Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Postaram się wyjaśnić cała sytuację. W dniu 18 marca 2021 zakupiłam rozrusznik (aukcja 7436394082) od [edycja], w dniu 14 czerwca 2021 wystawiłam temu użytkownikowi negatyw, bo nowy alternator który mi sprzedał przestał ładować po 3 miesiącach użytkowania, całkowicie padł (kontrolka ładowania świeciła już pierwszego dnia po założeniu, a że Transit jest mi potrzebny do pracy nie miałam już ochoty go odsyłać i czekać na naprawę i wymianę, czas to pieniądz). W negatywie zostałam nazwana przez tego sprzedawcę "pustą panią", przy okazji wrzucono mnie do worka z zawistnymi i pogardliwymi Polakami. W ramach rewanżu 15 czerwca 2021 (dzień po moim negatywie) sprzedawca[edycja] zakupił na aukcji mojej budę dla psa (sprzedaje budy dla psa drewniane, gdzie jest zaznaczony odbiór osobisty). Ten sprzedawca w ogóle nie pojawił się po budę, nawet ślepa osoba zauważy że to akcja a ramach zemsty. Teraz przez jego kup teraz mam do zapłaty prawie 80 zł. Proszę o pomoc.
Możesz pisać o zwrot prowizji, uzasadnij to (jak masz jakikolwiek dowód) że nie kupił, a tak na marginesie, nie udostępniaj pobrań, same kłopoty. Zapewne zemścił się, możesz napisać do Allegro, dodać te sms, maile o "pustej pani":
Nie udostępniam pobrań, buda miała tylko odbiór osobisty. W komentarzach ten sprzedawca obraża nie tylko mnie
Najlepiej kupować z konta nie firmowego tylko prywatnego, wówczas trudniejsze, byłoby dochodzenie w celach zakupu dla zemsty. Może podejmuj jakąś mediacje, wzajemna eskalacja do niczego pozytywnego nie doprowadzi.
Ten człowiek już przy zakupie mnie obraził, więc raczej mediacji nie będzie
Nie bądżmy dziecmi obraził i już foch
@czarnula2601
Jeżeli transakcja z budą nie doszła do skutku z winy Kupującego - to pisz o zwrot prowizji.
BTW
W ofercie 7436394082 sprzedawane są alternatory (a nie rozruszniki) i nie nowe, ale regenerowane (co oczywiście nie ma wpływu na to, że działać powinny dłużej niż 3 miesiące).
Mój błąd, na szybko pisałam temat, chodzi mi o to że kupiłam alternator od uzytkownika rozruszniki 24, towar wystawia w dziale nowe
@czarnula2601 "towar wystawia w dziale nowe" - nie ma czegoś takiego jak dział "nowe", a oferta o której piszesz w pierwszym poście, w parametrach ma ustawiony "stan: regenerowany" (to samo w opisie).
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@czarnula2601 zdecyduj się kupiłaś rozrusznik a potem piszesz że alternator przestał ładować ?
Negatywa wystawić od tak ? masz prawo ale prosi się to o kłopoty jak widzisz 😞
Trzeba było reklamować i wtedy ocenić, równie dobrze mógł się spalić regulator z winy problemów w aucie ale nie reklamowałaś, skoro wolałaś naprawić sama to w czym problem, sama sprzedajesz i postaw się w jego sytuacji ? Kupuje budę rozpada się po trzech miesiącach, zamiast Ci reklamować, wystawiam negatywa i sam naprawiam bo buda potrzebna 🙂
Kupiłam alternator, źle napisałam. Przecież pisze że świeci się kontrolka ładowania, a od kiedy przy uszkodzonym rozruszniku świeci ci się kontrolka ładowania? Przy założeniu przez mechanika od razu świeciła się ta kontrolka. A czemu mam nie wystawić negatyw? Od początku są problemy w tym sprzedającym i jego towarem.
@czarnula2601 Tak, masz prawo wystawić negatywa po nieudanej transakcji. Nie masz żadnego obowiązku towaru reklamować, a ocenę mimo to możesz wystawić. W takiej sytuacji sprzedawca w odpowiedzi nie ma prawa Cię obrażać.
