewóz paczki i jeszcze dorzuca opłaty za to, że wybrało się ich firmę - jest to dla mnie niepojęte. 

Tak, tak - wiem, mam masę innych przewoźników - nie muszę korzystać z usług DPD. No to jednak tak nie jest do końca, bo hurtownia z którą współpracuję - zapewnia podjazd wyłącznie DPD oraz InPost, w innym przypadku najbezpieczniej jest zlecić podjazd (bądź liczyć, że jakaś inna firma, która również korzysta z tej hurtowni, zleci podjazd - ale jest to wysoce ryzykowne, szczególnie kiedy mam ustawiony czas realizacji zamówienia na 24h).

Z drugiej strony, aby korzystać ze SMARTA - muszę oferować 2 różnych przewoźników i 3 różne dostawy do automatu paczkowego lub punktu odbioru. I jak się zdarzy, że ktoś wybierze tego innego kuriera to wtedy musiałbym zapłacić za podjazd. Więc ani w tą ani w tą. 

Czy jest jakiś logiczny argument, dlaczego mam płacić przewoźnikowi za to, że danego dnia wziął w swoje ręce mniej niż 4 paczki z etykietą nadawczą od mojej firmy? 

Pozdrawiam, 
Miłosz.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@lalkihiszpanskie Cześć Miłosz. Jeśli nie zgadzasz się z naliczeniem tej opłaty, to możesz złożyć reklamację: https://allegro.pl/pomoc/kontakt 

oznacz moderatorów

lalkihiszpanskie
#7 Wielbiciel#

Hej Ola, dzięki za zainteresowanie i poinstruowanie. Jednakże moje działania pierwsze co, to było złożenie reklamacji. Ale otrzymałem taką odpowiedź 

"Dobry wieczór,

otrzymaliśmy odpowiedź od przewoźnika.

Cytuję: 

"dopłata za podjazd/dopłata za odbiór 3 i mniej paczek jest niezależna od posiadania stałego zlecenia lub zamówienia go. Nie jest to opłata za zlecenie odbioru, a za przekazanie konkretnej ilości paczek do sieci.

Aby dopłata za podjazd nie została doliczona należy spełnić następujące warunki:
Należy przekazać co najmniej 4 przesyłki danego dnia, nadane na tym samym numerze klienta, zawierające te same dane w danych nadawcy.
Np. przesyłki nadane w ramach umowy własnej oraz WzA nie sumują się, ponieważ występuje inny numer Klienta.

Opłata nie zostanie naliczona wyłącznie, jeśli zostaną spełnione powyższe warunki bądź Klient samodzielnie nada przesyłkę w punkcie DPD Pickup. Przekazanie przesyłki kurierowi w dowolnej formie np. przed punktem, dokładając paczki do zlecenia innego Klienta spowoduje naliczenie tej opłaty, jeśli warunki nie zostaną spełnione." 

oznacz moderatorów