anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Widoczność ofert

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec

Chciałabym opisać problem, który zauważyłam w aplikacji mobilnej Allegro przy ofertach używanych, powystawowych i po zwrotach.

Problem wygląda tak, że z poziomu aplikacji nie da się normalnie otworzyć konkretnej oferty z towarem używanym, powystawowym albo po zwrocie. Kupujący widzi taką ofertę na liście wyników i klika właśnie ją, ale zamiast wejść bezpośrednio w tę konkretną ofertę, aplikacja przenosi go do zbiorczego widoku produktu, gdzie jako Top oferta / reprezentant produktu pokazuje się oferta nowa.

Czyli klient klika używany albo powystawowy towar, bo chce obejrzeć dokładnie tę sztukę, jej realne zdjęcia, stan, opis, ewentualne ślady użycia, braki albo uszkodzone opakowanie. A po kliknięciu nie otwiera mu się ta oferta. Zamiast tego trafia do zbiorczego widoku produktu, gdzie na pierwszym miejscu pokazywana jest nowa oferta jako Top oferta.

Dla mnie to jest ogromny problem, bo towary używane, po zwrotach i powystawowe nie są identyczne jak nowe. Każda sztuka może mieć inny stan, inne zdjęcia, inne ślady użytkowania, inne opakowanie, inne braki i inny opis. Kupujący powinien po kliknięciu trafić dokładnie do tej oferty, którą wybrał, a nie do zbiorczego widoku produktu z nową ofertą jako główną.

Zgłosiłam ten problem do Allegro. W odpowiedzi Asystent AI Allegro napisał, że kliknięcie oferty używanej może przenosić do zbiorczego widoku produktu, gdzie pokazują listę wszystkich ofert tego produktu, w tym ofertę nową jako Top ofertę / reprezentanta produktu. Napisał też, że wynika to z mechanizmu grupowania ofert w katalogu produktów i że może to ograniczać widoczność ofert używanych, jeśli kupujący trafia najpierw na ofertę nową.

Czyli z tej odpowiedzi wynika, że to nie jest tylko mój przypadek ani błąd jednej oferty, tylko mechanizm działania aplikacji / katalogu.

Moim zdaniem to jest bardzo niekorzystne i mylące. Jeżeli klient klika ofertę używaną, powystawową albo po zwrocie, to powinien móc ją od razu otworzyć i kupić. Nie powinien być przenoszony do zbiorczego widoku produktu, gdzie jako pierwsza pokazuje się nowa oferta, bo wtedy oferta używana traci widoczność, mimo że to właśnie ona została kliknięta.

oznacz moderatorów
3 ODPOWIEDZI 3

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Wiaterek1973 

Rozumiem Twoje obawy dotyczące mechanizmu grupowania ofert w katalogu produktów. Tak, kliknięcie oferty używanej, powystawowej lub po zwrocie może przenosić do zbiorczego widoku produktu, gdzie jako Top oferta pokazuje się oferta nowa. To działanie systemu, które wpływa na widoczność ofert używanych.

Zależy mi na tym, aby Twoje zgłoszenie zostało odnotowane i doceniam, że podzieliłaś się swoimi spostrzeżeniami. Twoje uwagi są ważne dla dalszego rozwoju i poprawy funkcjonalności aplikacji.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Wiaterek1973
#8 Zapaleniec

czy Allegro zamierza poprawić ten mechanizm tak, aby kliknięcie oferty używanej, powystawowej albo po zwrocie otwierało bezpośrednio tę ofertę?
Jeśli nie, proszę napisać to wprost, ponieważ musimy wiedzieć, czy dalsze wystawianie takich towarów na głównym Allegro ma sens.

oznacz moderatorów

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Wiaterek1973 

O aktualizacjach i zmianach na platformie będziemy informować na bieżąco w aktualnościach. Nie mam dodatkowych informacji w tym temacie, którymi mógłbym się podzielić.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów