anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawanie na rynek zagraniczny a Faktura.

GoodPrice_Kielce
#1 Nowicjusz#

Witam mam pytanie jak to jest z przedmiotami które kupi ktoś z zagranicy typu Czechy Wegry ? bo waluta oczywiście jest ich a jak z Faktura musimy wystawić w ich walucie ? Jak wyglada potem prowizja od allegro w zł przewalutowuje czy w obcej walucie?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

Client:44052296
#21 Demiurg#

@GoodPrice_Kielce a ja też mam pytanie. Chcesz sprzedawać za granice a nie-masz do tego przygotowanego systemu?

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@GoodPrice_Kielce w momencie sprzedaży przedmiotów na Allegro dla klientów z Czech, faktury powinny być wystawiane w koronach czeskich, ponieważ jest to waluta transakcji.

Jeśli korzystasz z VAT OSS, nie masz obowiązku wystawiania faktur, a jeśli są one wystawiane, mogą być w dowolnym języku. W przypadku sprzedaży poza VAT OSS, faktury również mogą być w dowolnym języku, ale muszą być wystawiane w walucie transakcji.

Prowizje od sprzedaży na allegro.cz będą naliczane w koronach czeskich, a otrzymasz zapłatę w tej samej walucie. Wysokość prowizji zależy od ceny produktu, kategorii oraz kosztów dostawy.

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@gdvorek powiedz mi jak chcesz bez faktur, mając nabite na kasie w PLN skoro musi być w koronach ? rozliczyć 10 000 euro pułapu do przejścia na OSS ?

Art.  106b. [Obowiązek wystawienia faktury]
1.  Podatnik jest obowiązany wystawić fakturę dokumentującą:
1) sprzedaż, a także dostawę towarów i świadczenie usług, o których mowa w art. 106a pkt 2, dokonywane przez niego na rzecz innego podatnika podatku, podatku od wartości dodanej lub podatku o podobnym charakterze lub na rzecz osoby prawnej niebędącej podatnikiem;
2) wewnątrzwspólnotową sprzedaż towarów na odległość, chyba że podatnik korzysta z procedury szczególnej, o której mowa w dziale XII w rozdziale 6a;
3) wewnątrzwspólnotową dostawę towarów na rzecz podmiotu innego niż wskazany w pkt 1;
4) otrzymanie przez niego całości lub części zapłaty przed dokonaniem czynności, o których mowa w pkt 1 i 2, z wyjątkiem przypadku, gdy zapłata dotyczy:
a) wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów,
b) czynności, dla których obowiązek podatkowy powstaje zgodnie z art. 19a ust. 5 pkt 4,
c) dostaw towarów, dla których obowiązek podatkowy powstaje zgodnie z art. 19a ust. 1b.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@kostas11 na to pytanie na pewno dostaniesz odpowiedź kierując je do instytucji podatkowej. 

Podpowiadamy jedynie, że faktura powinna być wystawiona w kwocie i walucie transakcji. Są to ogólnodostępne informację, moja odpowiedź w tym zakresie proszę traktować jako forma sugestii. Natomiast tego tematu pytania powinny trafiać w inne miejsce tj. instytucja podatkowa.

Dobrego dnia!

Grzegorz
   Moderator
oznacz moderatorów