anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot częsci zamowienia

kiniazg
#7 Wielbiciel#

witam

kupujacy zakupil 2 takie same rzeczy,

1 rzecz chce zwrocic bo twierdzi ze byla otwarta co jest niemozliwe ale dobra niech mu bedzie...

w jaki sposob zrobi ma kupujacy zwrot na 1 rzecz

czy ja zglaszam takie cos czy kupujacy??

ps. po nawyzywaniu mnie od glupkow mam goscia dosc dlatego prosze o konkretna odpowiedz

oznacz moderatorów
23 ODPOWIEDZI 23

az1rael
#21 Demiurg#

@kiniazg koszt zwrotu leży po stronie kupującego skoro nie reklamuje tzn że przyjmujesz zwrot i pomniejszasz kwote zwrotu o kwote utraty wartości towaru zgodnie z art 34.4 uk. Kupujacy ma 7dni na wniesienie zastrzeżeń spisanie protokolu i zlożenie reklamacji do ciebie bys ty zareklamowal otwarcie u przewoźnika lub samemu u przewoźnika. Jeśli nie wniesie zastrzeżeń zgodnie z prawem towar dotarł cały i nieotwierany i można zastosować obniżenie ceny.

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

probowalam zrobic zwrot ale nie mam mozliwosci zmiany ceny 😕

w jaki sposob to zrobic?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Sprzedajesz jako osoba prywatna na lokalnie? @kiniazg 

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

tak

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Nie obowiązuje was ustawa konsumencka tylko kodeks cywilny. 1 nie musisz się godzić na zwrot, 2 sklada ci reklamacjętą musisz rozpatrzeć do 14dni i wydać decyzję dowolną uznajesz lub nie a jak uznasz sam decydujesz o sposobie rozpatrzenua reklamacji a nie to co kupujący chce. 

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

zgadzam sie na zwrot jednej rzeczy nie bede z dziadem sie klucic bo nie mam nerwow.

rozumiem ze to on ma wniesc reklamacje przez allegro tak?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Tak w dyskusji. Może i nie masz nerwów ale karmisz patologię. Zgodzić sie na zwrot możesz ale rzeczy nietkniętej. Zgodnie z przepisami wasze prawa są równorzędne. Jak chce reklamować musi najpierw udowodnić że do zawartości ktoś nie dobrał się podczas transportu. Nega nie dostaniesz bo na lokalnie nie ma ocen a za odrzucenie reklamacji allegro nic ci nie może zrobić @kiniazg 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Prawdopodobnie trafił ci się cwaniak zaloży dyskusje tam możesz oficjalnie reklamacje rozpatrzeć widze że sprzedajesz jakieś suple czy coś powód odrzucenia towar sprzedany w fabtycznie zapieczętowanym opakowaniu wyslany w stanie nienaruszonym. Kupujacy zgodnie z kc odpowiada za ryzyko utraty lub uszkodzenia wysyłanej rzeczy niech sobie składa reklamacje do przewoźnika skoro uważa ze ktoś dobrał się do paczki 

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

opisze jak to wyglada...

kupil 2 opakowania suplementow

firma zrezygnowala juz od dawna z opakowan kartonowych wiec sa poprostu w takich jakby butelkach plastikowych z zakretka a pod nakretka jest naklejona folia.

gosciu twierdzi ze jedno jak otworzyl to folia calkowicie zeszla razem z nakretka a druga po otwarciu w polowie jest folia otworzona.

co lepsze chce zwrocic tylko to jedno gdzie jest w polowie otwarta...

tlumacze dzbanowi ze ja nie zagladam do tego bo zamawiam produkty od firmy, dostaje paczke i zaraz wysylam kupujacym. wiec nie ingeruje w tym mam to poprostu gdzies...

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Plastikowa butla z tabletkami z zgrzewem z folii i korkiem jedyna możliwość żeby to walnęło w sposób jaki opisujesz to wysłaleś w foliopaku nie kartonie i podczas transportu ścisnęli zawartość i ciśnienie na butle wywaliło zgrzew i nawet korek. Czyli uszkodzenie w transporcie z winy niedostatecznego spakowania. Ale jak wysłaleś w kartonie z wypelnieniem nie ma możliwości by to puffło

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

w kopercie bombelkowej wysylam tabletki

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Duże te tabletki tzn pudełko?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Supple czesto mają foliowy zgrzew jako zabezpieczenie przed otwarciem sam by sie nie ściągnął

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

tak wlasnie chodzi o ten zgrzew

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

10cmx 4 cm

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Czyli wmawia ci glupoty przy tak malym opakowaniu zgniecenie uszkodziloby tą plastikową butle ma ci wyslać zdjęcia paczki i butelek. Ale jak pisałem jeśli nawet to uszkodzenie w transporcie ma sobie sam reklamować usługę dowozu u przewoźnika.

oznacz moderatorów

kiniazg
#7 Wielbiciel#

tak tez mysle ale uwierz mi nie mam nerwow na darcie mordy tego typa do mnie przez tel

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

To po co odbierasz tel albo nagraj i mu napisz że zgłosisz na pały. Jesteś osobą prywatną a nie firmą nie obowiązują cie ani standardy firmy ani przepisy ustawy konsumenckiej. Chce reklamaować odsyla na swoj koszt towar do ekspertyzy 14dnia wydajesz decyzję reklamacyjną możesz odrzucić z powodu jak pisałem. Wszelkie odstepstwa od normy masz możliwość zgloszenia slużbom lub allegro a nr tel to wywal bo po co ci mają tacy janusze dzwonić ma dyskusje od tego jak mu coś. Klasyczny janusz mu nie pasi to wymusza darciem.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

Nie odeśle odrzucasz nie uznasz reklamacji nie oddajesz za wysyłke uznasz albo wymieniasz towar albo naprawiasz albo zwrot kasy plus zwrot za wysylke jak pokaze kwit nadania z cena. Krotka pilka i nie wchodzic z dziadostwem w pyskowania 

oznacz moderatorów