Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
witam opiszę sytuację prosto:
sprzedałem wyświetlacz zmiany biegów do motoru sprzęt elektroniczny który wymaga wpięcia w instalację elektryczną czyli montaż w ogłoszeniu allegro nie napisałem o tym że montaż przez osobę która posiada uprawnienia do montażu czy jak to się tam nazywa
Kupujący chce teraz oddać i żąda oddania pieniędzy gdyż towar ma wadę która uniemożliwia korzystanie . Ja jako sprzedający podejrzewam że towar uszkodzony podczas montaży przez osobę do tego nie uprawnioną mimo że w ogłoszeniu nie zawarłem takiej informacji ale jest duże prawdopodobieństwo że to było powodem uszkodzenia co zrobić . W czasie rozmowy poinformowałem że może odesłać towar wraz z oświadczeniem że posiada uprawnienia na montaż takich urządzeń na potwierdzenie kompetencji ale odpowiedział mi że nie ma takiego czegoś w PL prawie to powiedziałem że chce fakturę montażu która potwierdza że montaż urządzenia była przez osobę do tego uprawioną
suma sumarum nie napisałem w ogłoszeniu o tym że montaż przez osobę uprawioną A kupujący chce skorzystać z praw z tytułu rękojmi iże nie prześle mi ani faktury ani potwierdzenia kwalifikacji na montaż wyświetlacza co zrobić jeśli faktycznie uszkodzony ale z winy kupującego podczas montażu
Kupujący powinien Ci odesłać towar w ramach reklamacji, a Ty reklamację rozpatrujesz. Możesz też ją rozpatrzyć bez odesłania towaru, ale tym sposobem trudno będzie dociec, czy winny uszkodzeniu jest kupujący. Po rozpatrzeniu uznajesz reklamację i zwracasz kupującemu wszystkie koszty, w tym koszt odesłania, albo odrzucasz reklamację. Jeśli reklamację odrzucisz, kupujący może dochodzić swoich racji w sądzie, ale łatwiej mu będzie wystąpić o rekompensatę z Programu Ochrony Kupujących na Allegro. Jeżeli tak się stanie i rekompensatę otrzyma (nie musi otrzymać, ale może), wtedy Allegro może z kolei wymagać od Ciebie zwrotu kosztów tej rekompensaty, nawet pod groźbą zawieszenia konta, jednak do uznania reklamacji Allegro zmusić Cię nie może. Jeśli chodzi o podejrzenia, to Ty podejrzewasz, że kupujący uszkodził towar, a kupujący podejrzewa, że sprzedałeś mu uszkodzony.
Następnym razem napisz w opisie, że montaż jedynie przez osobę do tego uprawnioną i w razie instalacji przez samego użytkownika nieuprawnionego robi to na własną odpowiedzialność.
czyli dupa z króla jak to się mówi potocznie... a jak jes ze zwrotem pieniędzy czyli towar kosztował 160 plus 11 zł przesyła to daje 171 teraz 171 plus 8 zł odesłanie towaru daje 179zł to ile mam oddać za sam towar czy odesłanie oraz wysyłka czy jak
czyli dupa z króla jak to się mówi potocznie... a jak jes ze zwrotem pieniędzy czyli towar kosztował 160 plus 11 zł przesyła to daje 171 teraz 171 plus 8 zł odesłanie towaru daje 179zł to ile mam oddać za sam towar czy odesłanie oraz wysyłka czy jak
Po uznaniu reklamacji, zgodnie z zasadami, zwracasz wszystko = koszt towaru + koszt wysyłki + koszt odesłania.
Poza tym Twój opis był chyba taki; Witam wyswietlacz jest nowy nie uzywany pasuje do dużej ilości Yamaha podłączyć tylko do kostki od prędkościomierza i jeden do obrotów
Jeśli chcesz wymagać uprawnień do montażu, to tak jakbyś wymagał uprawnień do wymiany żarówki.
dziękuje za odpowiedz a jeśli mimo wszytko towar uszkodzony przy montażu przez osobę nie do tego uprawioną a takiej info nie było w ogłoszeniu to sprzedający jest na straconej pozycji mimo że on mógł uszkodzic