anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot - karton oklejony etykietą

oportuna
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry,

dotarł do mnie zwrot. Kupujący nie zabezpieczył kartonu i okleił karton bezpośrednio etykietą kurierska. W związku z tym nie mam oryginalnego kartonu do sprzedaży tego produkty. Czy mogę obciązyć kupujacego kosztem nowego opakowania? Oryginalnego już nie dostanę a to pomniejsza od razu wartość towaru. Czy jakie mam możliwości?

oznacz moderatorów
4 ODPOWIEDZI 4

NipponShorty
#15 Entuzjasta#

Przepisy pozwalają na zwrot produktu bez oryginalnego opakowania, Ty natomiast masz prawo obniżyć wartość zwrotu jeśli zwrócony produkt nie nadaje się do ponownej sprzedaży w takim samym stanie, w jakim został zakupiony. 

oznacz moderatorów

oportuna
#7 Wielbiciel#

A czy są jakieś "widełki" za brak/uszkodzenie oryginalnego opakowania? Mogę sobie ustalić co chce? A jak kupujący będzie miał obiekcje co do wartości opakowania i np. 10 zł dla niego to będzie za dużo?

oznacz moderatorów

foto-hurtownia
#12 Orędownik#

@oportuna Kwotę zwrotu określasz Ty, nie ma widełek. Musi być jednak poparta jakąś argumentacją, więc nie możesz np. zwrócić 1zł za produkt wart 1000zł tylko dlatego, że nie ma kartonu (zakładając, że sam towar jest jak nowy). W  razie, gdyby klient nie zgadzał się z Twoją decyzją musi iść do sądu, Allegro nie ma prawa i kompetencji, by określić czy postąpiłeś uczciwie. Oczywiście otrzymasz minimum negatywa, na 99% będzie dyskusja. 

oznacz moderatorów

oportuna
#7 Wielbiciel#

Dzięki za podpowiedzi.

oznacz moderatorów