anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Uszkodzenie towaru po czasie

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:34998237
#7 Wielbiciel

Dzień dobry.

Szybkie pytanie mam... 

Jakiś czas temu sprzedawałem laptopa na allegro lokalnie, laptop jest stary bo ma prawie 5 lat.

Czy jeśli dajmy na to za tydzień lub miesiąc laptop mu padnie bo jakaś karta czy coś się spali, wiadomo to jest elektronika, w dodatku dość wiekowa ,więc różnie to bywa, to czy kupujący ma prawo żądać ode mnie zwrotu pieniędzy? 

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11
#7 Wielbiciel

Kolejne pytanie 

Jeśli klient zauważył usterkę o której nie wspomniałem bo zwyczajnie zapomniałem wrzucić jedno ze zdjęć  i zgodziłem się na zwrot pewnej kwoty w   rekompensaty żeby mógł wymienić tą część we własnym zakresie to czy ewentualny zwrot będzie podstawą do pomniejszenia wartości potencjalnej reklamacji ?

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:34998237Jeśli kupujący chce złożyć reklamację, masz obowiązek wskazać mu jej warunki oraz odnieść się do zgłoszonych wad przedmiotu. W takich sytuacjach skontaktuj się z kupującym bez zbędnej zwłoki.

Wszystkie informację dotyczące reklamacji na Allegro Lokalnie znajdziesz w tym artykule

Nie rozumiem niestety Twojego drugiego pytania. Doprecyzuj. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

@N_Nitka28 

No bo to było tak... 

Kupujący kupił laptopa, zauważył że tylna osłona ma uszkodzenia które nie były wymienione w ogłoszeniu więc zarządał rekompensaty na kupno nowej osłony żeby laptop ładnie wyglądał ... Pieniądze wysłałem mu na konto  blikiem na co mam stosowne dowody rzecz jasna... 

Moje pytanie brzmi czy jeśli klient zarząda reklamacji całości to ta rekompensata wpływa na wartość całości ... Przykładowo:

Jeśli kupił przedmiot za 2000 zł  rekompensata wynosiła 500 zł 

To czy finalnie jeśli złoży reklamacje czy muszę mu zwracać 2000 czy 1500? 

W sensie moim zdaniem to wygląda tak że przez tą rekompensate spadła wartość przedmiotu i jeśli będę miał mu zwrócić całość (2000) to faktycznie będę stratny 500 zł...

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:34998237 Taka kwestia zależy od Ciebie. My jako Allegro nie ingerujemy w reklamację między kupującym a sprzedającym. 

Tak naprawdę przebieg całej reklamacji zależy od Ciebie. Możesz zdecydować np., że chcesz być prokliencki i zwrócić całość. (ale to już zależy od Ciebie) 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:34998237

Jako sprzedawca odpowiadasz za wady ukryte tkwiące w sprzedanej rzeczy w chwili sprzedaży, przez 2 lata od daty sprzedaży. Jako prywatny sprzedawca możesz jednak wykluczyć rękojmię lub ją skrócić, ale musisz taką informację umieścić w ofercie. Jest to całkowicie niezależne od ewentualnie udzielonej gwarancji.

A jeżeli chodzi o twój przypadek to jeżeli kupujący zgłosił ci reklamację a ty zaproponowałeś obniżenie ceny, a kupujący się na to zgodził, to nie może on składać reklamację na tą wadę ponownie.

A jeżeli chodzi o samą reklamację, to w pierwszej kolejności powinieneś wadę usunąć lub wymienić produkt. Dopiero jak nie jesteś w stanie tego zrobić, będzie to nadmierne kosztowne lub czasochłonne, możesz zaproponować obniżenie ceny lub odstąpienie od umowy. Przy odstąpieniu od umowy zwracasz cenę zakupu i koszty wysyłki.

Przykładowo 

Sprzedałeś laptop za 2000 zl. Kupujący zgłosił ci reklamację i zapromowałeś 500 zł rekompensaty. Nowa cena sprzedaży to 1500 zł.

Następnie po jakimś czasie kupujący zgłaszasz kolejną wadę. Nie jesteś w stanie jej usunąć więc proponujesz zwrot pieniędzy. Zwracasz cenę zakupu czyli 1500 zł plus koszty przesyłki. 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

@pecela 

Czyli reasumując jeśli kupujący teraz zgłosi reklamację i zarząda zwrotu pieniędzy mogę mu śmiało zaproponować 1500 złotych?

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

@pecela 

Kolejna rzecz czym są wady ukryte... Jeśli mu przykładowo padnie teraz karta graficzna lub procesor to nie odpowiadam za to? No bo na dzień sprzedaży wszystko działo sprawnie i wg mojej wiedzy nie było tam żadnych usterek ... Chatgpt sugeruje że jeśli kupujący chciałby zrobić reklamacje z tytułu rękojmi to musiałby mi najpierw udowodnić że wiedziałem o tej wadzie i miała ona miejsce w dniu sprzedaży co w tej sytuacji jest praktycznie niemożliwe ...

Czyli czysto teoretycznie kupujący nie ma jak zarządac zwrotu pieniędzy bo nie jest mi w stanie udowodnić że wiedziałem o tym?

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:34998237

To zależy od czy wyliczyłeś rękojmię. Jeżeli tak, to kupujący musi ci udowodnić, że wiedziałeś o wadzie i celowo ją zataiłeś.

A co do żądania pieniędzy, to wystarczy, że bez zbędnej zwłoki usuniesz zgłaszaną wadę, nie musisz zwracać pieniędzy. Tu ważne jest, że w drugim roku po zakupie, to kupujący musi udowodnić że wada istniała w chwili sprzedaży. W pierwszym roku jest domniemanie istnienia wady.

A jeżeli o pytanie w kartę graficzną czy procesor to zależy. Jak padły, bo była wada, np wentylatory się nie kręciły, albo np chłodzenie było źle zamontowane, a ty to ukryłaś to tak odpowiadasz za to. Natomiast w przypadku gdy padły, bez żadnej winy w produkcje, to nie jest to to wada istniejąca w chwili sprzedaży. Jak go sprzedałeś to te podzespoły były sprawne. 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

@pecela kupujący został na czacie poinformowany że chłodzenie działa dobrze, laptop był na bieżąco czyszczony stąd ta porysowana klapka z tyłu ale poza odkręceniem klapy nic nie było ruszane na co są dowody w postaci oryginalnych plomb ... Dodatkowo sam się dopytal czy pasty były wymieniane na co odpowiedziałem że nie i że warto to zrobić bo nie była nigdy ruszana więc czy to jest argument do odrzucenia reklamacji w razie czego? Bo był świadomy że pasta może być do wymiany i mógł zrezygnować..

A co jeśli wymieni sam ta klapę z tyłu bez serwisu czy to może być argumentem do nie przyjęcia reklamacji ?

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

przejmujesz się za przeproszeniem **piiip**ołami

sprzedając towar na allegro okazjonalnie, nawet raz - masz obowiązek przez 2 lata monitorować informacje od serwisu

i to niezależnie czy towar był używany lub wyłączyłeś rękojmie

tu masz przypadek
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/sprzedaj%C4%85cy-o-allegro-lokalnie/nieuczciwa-wyp%C5%82ata-z-pok-...

allegro potrafi zrobić z Ciebie dłużnika i obciążyć wartością towaru jeżeli nie odpowiesz w dyskusji w ciągu 2 tygodni

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Tak wiem... Czytałem to ... Ogólnie pierwszy i ostatni raz sprzedaję cokolwiek na allegro ... Nie wiem co mnie podkusilo żeby tu cokolwiek wstawiać ...

Kupujący może wszystko a sprzedający jest najgorszym **piiip**em bez żadnych praw mimo że od sprzedających ściągają hajs xd 

oznacz moderatorów