dzien dobry- czy ktos moze mi pomóc ponieważ allegro chyba samo nie wie jak to zrobic- wysylam codziennie paczki, graniczną godzine zamowienia mam ustawiona na godz 13 - po tej godzinie jesli są zamowniena takze je wysylam nawet poznym wieczorem pomimo ze wiem ze paczki zostaną odebrane przez kuriera w dniu nastepnym - codziennie mam za to minusowe punkty, Allegro mówi ze to sie nie liczy ale ja po kazdym taki9m otrzymaniu minusowych punktow widze spadek sprzedazy na dzien lub dwa - nie wiem moze sie nie oplaca zarzynac i latac po 13 z paczkami tylko wydrukowac w nastepnym dniu etykiety i wyslac dnia nastepnego- jak drukowalem etykiety wieczorem tez otrzymywalem ujemne punkty po status zmienial sie na wyslane - 🙂 proszę szanopwne kolezanki i kolegow o pomoc jestem nowy a szybka wysylka kojarzy mi sie z szybką wysylką a nie z wysylka na dzien nastepny - szczegolenie ze wzystkie paczki nadawane są w terminie a minusy lecą 🙂
liczy się kiedy kurier paczke wyciągnie a nie kiedy ty ją nadasz do tych statystyk. wyjątkiem chyba jest poczyta tam się liczy kiedy nadasz na poczcie.
dlatego pewnie max punktów masz za 50% bo 100% nie da się osiągnąć bo ktoś moze kupić o 23 no i sortownie nawet po 19-20 nie przyjmują paczek. Czasami można spotkać paczkomat z którego kurier wyciąga paczki wieczorem ale to rzadkośc.
więc po co jest ten parametr skoro jest wysyłka w terminie jako drugi parametr - skoro wysylka jest w terminie - klient zadowolony
wysyłka w terminie tam mozesz mieć 100% to wysyłka wg tego co ustawisz np. natychmiast, 1 dzień., 2 dni itd.
wysyłka w tym samym dniu tam się liczy kiedy kurier paczkę odbierze a nie kiedy nadasz i tam za 50% masz max punków. Tam nigdy nie będziesz miał 100% bo to niemożliwe.
@Allgold_pl Czas wysyłki oraz terminowość wysyłki liczy się od momentu zeskanowania jej przez kuriera. Więcej informacji znajdziesz w tym artykule.
jesne
jedną z odpowiedzi moderatora na podobne pytanie bylo :
aby otrzymać punkty za Szybką wysyłkę zamówienie musi być wysłane w dniu złożenia i opłacenia zamówienia lub dostarczone nie później niż wskazuje na to najdłuższy czas przewozu dla wybranej przy zakupie metody dostawy liczony od momentu opłacenia zamówienia.
Przykłady, które podałeś nie spełniają tych warunków, w tej mierze nie mają znaczenia weekendy i święta, o ile czas przewozu nie został wydłużony.
Nie przyznajemy ujemnych punktów w tej mierze, więc celem nie jest posiadanie wszystkich zamówień oznaczonych jako Szybka wysyłka.
u mnie drugi parametr jest spełniony
tyutaj odpowiedz kolejnego moderatora
Miara "Zamówienie wysłane szybko" opiera się na tym, czy przesyłka została zeskanowana przez kuriera i potwierdzona przez przewoźnika w dniu opłacenia zamówienia. Ważne jest, aby ten proces odbył się tego samego dnia, w którym klient dokonał płatności.
Proszę pamiętać, że data dodania numeru przesyłki i data wysyłki to nie to samo co zeskanowanie przez kuriera. To zeskanowanie decyduje o zaliczeniu zamówienia do szybkich.
Dodatkowo, jeśli przesyłka została zeskanowana z jednodniowym opóźnieniem, ale doręczona w czasie przewidzianym dla danej metody dostawy, zamówienie może być uznane za szybkie.
@Allgold_pl I tutaj ze wszystkim się zgadzam i moja wypowiedź nie wyklucza tego co przytoczyłeś. Musisz doprecyzować, o co dokładnie pytasz?
Paczka zawsze zostaje uznana za nadaną po zeskanowaniu jej przez kuriera. Jeśli pytasz o miary jakości to musisz dokładnie doprecyzować, o które?
w regulaminie jest ze paczka musi zostac nadana w ten sam dzien lub dojsc zgodnie z deklaracją prawda? wiec nadaje paczki ktore są zamowieone w godzinach w ktorych wiem ze ich kurier nie odbierze ale wiem ze zostaną dostarczone zgodnie z tym co klient zamowil wiec spełniam warunek a mimo tego otrzymuje minusowe punkty
nie wiem co jest w regulaminie ale wydaje mi się że mieszasz dwie różne rzeczy być moze w regulaminie tez są pomieszane. Jak w regulaminie jest lub to bład i powinnno być "i" bo w logice i a "lub" to dwie różne rzeczy
Szybka wysyłka- to zamówienia wysłane w tym samym dniu niewazne jaki deklarujesz czas na wysyłkę. Liczy się zeskanowanie przez kuriera wiec wiadomo ze tu 50% to duży wyczyn a 100 nie będzie nigdy bo np. u mnie allegro one był przed chwilą więc jak ktoś kupi za 3h i go wybierze to dzisiaj już nie nadam.
Wysyłka w terminie - procent zamówien które zostały przez ciebie wysłane w zadeklarowanym terminie czyli jak masz 1dzień to w jeden dzień a jak masz 7 dni to w siedem tu możesz mieć 100% bo wszystko zależy od ciebie.
ja w jednym mam 97% a w drugim 45% i nie mam minusowych punktów więc się da chyba że ty za minudowe uważasz mniej niż max a nie minus. to się zmienia codziennie jak widzisz w ogólnych statystykach -3 to znaczy że nie do dnia poprzedniego to różnica ale z 30 ostatnich dni więc mógł ci jakis dobry dzien wypaść 30 dni temu a wczoraj mogłeś nadać wszystko ok więc nie patrz na ostatni dzień tylko na cały rpzedział.
te punkty nic nie dają miałem tam i 490 i nieco ponad 300 i to nie wpływa na sprzedaż niby w trafności jest to uwzględniane ale myślę że inne czynniki jak wyróżńienie cena itd. są istotniejsze.
punkt regulaminu przytoczył moderator wiec raczej albo w regulaminie błąd albo modereator namieszal - jednak samo Allegro po wydrukowaniu etykiety zmienia status na wysłane wiec nawet etykiet w tym samym dniu nie wolno chyba drukowac bo tak robilem i tez w minus szły te paczki
z tej pierwszej nic nie rozumiem mimo że wiem jak to działa ale ta druga jest w miarę poprawna.
Nie wiem czego jeszcze nie wiesz wyjaśniłem ci jak to liczy jak pobierzesz dokładne statstyki z numerami przesyłek to zrozumiesz że mam rację i liczy się czas odbioru przez kuriera i że jedna pozycja dotyczy terminu doręczenia czy zgodny z twoja deklaracją, a druga nadania w tym samym dniu(i odebrania przez kuriera w tym dniu) więc np. nadawanie paczek w paczkomacie wieczorem nie ma żadnego sensu.
Znajdź paczkomat który ma najpóźniejszy odbiór bo to zależ jeden ma do 14 drugi do 15 itd i nadaj tam to polepszy nadanie w tym samym dniu albo nadaj paczki bezpośrednio na sortowni u mnie można je tam dostarczyć do godziny 19 i tam ci zeskanują na taśmie.
Moderator odpowiedzial niedawno ze aby paczka została uznana za szybką wysylke musi zostac nadana w ten sam dzien - czyli wyjeta przez kuriera - lub i to jest kluczowe dostarczona w czasie przewidywanym w zamowieniu - wiec jeden z dwóch parametrow jest spelniony a minusy i tak leca
może odpowiedział żę musi być nadana w tym samym dniu i dostarczona w zadeklarowanym czasie a nie lub dostarczona w zadeklarowanym czasie. Mógł sie wyrazic nieprecyzyjnie i pomieszac te dwie miary nie wiem pytaj jego ja ci mowie jak to liczy bo to analizowałem.
Róznica miedzy koniunkcją i a alternatywą lub jest taka że w pierwszym oba warunki muszą być spełnione a w drugim tylko jeden. Tobie się własnie wydaje że wystarczy jak dotrze w zadeklarowanym czasie bo uważasz że to alternatywa sprawdź w regulaminie czy na pewno tak jest mnie się nie chce.
