Witam. Przez pomyłkę kupilem telefon nie tego koloru. Ten co chcę jest tańszy. Zakupy były na raty. Jeśli anuluję zakup to umowa kredytowa będzie nie ważna. Ponowny zakup to mowa umowa?
@seczkowski możesz anulować zakup. Sprzedający w ciągu 2 dni roboczych powinien zwrócić pieniądze. Trafią one na umowę kredytową, jednocześnie ją spłacając. Jeśli nie masz już możliwości anulowania w Szczegółach zamówienia, skontaktuj się bezpośrednio ze sprzedawcą.
@N_Nitka28 wskaż proszę bo nie widzę nigdzie w Ustawie Konsumenckiej ,że sprzedawca ma 2 dni na zwrot środków
@mdrogeria i @seczkowski wysyłam artykuł odnośnie anulowania zamówień na Allegro.
"Gdy anulujesz zakup, który został już przez Ciebie opłacony, sprzedający powinien w ciągu 2 dni roboczych zwrócić Ci koszt zamówienia na kartę płatniczą lub konto, z którego zapłacono za zakup."
@N_Nitka28 dziwna ta ustawa konsumencka - chyba jakiś SCAM 🙃
@N_Nitka28 ojoj... to jest tylko Wasza dziamdzianina ,miałem bardziej na myśli zapis Ustawodawcy , a w zapisie , który przytoczyłaś jest kardynalny błąd w słowie ,, powinien ,,
Zgodnie z prawem powinien on brzmieć ,, jak platforma sprzedażowa ZALECAMY .......
umowa kredytowa będzie ważna , obowiązek jej spłaty ciąży na Tobie , sprzedawca ma zwrócić środki jeśli zrezygnujesz z zakupu , ale ma na ten ruch aż 14 dni.
@seczkowski Prawdopodobnie możliwość anulowania zakupu już dawno minęła, jeśli sprzedający rozpoczął pakowanie i procedurę wysyłki to pozostał ci tylko zwrot.
Zwracając wcale nie masz pewności że sprzedający odda wszystkie pieniądze, ma na zwrot 14 dni a ty raty spłacać musisz. Nie wiadomo czy dostaniesz drugi kredyt na kolejny telefon więc lepiej przemyśl ten kolor, może wcale nie jest taki zły?
@seczkowski Tak czy siak, do czasu zwrotu środków na Tobie ciążą raty do spłacenia, wg regulaminu czeka 30dni i dopiero trzeba splacać.