Witam kupujący po 8 miesiącach zgłosił reklamację odnośnie zakupionych dywaników welurowych. Po zdjęciu widać że uszkodzenie wynika z normalnego zużycia dywaników po przebiegu jak określił około 15 tys km. Mam pytanie co najlepiej mam zrobić i jakiej odpowiedzi udzieli
Jako moderator nie mogę sugerować, jaką decyzję należy podjąć w sprawie reklamacji - wydanie decyzji leży po Twojej stronie. Warto jednak pamiętać, że po 6 miesiącach od zakupu to kupujący powinien wykazać istnienie wady w chwili wydania towaru, a normalne zużycie eksploatacyjne nie stanowi wady w rozumieniu rękojmi.
A co jeśli pisze że po dwóch miesiącach zauważył już przetarcie a pomimo tego nie zgłosił tego i dalej eksploatował dywaniki czym doprowadził do powstania w nich dużych dziur. Dywaniki zostały zakupione w maju 2025 rok
Jeżeli kupujący zauważył przetarcie już po 2 miesiącach, a mimo to nie zgłosił reklamacji i dalej użytkował dywaniki, doprowadzając do dalszych uszkodzeń, to również ma znaczenie przy ocenie reklamacji. Kupujący ma obowiązek zgłosić wadę w rozsądnym czasie i nie pogłębiać uszkodzeń. Ostateczna decyzja w sprawie reklamacji nadal należy do Ciebie, Ty oceniasz, czy mamy do czynienia z wadą towaru czy normalnym zużyciem eksploatacyjnym.
Na pewno po 6 a nie 12 miesiącach to kupujący musi udowodnić niezgodności ?
Tak, po 6 miesiącach od zakupu ciężar dowodu przechodzi na kupującego. To on powinien wykazać, że wada istniała w chwili wydania towaru, a nie powstała w wyniku użytkowania.
@AUTO-HANDEL_IGOR sprawa prosta najpierw poproś o dużoooo zdjęć z każdej strony dywaników następnie odrzuć reklamację z powodu uszkodzenie powstało w wyniku normalnej intensywnej eksploatacji produktu i jest wynikiem naturalnego zuzycia, a nie wady istniejącej w produkcie w momencie wydania. @gdvorek przytocz mi prosze przepis na którym opierasz te x miesięcy bo ja w ustawie konsumenckiej nic takiego nie widzę, a nie widze również by reklamacja miała być z tytułu rękojmi firma - firma w treści posta?
@AUTO-HANDEL_IGOR napisał(a):Na pewno po 6 a nie 12 miesiącach to kupujący musi udowodnić niezgodności ?
Moderator tak napisał, a moderator ma zawsze rację. Nie sprawdzaj tego, nie gugluj artykułu 556[2] kodeksu cywilnego i pod żadnym pozorem nie czytaj tego, co napisano na temat domniemania o chwili powstania lub istnienia wady rzeczy w tym artykule: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-556-2