Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Pytania hipotetyczne.
1. Znajduję jakąś niepotrzebną mi rzecz na dnie szafy, nie mam do tego paragonu, nie pamiętam kiedy została kupiona, ale na pewno kilka lat temu. Jak w takim razie sprzedać taki przedmiot, skoro nie posiadam dowodu, że posiadam go u siebie ponad 6 miesięcy?
2. Jako osoba prywatna chcę sprzedawać rzeczy wykonane przez siebie - powiedzmy że bransoletki czy cokolwiek. Czy muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą? Czy muszę nadawać numery EAN? Czy muszę za taką sprzedaż opłacać podatek? Jakie są jeszcze co do tego wymagania?
3. Jak mogę usunąć / ograniczyć (już nie pamiętam) prawo do reklamacji jako osoba prywatna? Ustawiając warunki reklamacji nie da się zaznaczyć opcji, że ograniczam prawo do reklamacji po prostu z racji bycia osobą prywatną.
@domkar04 Na drugie pytanie to NIE, bo to rękodzieło własnej roboty
na 3 pytanie, tak możesz całkowicie wyłączyć lub ograniczyć w zakładce reklamacje chyba się da to jakoś tam ująć
Co do 1 pytania, to chcesz to sprzedaż jako nowe? jeśli z metką i nowe to chyba wystarczy podać, ze Twoje prywatne i zwykle prywatni sprzedawcy nie sprzedają masowo nowych produktów poza tymi co na lewo sprzedają 😉 Więc nie powinno być z tym problemów
@domkar04 Jako używana więc nie masz dowodu że nie ma 6 miesięcy, wystawiasz i już. Ustawiasz w opisie że wyłączasz rękojmie. Hipotetycznie.😂
@milka1234567890 Piszę "hipotetycznie", bo zadając tutaj pytania bardziej z ciekawości niż z faktycznej chęci zrobienia czegoś, już niektórzy tutaj osądzali mnie, że chcę łamać prawo.
No właśnie chodzi o to, że żeby wyłączyć w zakładce reklamacje, trzeba podać tego powód, i na liście powodów nie ma czegoś w stylu "jestem osobą prywatną", tylko "sprzedaję rzeczy na zamówienie" etc.
I czyli żeby sprzedać rzecz jako "nowa", muszę mieć dowód, że przedmiot został zakupiony co najmniej 6 miesięcy temu, a rzecz kupioną nawet i dzień temu mogę spokojnie wystawić jako "używana"? A co jeżeli ten przedmiot jest rzeczywiście nowy i nieużywany, ale zakupiony krócej niż 6 miesięcy temu? Mam wystawić jako używany?
@domkar04 Masz jakąś liste wyboru? co tam jest? Powód to że masz takie prawo jesli chodzi o to co napisać 😉 558 k.c ogólnie
@domkar04 No właśnie "sprzedaje rzeczy używane", stare, nowe, tylko w przypadku US jest opcja sprawdzenia. Jak ktoś tu sprawdzi nowe, stare. Jest tylko k.c, albo aż.😁
@ZibiK30 Ło matko, z warunkami zwrotów mi się pomyliło. Już nieważne 🤣
Czyli mogę np. w opisie oferty czy informacjach o sprzedawcy całkowicie legalnie napisać, że kupujący nie ma prawa do reklamacji ani zwrotów?
@domkar04 Najlepiej w zakładce gwarancji bo jest do tej informacji przeznaczona i musisz zaznaczyć, napisać że wyłączasz prawa kupującym do rękojmi kupującym zgodnie z art 558 k.c. Tylko pamiętaj takie wyłączenie nie skutkuje przy wadach ukrytych, tu akurat nie jestem pewien czy wszystkich możliwych które wystąpią 😉
@ZibiK30 ale tam trzeba wpisać okres gwarancji
zresztą gwarancje a reklamacje to chyba jednak coś innego
@domkar04 ok. to reklamacje, zapomniałem ze to jest rozdzielone
@ZibiK30 tam też trzeba ustawić czas na reklamacje, nie da się ustawić że nie przyjmuję reklamacji
@domkar04 obejdź to dając minimum, czyli np 14 dni tylko w razie gdy się okaże wada ukryta , uszkodzenie podczas transportu czy coś w tym rodzaju.
Jakoś tak bym próbował bo nie znam tych opcji więc trudno mi powiedzieć jak to tam ustawić. Może jakiś prywatny sprzedawca pomoże
Jeśli nie masz dowodu posiadania rzeczy dłużej niż 6 miesięcy, narażasz się na konsekwencje. Tym bardziej, gdy zaczniesz sprzedawać takie rzeczy w sposób ciągły i zorganizowany, bo to wskazuje na prowadzenie działalności gospodarczej.
Tak, musisz zarejestrować działalność przy ciągłej sprzedaży zorganizowane, która przekracza kwotowo działalność nierejestrową.
Jako osoba prywatna możesz ograniczyć lub wyłączyć rękojmię. Informujesz wtedy w opisie aukcji, że rękojmia jest wyłączona. Musisz się jednak liczyć z tym, że po wyłączeniu rękojmi nie znajdziesz nabywców, ponieważ każdy chce mieć prawo do reklamacji z powodu wad.
Poza tym widzę, że od dłuższego czasu kombinujesz, jak tu sprzedawać na Allegro w szarej Stefie, czyli w sposób ciągły i zorganizowany, ale bez rejestracji działalności gospodarczej i bez przestrzegania praw konsumentów. Odradzam takie kombinacje.
Bardzo dziękuję za informacje, wiele mi one rozjaśniły, aczkolwiek odpowiedzi naprawdę da się udzielić bez straszenia oraz rzucania oskarżeń.
Jak widać zaznaczenie, że pytania są bardziej hipotetycznie i z ciekawości, nic nie daje - może po prostu w przyszłości planuję założenie działalności gospodarczej i sprzedaż na większą skalę?