Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Znalazłem pewien produkt który mnie interesuje. Oferta jest dużo bardziej atrakcyjna niż inne. Zależy mi na fakturze VAT 23%. Sprzedawca ma jasno opisane w ofercie iż wystawia Fakturę VAT natomiast w opisie sklepu widzę że dane firmowe to Chińska nazwa oraz adres siedziby a sama wysyłka odbywa się z Szwajcarii. Coś mi tu śmierdzi i wydaje mi się że ta faktura nie będzie zawierała VAT'u 23%.
Co mówi na ten temat regulamin allegro ? Co jeśli sprzedawca wystawia fakturę bez VAT'u i będzie zasłaniał się iż wystawił fakturę VAT 0% ? Według mnie jest to wprowadzanie w błąd i czy mogę żądać zwrotu zamówienia na podstawie wprowadzenia mnie w błąd oraz zgłosić taką ofertę do allegro aby nakazali sprzedawcy zmianę oferty na nie wprowadzającą w błąd ?
jak masz fv z vatem 23% to kupując za 100 netto płaciśz 123, a vat odliczasz od swojego zobowiązania z urzędem
jak masz fv z zerem, to go nie płacisz i nie odliczasz.
finalnie wychodzisz na jedno
@Monika__L Nic nie odliczy, bo te chińskie firmy wystawiają trefne faktury. To co nazywają "fakturą" to bezwartościowy papierek - albo nie spełnia wymogów faktury, albo dane są wzięte z sufitu (próba rozliczenia takiej "faktury" to murowana kontrola z US). Ostatnio był tu temat, gdzie chiński sklep wystawiał faktury na dane przypadkowych firm z rejestru CEIDG. Tak więc zakup z Chin, dostawa z Chin, a sprzedawcą elektroniki okazywał się punkt sprzedający kebab na ulicy X.
Dopytaj sprzedającego, w ofercie jest opisane przecież jaka Fv
w ofercie beddzie brak faktury, faktura marża albo faktura vat
nikt sie nie chwali z jaką stawką ją wystawi. stawka zależy np. od rodzaju towaru.
Ależ ależ, stawki VAT są widocznie jeśli oglądasz oferty z konta firmowego. Masz kwotę netto, ilość VAT i brutto.
Natomiast jeśli kupujesz z konta prywatnego informacje te nie są potrzebne konsumentowi
@Martimento_pl On ci w ogóle nie wystawi faktury. To znaczy wystawi dokument, który jego zdaniem jest fakturą, a w rzeczywistości to bezwartościowy świstek papieru.
Te chińskie firmy nawet jak się zarejestrują w Polsce, to US wykreśla je z rejestru po 2-3 miesiącach. Zgadnij dlaczego.... Jak chcesz problemy to kupuj, ale zakres problemów będziesz miał szeroki. A i pewnie nawet towaru nie dostaniesz lub podróbkę.
Jest w ogóle sens zgłaszać takie ofert do allegro? Coś z tym zrobią?
Wszystkie te chińskie firmy w ogóle mogą od tak zarejestrować się na allegro ? Przecież podczas rejestracji trzeba podać dokumenty i numer NIP. Jak oni to obchodzą?
Sens jest, czy robią ? ale zawsze jest tzw podkładka że były zgłaszane, więc jakby coś później to masz dowód.
@Martimento_pl napisał(a):
Jest w ogóle sens zgłaszać takie ofert do allegro? Coś z tym zrobią?
Wszystkie te chińskie firmy w ogóle mogą od tak zarejestrować się na allegro ? Przecież podczas rejestracji trzeba podać dokumenty i numer NIP. Jak oni to obchodzą?
Nie ma sensu tego zgłaszać, bo na 1 zgłoszoną powstanie 10 innych. Często nawet mają polski NIP. Po 2-3 miesiącach US ich wykreśla z rejestru, powód "brak kontaktu z właścicielem firmy". A ty sobie rozlicz taką fakturę.... Towar trefny, dane do faktur trefne, to jest masakra.
Skoro mają Polski NIP a po czasie ich "firma" jest kasowana z rejestru to allegro powinno konto takiej teoretycznie już nie istniejącej firmy w Polsce również kasować
Powinno ale liczy się zysk i wyszukiwanie polskich firm i ich blokowanie.
Tiaa, uparłeś sie szukać sobie kłopotów.. Zresztą przy Chinach, sama faktura to nie wszystko... A w zasadzie to dopiero początek. Do tego , jeśli wysyłka jest ze Szwajcarii to dochodzą inne tematy i opłaty. I zobowiązania. Oj, ludzie ludzie.... 😉
Problem z wami jest taki że chcielibyście kupić dużo taniej i z fakturą. A wiadomo że bez jest taniej. Nie można mieć ciastko i zjeść ciastko. Zwykle nawet po opłatach wychodzi taniej. A czasem tych opłat nie ma jak produkt nie przekracza pewnej ceny . Teoretycznie allegro mogłoby samo naliczać vat i inne opłaty importowe w przypadku zakupów spoza unii jak robi to ibej na rynku usa czy uk . Wszystko idzie zrobić tylko nie wymagajcie cudów od sprzedawców )
@Martimento_pl "Oferta jest dużo bardziej atrakcyjna niż inne" - i to od razu powinno dać do myślenia. Polskie firmy mają to drożej nie dlatego że są bardziej pazerne, ale że muszą działać w określonych ramach prawno-podatkowych.
Kupując zza granicy nigdy nie odstaniesz normalnej faktury VAT na 23%. Jeśli kupisz w UE, to ramach nabycia wewnątrzwspólnotowego na 0%, a spoza UE to możesz od razu na gwoździu powiesić - chyba że legalnie puścisz przez Urząd Celny