Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Co mam zrobić z klientem który zgłosił zwrot mojej nowej rzeczy, a zwrócił mi uszkodzoną? Jak odzyskać swoją wartość sprzedanej rzeczy. Kupujący okazał się oszustem.
Ostro: Kupujący okazał się oszustem. ale jak masz dowód że kupujący obniżył wartość zwracanego towaru to zgodnie z prawem masz prawo zwrócić mu tyle ile jest wart obecnie rzecz.
Ja tej rzeczy już nie sprzedam. Etui na okulary jest nic nie warte ma wduszenia.
Jeśli uważasz że produkt jest do utylizacji to zwróć kupującemu symboliczną złotówkę ale musisz mieć poparcie dlaczego zwracasz taką kwotę.
Poparcie kogo? Kupujący może się nie przyznać. Bo chciał sobie wymienić uszkodzona rzecz na nową. Sprzedająca celowo wyslala przesylke kurierem a nie do skrytki. Kurier zostawił przesyłkę pod drzwiami. Nie miałam szans otworzyć paczki przy kurierze.
Oczywiście że może się nie przyznać, ale zwracasz zgodnie z tym ile jest towar wart i to zgodnie z prawem,
@IWONA_1205 może kurier uszkodził w transporcie i powinnaś spisać protokół szkody .
,,Nie miałam szans ,, .... jesteś przedsiębiorcą Ty musisz zadbać o to żeby mieć szansę
Paczka nie jest uszkodzona. Kupujący podmienił produkt na wadliwy.
@IWONA_1205 w czym masz problem, stosujesz ten przepis, wyceniasz co masz i oddajesz kasę 🙂
Art. 34.
4. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości towaru będące
wynikiem korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do
stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towaru, chyba że przedsiębiorca nie
poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami
art. 12 ust. 1 pkt 9.
Dziękuję bardzo to jest bardzo mocny argument.
Od początku piszemy ze zwracasz tyle ile jest teraz wart, zgodnie z prawem, Jak podmienił to nie zwrócił, można przyjąć że nadal go posiada a więc nie możesz pomniejszyć zwrotu.
Jak masz dowód że to nie twoje etui to zgłoś na policji art 286kk oszustwo. Jak sprzedajesz jako przedsiebiorca to od takich przypadków masz 1 kamerę na pakowni rejestrujacą pakowanie całwgo prosuktu i odbiór całego zwrotu 2 są takie małe stempelki i tusz uv można swój towar na kamerce oznaczyć w miejscu gdzie kupujący łapkami nie tyka i potem wykazać podmianę, są też np firmowe naklejki z logo firmy