ALLEGRO
Mam pytanie i prośbę . Dlaczego przy ofertach kupna są podawane daty szacunkowej daty dostarczenia przesyłki , które nie są zsynchronizowane z obiecanym przez sprzedawcę terminem realizacji zamówienia. Uważam , że taka informacja jest niepotrzebna i wprowadza w błąd . Jeśli ja (kupujący) widzę np. w poniedziałek) przy ofertach WYRAŹNIE NAPISANE np."w środę u ciebie " , decyduję się na zakup , po czym przez dwa dni nie widzę żadnego ruchu ze strony sprzedającego i w środę jedyna informacja pojawia się od Allegro - " przesyłka opóźniona" . Kontaktuje się ze sprzedającym i dowiaduję się , że przy ofercie sprzedający obiecuje zrealizować zamówienie w ciągu dwóch dni , i właśnie zgodnie tym wyśle zakup w środę . . SKORO SPRZEDAJĄCY DAJE TAKĄ DEKLARACJĘ - TO PRZESYŁKA , KTÓREJ JA OCZEKUJĘ W ŚRODĘ - DOPIERO W ŚRODĘ MOŻE BYĆ DO MNIE WYSŁANA - A NIE ,ŻE PRZESYŁKA DO MNIE DOTRZE W ŚRODĘ. Oczywiście nigdzie ta informacja nie jest od razu widoczna - zostałam poinstruowana przez sprzedającego jak mogę ją znaleźć , CO PO KOLEI ZROBIĆ , ZEBY SPRAWDZIĆ DEKLARACJĘ SPRZEDAJĄCEGO ODNOŚNIE KONKRETNEJ OFERTY. Moja prośba jest taka ,żeby przy ofertach sprzedaży jasno i wyraźnie był podany termin kiedy sprzedający deklaruje się zrealizować daną ofertę . Przy dokonywaniu zakupu najczęściej kieruję się terminem dostawy ( myślę , że podobnie wielu kupujących ) i obecny stan rzeczy wprowadza kupujących w błąd . Jeśli czekam na przesyłkę , a w "moich zamówieniach" do dnia kiedy mam otrzymać zakup niezmiennie widnieje informacja" zakup opłacony" , który zmienia się w informację "przesyłka opóźniona" - tracę zaufanie do sprzedawcy i do Allegro . Po co podawać termin dostawy, który nic nie znaczy ? Jeśli ktoś deklaruje, że zrealizuje zamówienie w ciągu tygodnia , a uda mu się szybciej to nikt nie będzie zawiedziony . Natomiast jeśli liczę na otrzymanie zakupu zgodnie i informacją podaną przy ofercie , po czym przez kilka dni zupełnie nic się nie dzieje - tracę zaufanie . Dla mnie sytuacja wygląda tak , jakby informacja o deklaracji sprzedającego o realizacji zamówienia była celowo ukryta . Czy można coś z tym zrobić ? Z wyrazami szacunku , Iwona
@iwaszam dlatego żebyś kupił a potem niech się martwi sprzedawca 🙂 allegro liczy z algorytmu, możesz wyłączyć szybsze wysyłki działa to dla czasu 2-3 dni tylko że co 10 dni musisz to ponawiać, wtedy jak masz 2 dni na wysyłkę pokaże kupującym dostawę na czwartek 🙂
@iwaszam Temat był wałkowany już milion razy. Allegro nie widzi w tym problemu.
Na obronę Allegro - jest dosyć wyraźnie zaznaczone, że termin dostawy jest jedynie przewidywany - nie gwarantowany.