x
To co napisałeś nic mi nie mówi. Doprecyzuj, opisz dokładnie problem, wyślij zrzuty ekranu, jeśli będę miał więcej informacji to zweryfikuję sprawę.
Mamy problem z samowolnym wydłużaniem Przewidywanego Czasu Dostawy (PCD) przez algorytm Allegro i brakiem spójności w systemie.
U nas sytuacja wygląda następująco:
Nasze deklaracje: Czas wysyłki 2 dni, godzina graniczna 17:00, terminowość wysyłek na poziomie 95,73%.
Co pokazuje panel sprzedawcy: Nadanie w poniedziałek -> Doręczenie we wtorek.
Co widzi klient na ofercie: Doręczenie w środę (dziś już czwartek).
Kolejny sporadyczny problem pojawiający się co jakiś czas — zdarza się, że np. już po godzinie 9:00 rano system dopisuje dodatkowy dzień do terminu doręczenia u klienta, mimo że naszą godziną graniczną jest 17:00 i zmiana powinna następować dopiero po niej.
Robiliśmy nawet testy na konkretnych ofertach: Zmieniałem czas wysyłki na 1 dzień, a potem nawet na „natychmiast”. U mnie w panelu wszystko przeliczało się poprawnie, a po wejściu na ofertę jako klient – nadal wisiała środa. Algorytm sztywno ignoruje nasze ustawienia i narzuca dodatkowe dni.
Dotychczas w takich sytuacjach pomagała opcja "Dostosuj czas dostawy do Twoich preferencji", ale obecnie nawet to narzędzie u nas nie działa – algorytm na sztywno narzuca klientom swoje ustawienia ignorując nasz czas dostawy.
@E-Shop_pl niestety algorytmy przewidywanego czasu dostawy żyją swoim życiem i Twoje ustawienia mają bardzo małe znaczenie.
Ja mam część ofert 24h i część 48h i chociaż staram się trzymać terminów i godzin nadań to bardzo często mi się zdarza że w ofertach 48h wyświetlają 'dostawa jutro' i potem oczywiście problemy że opóźniona wysyłka. Głównie w czwartki tak jest.
Ostatnio mam też w drugą stronę że np w poniedziałek od rana pokazuje mi w ofertach że dostawa w czwartek i oczywiście sprzedaż leży.
To jest jakiś chory system.