anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

termin dostawy a deklaracja sprzedającego terminie realizacji zamówienia

iwaszam
#1 Nowicjusz

ALLEGRO

Mam pytanie i prośbę . Dlaczego przy ofertach kupna są podawane daty szacunkowej daty dostarczenia przesyłki , które nie są zsynchronizowane z obiecanym przez sprzedawcę terminem realizacji zamówienia. Uważam , że taka informacja jest niepotrzebna i wprowadza w błąd . Jeśli  ja (kupujący)  widzę np. w poniedziałek) przy ofertach WYRAŹNIE NAPISANE np."w środę u ciebie " , decyduję się na zakup , po czym przez dwa dni nie widzę żadnego ruchu ze strony sprzedającego i w środę jedyna informacja pojawia się od Allegro - " przesyłka opóźniona" . Kontaktuje się ze sprzedającym i dowiaduję się , że przy ofercie sprzedający obiecuje zrealizować zamówienie w ciągu dwóch dni , i właśnie zgodnie tym wyśle zakup w środę . .  SKORO SPRZEDAJĄCY DAJE TAKĄ DEKLARACJĘ - TO PRZESYŁKA , KTÓREJ JA OCZEKUJĘ W ŚRODĘ - DOPIERO W ŚRODĘ MOŻE BYĆ DO MNIE WYSŁANA - A NIE ,ŻE PRZESYŁKA DO MNIE DOTRZE W ŚRODĘ.  Oczywiście nigdzie ta informacja nie jest od razu widoczna - zostałam poinstruowana przez sprzedającego jak mogę ją znaleźć , CO PO KOLEI ZROBIĆ , ZEBY SPRAWDZIĆ DEKLARACJĘ SPRZEDAJĄCEGO ODNOŚNIE KONKRETNEJ OFERTY.  Moja prośba jest taka ,żeby przy ofertach sprzedaży jasno i wyraźnie był podany termin kiedy sprzedający deklaruje się zrealizować daną ofertę . Przy dokonywaniu zakupu najczęściej kieruję się terminem dostawy ( myślę , że podobnie wielu kupujących ) i obecny stan rzeczy wprowadza kupujących w błąd . Jeśli czekam na przesyłkę , a w "moich zamówieniach" do dnia kiedy mam otrzymać zakup niezmiennie widnieje informacja" zakup opłacony" , który zmienia się w informację "przesyłka opóźniona" - tracę zaufanie do sprzedawcy i do Allegro . Po co podawać termin dostawy, który nic nie znaczy ? Jeśli ktoś deklaruje, że zrealizuje zamówienie w ciągu tygodnia , a uda mu się szybciej to nikt nie będzie zawiedziony . Natomiast jeśli liczę na otrzymanie zakupu zgodnie i informacją podaną przy ofercie , po czym przez kilka dni zupełnie nic się nie dzieje - tracę zaufanie . Dla mnie sytuacja wygląda tak , jakby informacja o deklaracji sprzedającego o realizacji zamówienia była celowo ukryta . Czy można coś z tym zrobić ? Z wyrazami szacunku , Iwona

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@iwaszam dlatego żebyś kupił a potem niech się martwi sprzedawca 🙂 allegro liczy z algorytmu, możesz wyłączyć szybsze wysyłki działa to dla czasu 2-3 dni tylko że co 10 dni musisz to ponawiać, wtedy jak masz 2 dni na wysyłkę pokaże kupującym dostawę na czwartek 🙂

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@iwaszam Temat był wałkowany już milion razy. Allegro nie widzi w tym problemu. 

Na obronę Allegro - jest dosyć wyraźnie zaznaczone, że termin dostawy jest jedynie przewidywany - nie gwarantowany.

Zrzut ekranu 2026-03-23 115311.jpg

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@iwaszam Przewidywany czas dostawy to nie tylko deklaracja wysyłki sprzedającego, ale również historia wcześniej realizowanych przez niego zamówień oraz inne czynniki. Tutaj znajdziesz szczegółowe informacje na ten temat.

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów