Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, bardzo proszę o pomoc. Czy po włączeniu smarta dla moich ofert jako sprzedającego, naliczam koszt dostawy na paragonie kupującemu? Dziękuje za wszelkie sugestie. pozdrawiam
Na paragonie musisz mieć wszystkie środki jakie otrzymałeś . jeśli koszt dostawy smart jest= 0 nie umieszczasz , jeśli kurier i otrzymaleś dopłatę 6 lub 8 zł umieszczasz koszt dostawy 6 lub 8
Ja wybijam tyle ile dostanę od allegro. Jak ktoś bierze paczkomat, to na paragonie nie ma wysyłki. Jak ktoś bierze kuriera (zakupy 100zł+), to ja dostaję 8zł i tyle daję na paragonie. Resztę pokrywa sprzedający jako wymuszony "rabat dla kupującego" 🙂
tak , odbiór w punkcie Żabka itp ... narazie otrzymujesz od Allegro 8zł i to musi być naparagonie ,ale od przyszlego miesiąca allegro będzie się rozliczało z Pocztą za przesylki smart i będzie 0zł.
Wszystko jest jasno rozpisane w panelu kupione tam gz=dziewprowadzasznumer przesyłki
@microsklep1 Najlepiej zapytaj o to w Urzędzie Skarbowym. Ciekawe, czy zalecą Ci wystawianie kupującemu na paragonie kwoty wyższej, niż zapłacił.
Na paragonie musi być wszystko co otrzymałeś bezwzględu na to co klient zaplacił .Allegro refunduje calość lub część kosztów przesyłki więc środki otrzymujesz i to uwzględniasz na paragonie , jeśli Allegro samodzielnie rozlicza się z kosztów dostawy / aktualnie paczkomaty / nie otrzymujesz kwoty za dostawę więc nie rozliczasz jej na paragonie
Najlepiej niech się wypowie US, czy można wystawić kupującemu paragon na kwotę większą, niż kupujący zapłacił.
Dla klienta najważniesze bylo nie placić za przesyłkę więc allegro podniosło prowizje i zrobiło smarta .Płacą zaprzesyłki nam albo przewoźnikowi iladują to w koszty . To co otrzymałeś musi być na paragonie
Ale niekoniecznie na paragonie, który otrzymuje kupujący, jeśli zapłacił mniej. Jest jakieś oficjalne stanowisko US lub UOKiK w tej sprawie?
@xyz96 wiem o co Ci chodzi, faktycznie jest to dosyć dziwna sytuacja, bo na upartego, to klient powinien dostać w takiej sytuacji paragon na kwotę jaką wpłacił (wartość samego towaru), a sprzedawca powinien wybić drugi paragon na wartość jaka mu została zwrócona przez allegro za przesyłkę, ten drugi paragon, to chyba dla allegro, bo od nich kupujemy usługę wysyłki 🙂
Myślę, że US i tak się cieszy, że wszystko jest na kasie fiskalnej, byłby większy problem jakby to nie było zaksięgowane. A co do ujęcia w koszty faktur, to jeśli klient nie poniósł fizycznie kosztów wysyłki to i tak nie może ich zaksięgować, a tylko samą wartość towaru, pomimo, że na fv będzie miał również koszty (w niektórych przypadkach)
Na paragonie ma myć cała kwota jaką otrzymaleś i kropka . Jest to Twój przychód i musisz go ufiskalnić . Bywa ,że klient prowadzący księgi handlowe korzysta ze smarta i chce fakturę ... Wtedy występuje u niego niezgodność w zaksięgowaniu pomiędzy fakturą , a rozchodem . W tym wypadku powinien Cię poprosić o fakturę bez kosztów dostawy , ale Twoim dodatkowym obowiązkiem jest wystawienie paragonu na koszt dostawy jaki jest określony przez allegro z wkarcie dostawy ..
Tak, ale paragon należy wydać i robisz to zgodnie z ustawą . Z allegro rozliczasz się za pomocą faktury . Jakie są układy pomiędzy allegro ,a klientem to już nie nasza sprawa .
@mdrogeria przecież tak napisałem, tylko zastanawiamy się nad tym, czy klient ma otrzymać paragon na wysyłkę, której nie opłacał. Według mnie powinny byc dwa paragony w takiej sytuacji, ale myślę, że US nie ma nic przeciwko wystawianiu łącznego paragonu.
Co do faktury i smarta, to jest opcja księgowania tylko i wyłacznie wartości towaru z takiej faktury, która zawiera całą kwotę rozbitą na pozycje - taki artykuł czytałem w prasie branżowej i takie działanie zalecali.
Powinno otrzymać allegro , tak