Dlaczego na moich aukcjach Allegro podaje informację, że dostawa za kilka- kilkanaście dni a zawsze wysyłam przedmiot natychmiast po otrzymaniu zapłaty i taki też termin ustawiam podczas tworzenia oferty.
Cześć, @martita-77. W cennikach udostępniasz tylko metodę dostawy Paczka pocztowa priorytetowa, której średni czas przewozu wynosi 2 dni, zatem doręczenie przypadałoby na dni świąteczne - dlatego predykcja pokazuje dostawę na kolejny dzień roboczy, czyli poniedziałek.
Przewidywany czas dostawy wyliczamy na podstawie danych o czasie wysyłki i czasie przewozu.
Nie mogę zgodzić się z takim wytłumaczeniem. Kilkunastodniowy termin dostawy pojawiał się na aukcjach wystawionych na długo przed świętami, a „info” podaje, że jest on wyliczony na podstawie moich wcześniejszych wysyłek.
@martita-77 tak, czas jest wyliczany na podstawie wcześniejszych realizacji dla danej metody dostawy. W okresie świątecznym bierzemy też pod uwagę opóźnienia przewoźników. Tak jak pisała Marysia, na czas dostawy składa się deklarowany przez Ciebie czas nadania oraz czas przewozu przesyłki.
Jakich wcześniejszych realizacji? Potrafisz wskazać choć jedną aukcję, że przedmiot wysłałam później niż w pierwszy dzień roboczy, po otrzymaniu zapłaty? Myślę, że z jakiegoś powodu nie podoba się Wam wysyłka PP. No cóż. Trudno dyskutować, gdy podajesz nieprawdziwe przesłanki. Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
@martita-77 nie twierdzę, że nie nadawałaś paczek terminowo. Próbowałam wyjaśnić, że w tych wyliczeniach nie bierzemy tylko pod uwagę Twojej deklaracji wysyłki, ale też czas realizacji dostawy przez przewoźnika. Dodatkowo w okresie świątecznym przy wyliczeniach bierzemy też pod uwagę opóźnienia.
Dziękuję za życzenia, Tobie także życzę szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Właśnie twierdzisz , że nie wysyłam paczek terminowo. I tak to rozumie potencjalny nabywca. Żadne wyliczenia, święta czy inne kataklizmy nie upoważniają Was do fałszywej informacji, że nabywca otrzyma przesyłkę za 12 dni. Nie istnieje w Polsce przewoźnik oferujący tak długą dostawę. Podajecie tę informację wytłuszczonym drukiem, a gdzieś tam w zakładce drobniutkim drukiem info o mojej deklaracji czasu wysyłki. Uważam to za szykanę. Nie rozumiem takiego działania.
@martita-77 postaram się to w takim układzie lepiej wyjaśnić na przykładzie oferty 18189622963. Mamy w niej widoczny czas dostawy za 10 dni. Ty określiłaś wysyłkę w ciągu 2 dni roboczych.
Mamy teraz święto a za chwilę weekend. A więc deklarowane dwa dni liczymy od poniedziałku. Do tego czas przewozu przesyłki priorytetowej to 2 dni, bierzemy też pod uwagę możliwe opóźnienie z uwagi na okres okołoświąteczny. Po drodze wypada też sylwester, a nastepnie kolejny weekend. Przy optymistycznym założeniu przesyłka mogłaby dojechać do klienta 02.01.2026 (czyli za 7 dni), natomiast zgodnie z naszymi wyliczeniami bardziej realistyczną datą dostawy jest 05.01.2026.
Nie zgadzam się z tymi wyliczeniami. Że względu na święta wybrałam opcję dwa dni, a nie natychmiast jak zazwyczaj. Paczkę wysyłam w sobotę (Poczta pracuje). Klient otrzymuje przesyłkę we wtorek, najpóźniej w środę. Może wystąpić jakieś nadzwyczajne opóźnienie, ale to zdarza się u każdego przewoźnika. Poza tym jest to aukcja kup teraz. Jeżeli klient kupi 2 stycznia to dalej będzie 10 dni? Ale nie będę się upierała. Święta są czasem wyjątkowym. Moje pretensje odnosiły się do aukcji z połowy grudnia gdzie określiliście termin dostawy na 10-12 dni. No i oczywiście uzasadnianie, że długi czas wysyłki następuje z wyłącznej winy sprzedającego na podstawie wcześniejszych wysyłek. Przecież to nieprawda.
Tak trochę pobocznie. Nie lepiej wysyłać Pocztexem niż jako Paczka pocztowa? Nie dość, że Pocztex ma gwarantowany termin doręczenia, to jeszcze cena usługi jest z VAT-em 23%. Paczka pocztowa jako usługa powszechna jest zwolniona z VAT, ale zwolnienie dotyczy tylko Poczty Polskiej. Jednakże to zwolnienie nie przechodzi na twojego kupującego, ty traktujesz to jako cenę netto i kupującemu doliczasz VAT do kosztów wysyłki (bo nie jesteś Pocztą Polską).
Rzeczywiście pobocznie. Istotą jest to, że Allegro pogrubionym drukiem na stronie aukcji podaje: <dostawa za 10-12 dni i że termin dostawy został wyliczony na podstawie moich wcześniejszych dostaw> i to jest nieprawda i przeciwko temu protestuję.
@martita-77 tak jest prawie co roku
obok masz np: podobne 2 wątki:
- mój gdzie za podobny sprzeciw zawieszono nam tutaj konto
i drugi odwrotny, gdzie sprzedawca pisze o karach za opóźnienia wysyłek
w dniach swiątecznych
No i wszystko jasne.