anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Reklamacja robot samojezdny

ash888
#7 Wielbiciel#

Witam, 3 miesiace temu sprzedalem odkurzacz samojezdny . Kupujący reklamuje go z tytułu rękojmi. Otrzymałem go w bardzo złym stanie , porysowany,  brudny oraz koło pościerane jakby go ktoś przeciągał  po kostce. Do tego obłamany w środku sensor i w środku posiada już  slady rdzy na czujnikach jaby cos się  wylało.Naprawa przewyższa wartość.  Czy w takim wypadku powinienem zwrócić kupującemu cała kwotę?

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

LEW433
#21 Demiurg#

Składa więc rozpatrujesz rekalamcję, możesz uznać albo nie, jak nie uznasz to musisz to uzasadnić.

oznacz moderatorów

ash888
#7 Wielbiciel#

Rozumiem ,ale znając allegro w takiej sytuacji będę musiał zwróć cała kwotę  bo sprzedający ma do tego prawo 

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#11 Animator#

Jeżeli kupujący zniszczył towar i jesteś w stanie stwierdzić że zgłaszana wada jest wyłącznie jego winą, to możesz taką reklamację odrzucić - pamiętaj tylko, aby zrobić to w terminie 14 dni od jej zgłoszenia, inaczej Allegro ściągnie Ci z konta pieniądze i wręczy klientowi.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Sprawdź co pisze o tym instrukcja obsługi, używanie towaru inaczej niż jest tam napisane może być powodem do odrzucenia reklamacji

oznacz moderatorów

ash888
#7 Wielbiciel#

A co jeśli sprzedający zwroci się do allegro protect. Allegro przyzna mu pieniądze , czy też może odrzucić wniosek? Jeśli allegro protect przyna mu zwrot moge mu wczesniej zwrot zrobić zanim mnie obciąża? I czy są  jakieś blokady za allegro protect ? Wpłynie to na sprzedaż?

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@ash888  Allegro może mu dać kasę, albo nie, to jest uznaniowe, a nie obligatoryjne, a za samą wypłatę z AP, nie dostaniesz żadnej blokady, ani ujemnych punktów

oznacz moderatorów

ash888
#7 Wielbiciel#

A jeśli AP przyzna mu wniosek o zwrot . Mogę wtedy zwrócić mu pieniądze poprzez zwrot, żeby pozniej nie obciążało konta , czy allegro wtedy tej osobie odda przez Ap

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@ash888  jeżeli Allegro mu przyzna zwrot z AP, to tobie sami pobiorą z konta (oczywiście Allegro), ale czasem jest tak, że przyznają rekompensatę, a sprzedającego nie obciążają

oznacz moderatorów

ash888
#7 Wielbiciel#

Dziękuję za odpowiedź, pierwszy raz z takim czymś się spotkałem i myślałem że spadnie mi sprzedaż lub będą blokady jakieś 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

AP to forma rekompensaty, mogą dać , mogą nie dać, mogą dać cześć, mogą dać całość, mogą Cię obciążyć a mogą nie. Jeżeli są podstawy że kupujący źle użytkował to taką reklamację należy odrzucić i to uzasadnić.

oznacz moderatorów

ash888
#7 Wielbiciel#

Reklamację odrzuciłem,  bo jest ewidentnie wina kupującego. Dołączyłem zdjecia do dyskusji i opis , s kupujący zgłosił AP

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@ash888  no teraz nie pozostało nic jak czekać na decyzję pracownika Allegro i liczyć na to ,że będzie taki który przeczyta, to co napisałeś😉

oznacz moderatorów

ash888
#7 Wielbiciel#

Znając życie nie przeczyta i będzie trzymać stronę kupującego 

oznacz moderatorów