Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry. Sprzedaję sprzęt zakupiony na Allegro poza Allegro. Podczas zakupu nie wnioskowałem o faktury i nie mam ich fizycznie.
Jak mogę zabezpieczyć kupującego, żeby w razie problemu mógł liczyć na gwarancję, bez przymusu włączania mnie w cały proces?
@Client:39812735 Wszystko zależy od zapisów w kartach gwarancyjnych czy wymogach gwaranta. Przeważnie do gwarancji chcą dokument zakupu.
Tylko co jest dokumentem zakupu? Czy mail z potwierdzeniem od Allegro wystarczy, czy raczej muszę pisać do sprzedawców (sprzedaję w komplecie dwa przedmioty od dwóch różnych sprzedawców) o fakturę?
@Client:39812735 email czy potwierdzenie przelewu jest dowodem zakupu, który wystarczy przy reklamacjach typu rękojmia. Dokument zakupu to przeważnie paragon/faktura. Do sprzedawanych przedmiotów dołączaj paragon lub fakturę. Nie wiem gdzie to sprzedajesz ale w opisie tych przedmiotów masz stosowny zapis o wyłączeniu rękojmi?
Nie napisałem w poście ale jestem osobą prywatną. Chcę jakby przekazać gwarancję, którą dostałem na inną osobę
A od sprzedającego nic nie otrzymałeś, paragonu?
Dostałem fakturę na jeden przedmiot, jednak odnośnik wygasł, do drugiego przedmiotu mam jedynie potwierdzenie mailowe.
@Client:39812735 Chyba źle sformułowałeś pytanie, powinno brzmieć: Jak wrobić kupującego?
Gwarancji udziela producent, albo gwarancja jest albo jej nie ma, należy to wyraźnie zgłosić kupującemu.
Ty odpowiadasz przed kupującym z tytułu rękojmi. Po prostu odpowiadasz za wady sprzętu do 2 lat od transakcji.
Jeśli nie chcesz mieć reklamacji, wtedy poinformuj kupującego że wyłączasz rękojmię albo ograniczasz powiedzmy do 1 miesiąca. Musi być na piśmie żeby nie było że nie wiedział itp...
Oczywiście nie zdziwię się jeśli kupujący po takiej informacji rozmyśli się.
Troszkę nie zrozumiałeś pytania 🙂
Jestem osobą prywatną, która chce sprzedać kupione na allegro gogle. Chcę zrobić tak, żeby osoba, która je ode mnie kupić dalej mogła skorzystać z gwarancji, jeżeli coś by się stało.
@Client:39812735 to ta osoba musi mieć dokument zakupu googli ze sklepu np paragon wtedy ma 2 lata na skladanie reklamacji od daty zakupu. Ty odpowiadasz jako osoba prywatna 2 lata z tytułu niezgodności z umową z kodeksu postepowania cywilnego chyba, że w ofercie napiszesz że wyłączasz rękojmię wtedy odpowiadasz tylko za wady ukryte, które zataiłeś przy sprzedaży. Do gwarancji producenta też jest potrzebny dowód zakupu jeśli dalej jest aktywna zwykle wszelkie roszczenia reklamacyjno gwarancyjne mają 2 lata od zakupu terminu wymagalności rozpatrzenia zgłoszenia.
Zrozumiałem doskonale, gwarancji udziela producent i na stronie producenta są wszystkie potrzebne informacje, oczywiście po wpisaniu numeru fabrycznego itp... Nie ma co komentować.
Kupujący korzystaja chętniej z rękojmi, i ciebie też to niestety dotyczy.