Cześć. Czy aby sprzedać parę rupieci na allegro-lokalnie muszę wysłać do allegro skan dowodu osobistego?
Czy może to być np. prawo jazdy, czy lepiej sprzedawać te rupiecie gdzie indziej?
Gdzie indziej też musisz podać skan, jeśli chcesz mieć przelew na konto. Takie przepisy są ogólne.
Nie wyślę skanu dowodu osobistego, chyba że z zamazanym numerem i serią dowodu.
Np. taki facebook akceptuje prawo jazdy, a strony typu **piiip** tego w ogóle nie wymagają.
Na portalach typu profil zaufany również nikt nie wymaga przesyłania dowodu. No way!
Facebook nie robi weryfikacji, bo nie wysyła do Ciebie płatności - nie pośredniczy w tym.
Tak – niestety teraz to już standard. Nie tylko Allegro tego wymaga. Większość platform sprzedażowych musi weryfikować sprzedawców przez przepisy finansowe (m.in. przeciwdziałanie praniu pieniędzy), dlatego proszą o potwierdzenie tożsamości.
Na Allegro / Allegro Lokalnie zwykle proszą o zdjęcie albo skan dowodu osobistego. Czasami system akceptuje też prawo jazdy albo weryfikację przez bank, ale to zależy od metody weryfikacji w danym momencie.
To nie jest nic wyjątkowego, podobnie robią np. **piiip**, **piiip** czy inne serwisy, kiedy chcesz sprzedawać i otrzymywać pieniądze przez ich system płatności.
Jeśli ktoś nie chce podawać dokumentu, to zostaje sprzedaż bezpośrednia (np. odbiór osobisty i gotówka), ale w większości dużych serwisów prędzej czy później weryfikacja i tak się pojawi. A na Facebook możesz tylko sprzedać bezpośrednio, zazwyczaj za pobraniem.
Bajki opowiadasz. Na V.... sprzedaje ze 3 lata. DAC przekroczyłam, a dowodu nie wołali. Na O.. też na początku wystarczy podać konto, nie trzeba dowodu. Dowód wołają dopiero jak się przekroczy jakąś tam kwote (chyba 4000 jak dobrze pamietam).
To tylko Allegro ma takie irracjonalne wymagania od osób prywatnych. Sprzedasz bzdetę za 10 zeta i masz skan dowodu wysłać, może do tego jeszcze próbkę moczu, śliny i odcisk palucha...
Baaa przy zmianie dowodu bank na który wpływają wszystkie moje wpływy dał 3 miesiące dłuższy termin na aktualizację danych osobowych niż Allegro, przez które tylko część wpływów przechodziła... W dodatku Allegro szło przez mobywatela, a w banku zwyczajnie podałam nowe dane... Dlaczego Allegro ma większe wymagania niż banki?