Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam!
Czy jest na Allegro opcja żeby wygenerować listę na której będą widoczne dane dotyczące wpłat od klientów za przesyłki zamówione kurierem UPS za pobraniem.
Allegro wpłaca na firmowe konto środki z tychże zamówień, ale łącząc je w jedną całość. W przypadku małej ilości zamówień da się ustalić "kto zapłacił za swoją przesyłkę". Ale w przypadku większej ilości takich zamówień powstaje już bałagan i księgowość, która w wewnętrznym programie księgowym chce przyporządkować płatność do zamówienia - nie wie co pod co ma przyporządkować.
W przypadku InPost ten problem nie występuje - paczki nadajemy przez API w programie firmowym i wraz z wpłatą na konto przychodzi od InPostu zestawienie - których zamówień dotyczy wpłata od InPostu. Uprzedzę pytania - nie ma możliwości nadawania paczek UPS innej niż "Nadaj z Allegro".
Przykład:
Allegro wpłaca na firmowe konto kwotę 86zł tytułem "zwrotów za pobrania z usługi Wysyłam z Allegro".
W historii zakupów nie mamy takiego zamówienia, ale widzę że są dwa: jedno na 40zł drugie na 46zł. Jestem w stanie przyporządkować te płatności i w programie księgowym klient będzie widniał jako ten który "zapłacił".
Problem będzie gdy Allegro wpłaci nam 100zł, a będzie 7 zamówień na 20zł. Kwotowo niby się zgadza - ale skąd mamy wiedzieć, które 5 osób z tych 7 już zapłaciło kurierowi i Allegro przesłało nam za to pieniądze?
Dziękuję z pomoc i proszę o ewentualne pytania, jeśli mam podać jakieś inne szczegóły.
@kosmethurt, niestety obecnie nie ma możliwości, aby wygenerować takie zestawienie. Mamy w planach dodanie takiej opcji - dzięki za sugestię. 🙂
Dzień dobry, czy została wprowadzona opcja, o której pisał założyciel wątku? Również chciałbym wiedzieć jakie zamówienia zostały mi zwrócone w przelewie łączonym,
Pozdrawiam,
Dzień dobry,
Również jestem zainteresowany takim rozwiązaniem. Księgowość ma problem z przyporządkowaniem przelewów do faktur ponieważ nie ma zestawienia za jakie zamówienia jest przelew i czy w ogóle do nas dotarł. Czy jest jakiś sposób żeby tego się dowiedzieć?
czy takie rozwiazania jak zestawienie za pobrania juz funkcjonuje ?
Otrzymuje je od początku kwietnia, po około tysiąc złotych dziennie - średnie zamówienie to 80-90zł - ręczne generowanie tych zestawień to "orka na ugorze"