Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, dnia 27.12 sprzedałem nową zaplombowaną konsolę , wraz z dowodem zakupu.Przed sprzedażą poinformowałem kupującego, gdzie konsola była kupiona i za jaką kwotę.
30.12 kupujący założył dyskusję i zażądał "naprawy" konsoli i obniżenia ceny z uwagi ,że po rejestracji xbox-a na stronie microsoft widnieje rok gwarancji, zamiast dwóch lat.Wysłałem mu link, gdzie na stronie mcrosoftu można taką datę skorygować wysyłając skan dowodu zakupu, oprócz tego konsola ma 2lata gwarancji marketu w którym została zakupiona .Uparcie twierdzi, że nie może skontaktować się microsoftem, czat nie działa itd.
Odpisałem w dyskusji, że kompletnie nie widzę podstaw do reklamacji i nie widzę "wady ukrytej", o której kupujący pisze.
Kupujący poprosił o pomoc allegro.
Ze zdziwieniem przeczytałem wiadomość od konsultanta ,że mam odebrać konsolę ,naprawić, lub zwrócić pieniądze.Mam wrażenie , że konsultant nawet nie przeczytał dyskusji.
Co mogę jeszcze w tej sytuacji zrobić?
Mogę oczywiście zwrócić pieniądze , bo nie naprawię rzeczy, która jest sprawna.
Problem jest taki, że konsola została otworzona i nie sprzedam jej ponownie jako nowej i w sumie to będę stratny.
@Artur3m No właśnie, więc możesz napisać że dokument o 2letniej gwarancji dostarczyłeś kupującemu. Dobrze by było mieć fotkę lub skan bo może nie znalazł w papierach.
Na tej podstawie możesz napisać że wady prawnej nie było, reklamację odrzucasz jako nieuzasadnioną.
na szczęście mam fotkę zrobioną przed wysyłką, gdzie bardzo wyraźnie widać dowód zakupu
Wysyłałem link ,ale uparcie twierdzi, że nie może połączyć się na czacie z konsultantem.Sprzedałem konsolę jako osoba prywatna, mało tego, przed sprzedażą na czacie allegro, poinformowałem go , gdzie kupiłem konsolę i za jaką kwotę.
Po pierwsze musisz odróżnić gwarancję, którą udziela gwarant (w twoim przypadku jest Microsoft) i która może być udzielona na dowolny okres (w przypadku konsoli jest to rok od daty zakupu) od dwuletniej ustawowej odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu sprzedanej rzeczy (potocznie zwanej rękojmią).
I teraz gwarancja producenta zazwyczaj przechodzi na kolejnego właściciela (o ile warunki gwarancji nie stanowią inaczej), tak już ustawowa odpowiedzialność sprzedawcy dotyczy tylko pierwszego nabywcy. Z kolei o ile nie wykluczyłeś w ofercie rękojmi, to odpowiadasz z tytułu rękojmi przez dwa lata od daty sprzedaży dla swojego nabywcy.
Gwarancja Auchan to po prostu niezgodność z umową. Także w sprawie gwarancji Auchan informuje, że trwa ona dwa lata od daty sprzedaży, chyba że warunki gwarancji ustalone przez gwaranta stanowią inaczej (co tu miało miejsce).
Cytat z karty gwarancyjnej Microsoft
Bez uszczerbku dla uprawnień (ustawowych), z których użytkownik może korzystać na mocy prawa miejscowego, niniejsza Rękojmia obowiązuje przez rok od daty pierwotnego zakupu od Microsoft, autoryzowanego sprzedawcy detalicznego lub odprzedawcy...
"Sprzedam, nową fabrycznie zaplombowaną konsolę + dowód zakupu ,polska dystrybucja , 2 lata gwarancji od 18/12/2024, możliwy odbiór osobisty." taki był opis oferty.Kupując konsolę w sklepie zostałem poinformowany na dziale elektroniki , oraz w biurze obsługi, że na konsole obowiązują 2 lata gwarancji, lub rękojmi.Przed sprzedażą poinformowałem kupującego, gdzie kupiłem konsolę i za jaką kwotę, bo miał obawy czy to nie jakiś refub.Konsola była fabrycznie nowa ,zaplombowana , z paragonem.Czyli jak mam to rozumieć, że Auchan wprowadza kupujących w błąd informując o 2 letniej gwarancji?W Media Expert, czy mediamarkt, też informują o 2 letniej gwarancji.
Powinienem tą konsolę przyjąć i zwrócić pieniądze ?Skąd mam wiedzieć w jakim stanie jest konsola, może kupujący ją uszkodził i na siłę próbuje odzyskać pieniądze.
W mojej ocenie nikogo nie oszukałem, przed sprzedażą dokładnie napisałem kupującemu, gdzie została kupiona konsola i za jaką kwotę.Jestem osobą prywatną ,nie prowadzę działalności, i po prostu odsprzedałem swoją nową konsolę dalej.Widzę ,że to był błąd i teraz mam problem.Osobiście już nic nigdy "wartościowego" nie sprzedam przez allegro.
Póki co nie uznam roszczeń kupującego i zobaczę co zrobi support
@pecela Masz rację ale sklepy udzielają swojej "gwarancji" i Auchan rzeczywiście takiej 2 letniej gwarancji udziela i to jest wyraźnie oddzielone od rękojmi. Można sobie poczytać na stronie Auchan https://www.auchan.pl/pl/dla-klienta/nasze-wartosci/Punkt-Obslugi-Klienta
Trzeba kliknąć "Warunki reklamacji" - plik .pdf do pobrania .
Akurat w tym dokumencie wyraźnie na 25 i 26 stronie. Cytując
Dobrowolność udzielenia gwarancji Udzielenie gwarancji jest dobrowolne. Niektóre produkty z naszego asortymentu mogą być objęte gwarancją udzieloną przez Auchan Polska lub przez inny podmiot (np. producenta, importera, dystrybutora). Informacje o tym, czy dany produkt jest objęty gwarancją, mogą Państwo uzyskać m.in. podczas dokonywania zakupu.
Gwarant Uprawnienia wynikające z gwarancji są realizowane przez gwaranta, czyli podmiot, który udziela gwarancji. Jeśli na dany towar została udzielona gwarancja, informacje o sposobie wykonywania uprawnień wynikających z gwarancji oraz o podmiocie odpowiedzialnym z tytułu gwarancji (gwarancie) są zawarte w oświadczeniu gwarancyjnym (np. w dokumencie gwarancji, jaki w danym wypadku jest dołączony do towaru).
Termin gwarancji Termin gwarancji określa gwarant. Jeżeli nie zastrzeżono innego terminu, termin gwarancji wynosi 2 lata licząc od dnia, kiedy rzecz została wydana kupującemu. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył Państwu zamiast wadliwego towaru towar wolny od wad albo dokonał istotnych napraw towaru objętego gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia towaru wolnego od wad lub zwrócenia towaru naprawionego. Jeżeli gwarant wymienił część towaru, powyższą zasadę stosuje się odpowiednio do części wymienionej. W innych wypadkach termin gwarancji ulega przedłużeniu o czas, w ciągu którego wskutek wady towaru objętego gwarancją nie mogli Państwo z niego korzystać.
@pecela Tiaa... czyli na dwoje babka wróżyła... Mogą uznać , albo mogą napisać że te 2 lata to znaczy do dwóch lat zależnie ile producent udzielił.
Ale @Artur3m powinien ten zapis na stronie Auchan wykorzystać, powinien przyznać że Mcrosoft udziela rocznej gwarancji ale Auchan udziela własnej dwuletniej gwarancji na podstawie dowodu zakupu. To wiadomość dla czytających "expertów" jeżeli umieją czytać, pewnie czytać umieją ale nie mają chęci ani czasu.
Kupujący zapewne o tym wszystkim wie ale liczy na jakieś wyłudzenie kasy, od sprzedającego lub od Allegro.
Jest inny problem, Allegro wyraźnie pozostaje w tyle w dziedzinie dbania o interesy klientów. Inne platformy rozszerzają gwarancję 2lata, spotkałem też 3 lata a nawet 5 lat. Ciekawe kiedy Allegro wydłuży swoją własną gwarancję na te "markowe" badziewie w większości z Chin.
Bo Allegro powinno wydłużyć gwarancje żeby nie pozostawać z tyłu za innymi platformami.
Będzie się działo....
To ja proponuję allegrowy wieczny protect niech wprowadzą
W Polsce Microsoft udziela 2 lat gwarancji na xbox
Auchan daje swoją gwarancję, tylko jak produkt nie ma własnej gwarancji. W przypadku udzielenia gwarancji Auchan wystawia swoją kartę gwarancyjną (u nich nie ma gwarancji na podstawie paragonu).
Pytanie co dokładnie było w treści aukcji i jaki był rodzaj transakcji (osoba prywatna może być traktowana jak przedsiębiorca przy sprzedaży i nie mam tu na myśli działalności nierejestrowanej).
A z tego co widzę, to OP handluje konsolami i nie tylko tym. Znalazłem trzy konsole wystawione przez niego na Allegro Lokalnie, do tego jakieś akcesoria. A sprzedaż elektroniki podlega obowiązkowej ewidencji na kasie fiskalnej oraz konieczności rejestracji do VAT jako podatnik czynny.
Nie handluję konsolami, konsole kupiłem w Auchan na promocji i wystawiłem je na allegro lokalnie, oraz na allegro, bo nie wiem czemu , ale ludzie boją się kupować na lokalnie.Kupujący był informowany, gdzie została kupiona i za jaką kwotę.
