Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć. Dostałam wiadomość od kupującego, nie wiem czy traktować to jako wyłudzenie. Proszę o podpowiedzi.
Oryginalna wiadomość:
"Hello according to the vies system you are not a vat registered company and tehrefore you are not allowed to have vat of 23% please send a correction invoice and vat refund to us so that we no longer need to report this to the government, thankyou."
po przetłumaczeniu:
"Dzień dobry, zgodnie z systemem VIES nie jesteście Państwo zarejestrowanymi podatnikami VAT, dlatego nie możecie płacić podatku VAT w wysokości 23%. Prosimy o przesłanie faktury korygującej i zwrotu podatku VAT, abyśmy nie musieli już zgłaszać tego faktu rządowi. Dziękujemy."
Sprzedajesz i nie wiesz czy możesz wystawiać Fv vat? możesz tylko...
@sheyka1988 Wyjaśnij proszę jak rozumiesz "jestem zwolniona z VAT"
Albo jesteś płatnikiem podatku VAT lecz masz stawkę 0% albo nie jesteś płatnikiem (na przykład działalność nierejestrowana) ale wtedy nie masz prawa wystawiać faktury VAT.
Albo ma stawkę zw np jako małe obroty
Tak jak napisała @Monika__L stawka "zw" z tytułu obrotu do 200 tys rocznie, tak przynajmniej kazała pisać księgowa na każdej fakturze w uwagach - "Podatnik zwolniony z VAT na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy o VAT."
Jednak popełniłam błąd - to była moja pierwsza faktura i wystawiłam zwykłą VAT 23%
Niezależnie od tego czy zwolnienie jest przedmiotowe czy podmiotowe to z chwilą wystawienia pierwszej faktury VAT stałaś się czynnym płatnikiem.
dokładnie i od teraz wszystko musi byc wystawiane z VAT
@Halfrunt rozumiem, że błąd jest nieodwracalny i konsekwencje mnie czekają? Dzięki za odpowiedź
Tak jak napisała @Monika__L stawka "zw" z tytułu obrotu do 200 tys rocznie, tak przynajmniej kazała pisać księgowa na każdej fakturze w uwagach - "Podatnik zwolniony z VAT na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy o VAT."
Jednak popełniłam błąd - to była moja pierwsza faktura i wystawiłam zwykłą VAT 23%
@sheyka1988 może wystarczy korekta, wówczas robisz zw. i wysyłasz im fakturę zw. nie zwracając podatku. Koniecznie pogadaj z księgową, bo pierwszej faktury żądają Urzędy Skarbowe do kontroli.
@sheyka1988 @Halfrunt Przecież klient napisał, że prosi o fakturę korygującą. Najprościej wystaw mu nową, a tamtą wysłać do Koszalina (czyli kubeł)
W VIES nie ma i nigdy nie było informacji o tym, czy ktoś jest czynnym czy biernym płatnikiem podatku VAT, w tej bazie są tylko podmoty mające nadany NIP EU. Taka informacja jest tylko w "Wykazie podmiotów zarejestrowanych jako podatnicy VAT, niezarejestrowanych oraz wykreślonych i przywróconych do rejestru VAT" (https://www.podatki.gov.pl/wykaz-podatnikow-vat-wyszukiwarka).
Jeżeli nie jesteś czynnym płatnikiem VAT, to cena dla klienta się nie zmieni (inaczej wyszedłbyś na minusie). A VAT i tak płacisz, tylko nie bezpośrednio (kupujesz w cenie brutto, bez odliczania VAT-u).
Na fakturach VAT nie podaje się już powodu zwolnienia, jeżeli zwolnienie wynika z nieprzekroczenia kwoty 200 tys zł przychodu. Podstawę zwolnienia podaje się tylko przy zwolnieniu przedmiotowym.
Faktury w ramach WDT to trochę inna bajka. Tu musisz mieć NIP EU (z przedrostkiem PL). Tylko tu robi się kolejny problem, bo podatnicy zwolnieni z VAT nie mogą korzystać z WDT. W ich przypadku traktowane jest to jak s przedaż krajowa (aczkolwiek mogą się zarejestrować do VAT EU).