Czy mogę prosić o dokładne wyjaśnienie, w jaki sposób ustalana jest miara "Zamówienie wysłane szybko" w jakości sprzedaży?
W ostatnim miesiącu miałem ponad 500 zamówień. Większość wysłana szybciej niż 24 h (w dni robocze).
Na przykład dane z raportu allegro:
Opłacono: 8.06.2026 09:20:56,
Data dodania numeru przesyłki: 8.06.2026 10:46:29
Data wysyłki: 8.06.2026 12:20:55
Zamówienie wysłane szybko? NIE
Mam wiele takich przypadków.
Zamówień wysłanych szybko w tym raporcie jest 0 (zero) z ponad 500 wszystkich.
Miara "Zamówienie wysłane szybko" opiera się na tym, czy przesyłka została zeskanowana przez kuriera i potwierdzona przez przewoźnika w dniu opłacenia zamówienia. Ważne jest, aby ten proces odbył się tego samego dnia, w którym klient dokonał płatności.
Proszę pamiętać, że data dodania numeru przesyłki i data wysyłki to nie to samo co zeskanowanie przez kuriera. To zeskanowanie decyduje o zaliczeniu zamówienia do szybkich.
Dodatkowo, jeśli przesyłka została zeskanowana z jednodniowym opóźnieniem, ale doręczona w czasie przewidzianym dla danej metody dostawy, zamówienie może być uznane za szybkie.
Wszystkie informacje znajdziesz opisane w tym artykule, zachęcam zapoznać się z nim.
Zapoznałem się z tymi zasadami, ale chyba nadal ich nie rozumiem. Poniżej cały rekord z raportu tego składnika jakości sprzedaży. W tym raporcie jest 648 przesyłek, żadna z nich nie weszła do szybkiej wysyłki.
Data wysyłki tutaj jest wprowadzona automatycznie, czy to nie jest równoważne skanowaniu przez kuriera?
Czy mogę prosić o wyjaśnienie na tym przykładzie, dlaczego ta przesyłka się nie kwalifikuje?
| Data złożenia zamówienia | Czas złożenia zamówienia | Data opłacenia zamówienia | Deklarowany czas na wysyłkę | Data deklaracji | Zamówienie liczone do Jakości Sprzedaży? | Data rozpoczęcia oceny | Dodany numer przesyłki? | Zamówienie wysłane w terminie? | Zamówienie wysłane szybko? | Data dodania numeru przesyłki | Data wysyłki | Ostateczny termin dostawy (Wysyłka w terminie) | Ostateczny termin dostawy (Szybka wysyłka) | Data dostawy | Numer przesyłki (dodanie) | Przewoźnik (dodanie) | Numer przesyłki (wysyłka w terminie) | Przewoźnik (wysyłka w terminie) | Numer przesyłki (szybka wysyłka) | Przewoźnik (szybka wysyłka) |
| 8 cze 2026 | 09:19:34 | 8 cze 2026, 09:20:56 | 3 dni | 11 cze 2026, 23:59:59 | Tak | 12 cze 2026 | Tak | Tak | Nie | 8 cze 2026, 10:46:29 | 8 cze 2026, 12:20:55 | 11 cze 2026 | 9 cze 2026 | 9 cze 2026 | A004PMPMV7 | ALLEGRO | A004PMPMV7 | ALLEGRO | A004PMPMV7 | ALLEGRO |
Wracam z odpowiedzią. Deklaracja wysyłki wynosi więcej niż 1 dzień = negatywna ocena w szybkiej wysyłce z automatu.
Dziękuję za odpowiedź.