Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, 3 miesiace temu sprzedalem odkurzacz samojezdny . Kupujący reklamuje go z tytułu rękojmi. Otrzymałem go w bardzo złym stanie , porysowany, brudny oraz koło pościerane jakby go ktoś przeciągał po kostce. Do tego obłamany w środku sensor i w środku posiada już slady rdzy na czujnikach jaby cos się wylało.Naprawa przewyższa wartość. Czy w takim wypadku powinienem zwrócić kupującemu cała kwotę?
Składa więc rozpatrujesz rekalamcję, możesz uznać albo nie, jak nie uznasz to musisz to uzasadnić.
Rozumiem ,ale znając allegro w takiej sytuacji będę musiał zwróć cała kwotę bo sprzedający ma do tego prawo
Jeżeli kupujący zniszczył towar i jesteś w stanie stwierdzić że zgłaszana wada jest wyłącznie jego winą, to możesz taką reklamację odrzucić - pamiętaj tylko, aby zrobić to w terminie 14 dni od jej zgłoszenia, inaczej Allegro ściągnie Ci z konta pieniądze i wręczy klientowi.
Sprawdź co pisze o tym instrukcja obsługi, używanie towaru inaczej niż jest tam napisane może być powodem do odrzucenia reklamacji
A co jeśli sprzedający zwroci się do allegro protect. Allegro przyzna mu pieniądze , czy też może odrzucić wniosek? Jeśli allegro protect przyna mu zwrot moge mu wczesniej zwrot zrobić zanim mnie obciąża? I czy są jakieś blokady za allegro protect ? Wpłynie to na sprzedaż?
@ash888 Allegro może mu dać kasę, albo nie, to jest uznaniowe, a nie obligatoryjne, a za samą wypłatę z AP, nie dostaniesz żadnej blokady, ani ujemnych punktów
A jeśli AP przyzna mu wniosek o zwrot . Mogę wtedy zwrócić mu pieniądze poprzez zwrot, żeby pozniej nie obciążało konta , czy allegro wtedy tej osobie odda przez Ap
@ash888 jeżeli Allegro mu przyzna zwrot z AP, to tobie sami pobiorą z konta (oczywiście Allegro), ale czasem jest tak, że przyznają rekompensatę, a sprzedającego nie obciążają
Dziękuję za odpowiedź, pierwszy raz z takim czymś się spotkałem i myślałem że spadnie mi sprzedaż lub będą blokady jakieś
AP to forma rekompensaty, mogą dać , mogą nie dać, mogą dać cześć, mogą dać całość, mogą Cię obciążyć a mogą nie. Jeżeli są podstawy że kupujący źle użytkował to taką reklamację należy odrzucić i to uzasadnić.
Reklamację odrzuciłem, bo jest ewidentnie wina kupującego. Dołączyłem zdjecia do dyskusji i opis , s kupujący zgłosił AP
@ash888 no teraz nie pozostało nic jak czekać na decyzję pracownika Allegro i liczyć na to ,że będzie taki który przeczyta, to co napisałeś😉
Znając życie nie przeczyta i będzie trzymać stronę kupującego