anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwolnienie z kasy fiskalnej, a wystawianie faktur na maila

NewShopping
#8 Zapaleniec#

Witam,

Czy korzystając ze zwolnienia z kasy fiskalnej (sprzedaż wysyłkowa) mogę wystawiać i wysyłać faktury imienne na maila kupującego przy każdej takiej sprzedaży (mowa tutaj o osobach fizycznych nie prowadzących DG)? Nie planuję umożliwiać płatności za pobraniem ani odbioru osobistego. 

Czy w takiej sytuacji muszę prowadzić ewidencję sprzedaży zwolnionej z ewidencji na kasie fiskalnej?

Czy będę potrzebować jakiejś dodatkowej dokumentacji dotyczącej tej transakcji, czy faktura wystarczy?

oznacz moderatorów
5 ODPOWIEDZI 5

mdrogeria
#21 Demiurg#

Możesz  ,ale stosowną informację umieść w zakładce ,, o sprzedającym ,,

oznacz moderatorów

NewShopping
#8 Zapaleniec#

Doczytałem teraz, że ewidencja sprzedaży zwolnionej jest niezbędna, ale czy powinienem po za wystawieniem faktury imiennej jeszcze dodatkowo udokumentować taką sprzedaż?

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#12 Orędownik#

A jak wygląda korekta takiej faktury imiennej w przypadku zwrotu i czy w przypadku faktury bez Vat trzeba mieć potwierdzenie odbioru korekty przez kupującego?

oznacz moderatorów

NewShopping
#8 Zapaleniec#

Nie trzeba mieć już potwierdzeń odbioru, aczkolwiek trzeba mieć dokumentację potwierdzającą z której wynika, że warunki obniżenia podstawy opodatkowania zostały uzgodnione. Wydaje mi się, że samo wykonanie zwrotu przez kupującego jest właśnie takim uzgodnieniem warunków. 

Także nie trzeba oczekiwać potwierdzenia odbioru korekty do zwrotu od kupującego, aczkolwiek trzeba mieć dokumentację potwierdzającą. Mogę się mylić, dopiero się uczę tego wszystkiego 

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

Wydaje mi się - nie pisz w ten sposób, gdyż to wskazuje, że tylko Ci się wydaje.

A możesz wprowadzić w błąd wieku sprzedających.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów