Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam.
Chciałbym zacząć sprzedawać jako prywatny sprzedawca towary które już od pierwszej sprzedaży wymagają kasy fiskalnej. Będę prowadził działalność nierejestrowaną, czyli do 1505zł przychodu i mam kilka pytań.
1. Zanim zacznę sprzedawać, najpierw muszę zaopatrzyć się w kasę fiskalną. Jaką najtańszą opcję mi polecicie? Z tego co wiem można starać się o ulgę chyba maksymalnie do 700zł. Wiem że są różne rodzaje kas fiskalnych, np. w formie oprogramowania. Zależy mi aby była tania, ponieważ będzie to dodatkowy, niewielki zarobek. Rozumiem, żeby dostać ulgę najpierw muszę zakupić kasę fiskalną a dopiero później dostanę część zwrotu za zakup? Czy to dotyczy tylko osoby prowadzące działalność gospodarczą?
2. Jeżeli dobrze rozumiem, nierejestrowana działalność ma miejsce wtedy, gdy nie przekroczę 1505zł przychodu, a nie dochodu. Czyli jeżeli sprzedam 3 rzeczy po 491zł (+9zł przesyłka) to mam 1500zł przychodu w miesiącu i limit został wyczerpany. Dobrze rozumiem?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
A z jakiego powodu musisz mieć kasę fiskalną?
Raczej nie da się zarejestrować jako płatnik VAT bez rejestracji działalności.
Ponieważ towary które będę sprzedawał są objęte obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej.
Tutaj jest o tym wspomniane: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115#11
Witam ,mam do Pana pytanie ,co u Pana z tą kasą fiskalna przy działalności nie zarejestrowanej,Również chce zacząć prowadzić taką działalność zanim ją zarejestruje ,zaznaczam jestem w temacie itd tylko mam problem z tą kasą ,wszędzie chcą nip firmy
Musisz zacząć od złożenia wniosku NIP-7 w swoim Urzędzie Skarbowym. Potem jak dostaniesz NIP możesz złożyć VAT-R, jak towary którymi będziesz handlował wymagają rejestracji do VAT.
Konieczna jest kasa fiskalna z powodu sprzedaży towarów objętych obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej.
Tutaj jest napisane więcej: https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115#11
"Kasa fiskalna będzie ci jednak potrzebna w przypadku sprzedaży towarów lub usług objętych obowiązkiem ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej."
Więcej jest napisane na stronie gov "Działalność nierejestrowa oraz inne sytuacje, w których nie trzeba rejestrować firmy"
Mogę prosić o źródło do tego tekstu? (podawanie linków allegro chyba blokuje).
"ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 2021 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji sprzedaży przy zastosowaniu kas rejestrujących" - jest tam więcej przykładów towarów, które wymagają kasy fiskalnej, np: komputerów, wyrobów elektronicznych i optycznych, zapisanych i niezapisanych nośników danych cyfrowych i analogowych.
Przydatne linki: PP i Rozporządzenie
@Client:107384733 nie dostajesz częściowego zwrotu za kasę, możesz sobie odpisać 700 zł od podatku i dotyczy to tylko kasy online. Ale nie wiem czy odliczenie dotyczy nierejestrowanej działaności.
Można kupić używaną kasę online?
@Client:107384733 można, ale musi mieć wymieniony moduł fiskalny i zrobiony przegląd.
Dziękuję. Widzę, że można znaleźć poniżej 1000zł, ale muszę się upewnić co do tego moduły fiskalnego i przeglądu.
A kontrole z urzędu skarbowego często się zdarzają?
@Client:107384733 jezeli chcesz odliczyć kasę od podatku, musisz mieć na nią fakturę i dowód zapłaty, np. potwierdzenie przelewu.
Za 1500 zł możesz kupić nową, na gwarancji, a nie jakiegoś używanego grata do remontu i wymiany pamięci. Pamiętaj, że serwis kas fikanych, naprawa, wymiana czegokolwiek to nie jest takie w kijek nadmuchał, to robią wybrane serwisy, składają raporty do US, przeglądy okresowe (czy nie kantujesz 😋) zakładają plomby itp. Nie watro się bawić przy takiej działalność w używane kasy fiskalne, sam koszt przeglądu u nas to jakieś 160 zł, a wymiana pamięci itp. to są większe koszty.
Poza tym zorientuj się, czy nie ma dopłaty na zakup pierwszej kasy fiskalnej, ja mam już od kliku lat i była wtedy dopłata około 500 zł przy cenie kasy 1100 zł.
Czy kontrole się zdarzają? Trzeba się z tym liczyć.
@agus38 teraz nie ma dopłaty, można tylko odliczyć 90% wartości kasy, nie więcej niż 700 zł od podatku.
przy kasie online (pytałeś o online) w ministerstwie widzą wszystko, czasem nawet dzwonią dlaczego kasa nie jest aktualnie podłączona do internetu i nie raportuje, pozatym od niedawna na Twoje konto bankowe może wejść prawie każdy urzędnik prywatne i firmowe nawet jeśli nie jesteś podejrzany o przestępstwo i wszystko sprawdzić, ponadto dzisiaj się nie da handlować nie wchodzą na VAT jest wiele grup produktowych gdzie kasa musi być od 0 np komputery, eketronika itd... poczytaj
Jakub Sierak
uczciwyregulamin.pl
Tak, ale to gra nie warta świeczki.
W sensie kupowanie kasy fiskalnej dla nierejestrowanej działalności jest niewarte świeczki?