@Allgold_pl Okej już rozumiem i już tłumaczę.
Otrzymasz punkty w mierze Terminowa dostawa, jeśli wyślesz zamówienie zgodnie z deklaracją lub zostanie ono dostarczone zgodnie z przewidywanym czasem dostawy.
W tej mierze możesz otrzymać maksymalnie 40 punktów, a minimalnie -360 punktów.
Jeśli chodzi o miarę Szybka Wysyłka. W tej mierze sprawdzamy liczbę zamówień, które kupujący złożyli w ofertach z deklaracją wysyłki natychmiast lub 1 dzień i zostały:
- wysłane w dniu złożenia i opłacenia zamówienia lub
- dostarczone nie później niż wskazuje na to najdłuższy czas przewozu dla wybranej przy zakupie metody dostawy liczony od momentu opłacenia zamówienia.
W tej mierze nie ma minusowych punktów. Maksymalna liczba punktów jaką możesz w niej otrzymać to 160 punktów.
Więc może się zdarzyć sytuacja, że otrzymasz punkty w mierze Terminowa dostawa, ale nie otrzymasz dodatkowych punktów w mierze Szybka wysyłka.
Aby ustawione przez Ciebie godziny wysyłki tego samego dnia działały, muszą być pozytywnie zweryfikowane, czyli musisz mieć co najmniej 10 zamówień zrealizowanych przez zintegrowanych przewoźników, dla których masz ustawioną godzinę wysyłki tego samego dnia oraz minimum 95% zamówień, które klienci złożyli i opłacili do podanej przez Was godziny w ciągu ostatnich 28 dni, które udało się wysłać tego samego dnia.
Wszystkie dodatkowe i szczegółowe informacje znajdziesz w tym i w tym artykule.
"
- wysłane w dniu złożenia i opłacenia zamówienia lub
- dostarczone nie później niż wskazuje na to najdłuższy czas przewozu dla wybranej przy zakupie metody dostawy liczony od momentu opłacenia zamówienia."
to zdanie jest nielogiczne tam powinno byc i bo jak sie nie nada w tym samym dniu to i tak nigdy nie dotrze zgodnie z deklaracją przewoźnika bo ktoś by musial w dniu nastepnym nadać w tym samym paczkomacie w którym odbiorca odbiera żeby doszło zgodnie z deklaracją przewożnika. To własnie tak liczy że paczka wysłana np. in postem ma być na drugi dzień od opłacenia a nie tak że jak opłacone po godzinie 16 i wysłane w dniu następnym i w kolejnym dostarczone to są punty - nie nie ma punktów a wg tego co tu napisane powinny być .
tam należy dać spójnik i żeby było wiadomo że ma być nadane w tym samym dniu i dotrzeć zgodnie z deklaracją przewoźnika bo to tak liczy.
nie w czasie przewidzianym w zamówieniu tylko w czasie jaki przewoźnik podaje że paczka ma być ale to tak nie liczy bo przewoźnik podaje że jak paczka nadana po godzinie x to jakby nadana w kolejnym dniu, a to za takie paczki punktów nie przyznaje.
a tutaj podobna sytuacja do mojej
Dzień dobry, mam problem z błędnym naliczaniem punktów za terminowość wysyłki. Klient kupuje o 20:00, ja nadaję paczkę w paczkomacie następnego dnia rano (mój deklarowany czas to 1 dzień, godzina graniczna to 10:00). Mimo dotrzymania terminu, Allegro odbiera mi punkty. Proszę o sprawdzenie tych zamówień i ręczną korektę, ponieważ działam zgodnie z ustawieniami mojego konta."
i odpowiedz moderatora
System działa prawidłowo. Wysyłasz przesyłki w terminie, ale nie spełniasz warunków, aby otrzymać dodatkowe punktu we wskaźniku "szybkie wysyłki" - liczymy w nim procent zamówień wysłanych tego samego dnia, w którym zostały one opłacone.
wiec jak jam nadaje w ten sam dzien otrzymuję minusowe punkty oraz ten Pan co opisał sytuacje nadaje w dzien następny i tez otrzymuje minusowe punkty