Co powinnam zrobić jeśli jeden ze sprzedawców notorycznie wystawia produkty na allegro używając zdjęć pochodzących z zewnętrznej (poza allegro) strony www mojego sklepu bez mojej zgody? Robi to notorycznie nie tylko na allegro ale też na innych marketplace'ach. Tłumaczy się, że to zdjęcie było w katalogu allegro więc może korzystać ale to nieprawda, bo ja go tam nie wgrywałam. Też wystawiam swoje produkty na allegro ale nie używam tutaj zdjęć z mojej strony www, zwykle używam już dostępnych zdjęć albo zdjęć od producentów ale nie moich. Co zrobić w takiej sytuacji z takim sprzedawcą? To notorycznie ten sam człowiek, nie pomagają prośby ani groźby, co chwilę widzę u niego moje zdjęcia i gość nic sobie z tego nie robi już od roku.
Pewnie udać sie do prawnika.
Prawnik najpierw każe sporządzać pismo, w którym trochę nastraszy podpisując się jako prawnik i że: jak pan nie usunie to będzie sprawa za naruszenie prawa autorskiego , prawa o uczciwej konkurencji i może za nękanie i że ma pan czas powiedzmy tydzień na to. Myślę, że to nic nie da, bo takie wiadomości wysyłam i gość nic sobie z tego nie robi - usuwa ale wrzuca inne kolejne i tak od roku na Allegro i 3 innych platformach. Dodam że zgłaszając to do właścicieli tych ZNANYCH platform nie uzyskałam odpowiedzi od roku na maile o naruszeniu praw!!!!! Tu chyba tylko sąd no chyba, że allegro albo inny marketplace może takiemu sprzedawcy wysłać upomnienie? No nie wiem sama co zrobić. Nikt inny nie robi takich rzeczy tylko ta jedna firm.... zastanawiam się nawet czy ten człowiek ma jakiś problem czy co? czy może nie zdaje sobie sprawy, że może za to mieć problem?
@insolencja chcesz ochrony praw autorskich, nie przekazuj tych praw stronom trzecim
wg allegro na tym forum użycie cudzych zdjęć z katalogu produktów jest legalne, mimo, że na innych stronach serwisu lub w samy regulaminie nie ma wzmianki, że dana strona, która ich używa ma na to zgodę serwisu
są tylko zapiski, że serwis może ich udzielać i co jest największym hitem, że osoba taka jak ty , nie będzie wyciągać konsekwencji prawnych od kogoś takiego, którego opisujesz
nam kiedyś g oo gle zajumało masze zdjęcia i opisy z allegro i przedstawiało je jako oficjalne zdjęcia produktu bo producent ich nie zrobił - jeszcze w czasach, gdy można było miniaturki oznaczać własnym logiem
to nadal działa - masz 3 przykłady
https://auau.market/item-i9437105105
https://www.ceneo.pl/141291751
Nie zrozumiał Pan, ja nie wgrywałam swoich zdjęć na allegro - mam je tylko na prywatnej stronie a ten pan je stamtąd ukradł i wgrał je na allegro i 3 inne marketplace bez mojej zgody.