"Sprzedam, nową fabrycznie zaplombowaną konsolę + dowód zakupu ,polska dystrybucja , 2 lata gwarancji od 18/12/2024, możliwy odbiór osobisty." taki był opis
Tu masz aktualne warunki ograniczonej gwarancji Microsoft. Obowiązują one dla produktów sprzedanych po 1 października 2024.
Nie licząc ograniczonej gwarancji, są też różnego rodzaju rozszerzenia, czy promocje. Jest też rozszerzenia gwarancji Microsoft Complete (formalnie jest to ubezpieczenie sprzedawane przez Microsoft).
Są np. konsole z gwarancją trzyletnią (była taka promocja).
A co handlu, to na znałem trzy oferty różnych konsol Xbox, do tego słuchawki i stację ładownia na Allegro Lokalnie, co wygląda na działalność gospodarczą (każda sprzedaż w celu osiągnięcia dochodu wykonywana we własnym imieniu, to działność gospodarcza).
Tu warto wiedzieć, że różne ustawy, różnie rozumieją czym jest działalność gospodarcza. Najszerszą definicję zawiera Ordynacja Podatkowa (wg niej kazda czynność wykonana we własnym imieniu i na własny rachunek, to działalność gospodarcza). Potem mamy ustawę o VAT, gdzie dochodzi działanie ciągłe. W obu przypadkach nie ma znaczenia czy ma się firmę czy nie. Trzecią definicję zawiera ustawa prawo przedsiębiorców, gdzie działalność gospodarcza, to po prostu indywidualna działalność prowadzona przez osobę fizyczną i wpisana do CEIDG.
I tu dochodzimy do sedna sprawy. Jeżeli zakupiłeś te konsole z zamiarem sprzedaży ich z zyskiem, to będziesz traktowany jak przedsiębiorca przez KC. Oznacza to że do transakcji nie stosuje się przepisów ustawy KC, lecz ustawy o prawach konsumenta. Osobną kwestią jest VAT i paragon fiskalny (skarbówka nie rozróżnia, czy sprzedawca to firma czy osoba prywatna, po prostu są towary, przy sprzedaży których trzeba wystawić paragon fiskalny, chyba że sprzedaż ma charakter incydentalny (a sprzedaż trzech konsol, zakupionych w tym samym okresie, trudno nazwać sprzedażą incydentalną).
Ps. Na Preperze znalazłem, że w grudniu Auchan oferował te konsole za 1999 zł, a w niektórych sklepach jeszcze taniej. Z cen w ofertach na Allegro Lokalnie wychodziłoby, że na sprzedaży zarobiłeś, czyli jest to działalność gospodarcza lub działalność nierejestrowana. W obu przypadkach konieczne jest posiadanie kasy fiskalnej i rejestracja do VAT przed pierwszą sprzedażą. Niestety ale sprzedaż elektroniki, to dość śliski temat pod względem prawa.
Piszesz o stronie prawnej, a co do tej transakcji to...?
Tylko , że te konsole kupiłem dla swoich dzieci i chrześniaków.Pomyliłem się , bo miałem kupić PS5 i co , nie mogę ich sprzedać.No bez przesady
Czyli co, nie trafiony prezent , żeby sprzedać mam kupić kasę fiskalną , zarejestrować działalność?
o czym tu dyskusja, kupiłem "złe" rzeczy i je po prostu odsprzedaję, jeżeli uzyskałem jakąś korzyść majątkową wpisuję ją w Pit i tyle.
Zakup nietrafionego prezentu, może być wytłumaczeniem w razie kontroli z US. Tylko mogą się przyczepić o osiągnięty zysk.
A co do rozliczenia dochodu, to jest jest nim różnica pomiędzy kwotą sprzedaży, a ceną zakupu pomniejszona o koszty portalu, ale musisz mieć faktury zakupu. Jak oddałeś faktury kupującym, to cała kwota sprzedaży minus prowizja Allegro stanowi dochód od którego należy zapłacić podatek (dlatego nie wolno oddawać faktury zakupu).
A co do kasy fiskalnej, to nie trzeba zakładać działalności. Prawo wymaga jej posiadania przy sprzedaży elektroniki, ale nie wymaga rejestracji działalności gospodarczej.
@Artur3m Nie moja sprawa, ale zerknąłem na twoje oferty sprzedaży i niezbyt jest to zachęcające. Konsoli nie znalazłem ale zainteresował mnie wieszak dla telewizora na ścianę. Niestety tylko zdjęcie , żadnych wymiarów, nie wiadomo czy to pod telewizor 70" czy może pod jakieś maleństwo 14 lub 24 cali. Diabli wiedzą jak to się reguluje i czy się reguluje, jak się mocuje, no i oczywiście oferta prywatna bez możliwości wymiany, zwrotu. To nie zachęca.
Niestety ale musisz popracować nad opisami ofert, takich zagadek, niejasności być nie powinno. Następny kupujący złoży ci reklamację że wieszak nie pasuje do telewizora i co napiszesz? Że było zdjęcie?