Dziękuje za rzeczową odpowiedź. Proszę też przeczytać komentarze tego sprzedawcy, gdzie wyzywa innych kupujących od złodzieji, naciągaczy, [edycja]
Pisałam szybko temat, kupiłam alternator a nie rozrusznik. Zresztą wyraźnie piszę, że od początku świeci się kontrolka ładowania. Od kiedy ci się przy uszkodzonym rozruszniku świeci kontrolka ładowania? Z tym kupującym są same problemy, najpierw dostałam towar niekompletny a po założeniu był uszkodzony (alternator na wykończeniu). Oczywiście mogłam reklamować, ale nie musiałam. Tak jak napisałam, moje auto zarabia na mnie a nie ma stać u mechanika i czekać 14 dni aż sprzedawca zwróci mi sprawny alternator, chociaż pewnie by były problemy bo do alternatora nie była dołączona karta gwarancyjna a alternator nie był zakładany w autoryzowanym serwisie. Skad wiem że byłyby problemu? Dwa lata temu kupowałam alternator u tego sprzedawcy, dałam mu pozytyw. Wtedy była dołączona karta gwarancyjna gdzie było napisane że towar ma być założony w autoryzowanym serwisie, a jeżeli nie będzie to reklamacja będzie nie uznana. co jest kpiną. Zachęcona tym że dostałam sprawny alternator zakupiłam go u niego drugi raz. Teraz jestem zawiedzona. Sprzedaje różne rzeczy, czasem negatywy dostawało się, trzeba to przełknąć, ale w przeciwieństwie do niego nie mszczę się na kupujących, nie odszukuję ich na google, allegro czy innych portalach i wystawiam neipochlebne opinie. Nie wyzywam kupujących od złodzieji, naciągaczy,[edycja] itd. Jeżeli takie działania popierasz to nie najlepiej o tobie jako sprzedawcy świadczy
czarnula2601 ja Cię doskonale rozumiem trafiłaś na d,,,,, i zadziałały emocje . Jeśli kontrahent użył w ocenie obraźliwych słów allegro ją usunie . Tak nawiasem za 3 stówki dobry elektryk stary alternator doprowadzi w 2 godziny do stanu niemal fabrycznego . Dobry elektryk ., na regenerowanym alternatorze , który mam od nowości w aucie hulam 4 rok , padł tuż po gwarancji .
Za 3 stówki elektryk użyje chińskich podzespołów do jego naprawy (bo oryginalne części kosztują znacznie więcej) które wytrzymają rok lub max 2 lata i znów alternator będzie do roboty.
Ja autem robie codziennie kilkanaście km, ty jeżeli tyle dziennie nie jeżdzisz to tobie taki alternator może dłużej poszłużyć
@czarnula2601
Piszesz: "W dniu ... wystawiłam ... komentarz".
Tymczasem IMO mijasz się z prawdą, gdyż w komentarzu czytamy m.in.: "Negatyw bo dostałem towar niekompletny ..." , "... dostałem używany ..." , " ... musiałem wsadzić używkę" . "Sam sprzedaje używane ..."
IMO uczciwie byłoby wskazać: np. "napisano komentarz z mojego konta".
Towar zamówiony na nazwisko męża, a za jego prośbą wystawiałam komentarz w jego imieniu, dlatego jest forma męska.
@czarnula2601 Jeżeli sprzedawca odpowiedział na Twój komentarz w sposób obraźliwy, możesz to zgłosić do Allegro tu; https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=51b99f53-f844-4aca-ae85-35363ce7a272&subjectId=0047464a-5... Jego odpowiedź zostanie usunięta, a Twój komentarz pozostanie. Jeżeli ten sprzedawca Tobie wystawił obraźliwy komentarz za zakup budy, także możesz to zgłosić i ocena zostanie usunięta.
O zwrot prowizji wystąp tak; https://allegro.pl/pomoc/dla-sprzedajacych/oplaty-i-cenniki/jak-odzyskac-prowizje-od-sprzedazy-rabat...
Jeśli otrzymasz odmowę, złóż odwołanie i wyjaśnij sprawę; https://allegro.pl/pomoc/odwolanie-od-decyzji-o-rabacie-transakcyjnym