Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam
poproszę doradźcie, mam zwrot od klienta listwa sztukateryjna warta 140 zł i kiedy odesłał, listwa została uszkodzona przez kuriera dpd, z tego co wiem to on musi złożyć reklamacje, ja mam spisany elektroniczny protokół szkody. Jak to rozegrać? Czy mam do niego o tym napisać czy olać to bo zaraz będzie spór na allegro, co doradzacie?
Nie , towar jest u Ciebie , ty skłądasz reklamację
On to odesłał do firmy z którą współpracuje, więc zwrot nie trafił fizycznie do mnie, tylko do tej firmy a oni mnie poinformowali
Przedmiot jest Twój z momentem nadania przez klienta.
@AGDSUBLIME Zwrot konsumencki, kupujący odstąpił od umowy zakupu odesłał w ramach Smarta czy sam to organizował?
sam wysłał a dpd połamało
Jak zwrot z tytułu odstąpienia od umowy - to zwracasz klientowi kasę. To on odpowiada za zwrot towaru i jego zabezpieczenie na czas transportu, on jest nadawcą przesyłki.
Ograniczaj się do "minimum" informacji w kontakcie z kupującym- otrzymałeś zwrot towaru, towar jest uszkodzony , zwracasz w/g stopnia zużycia towaru.
Teraz jeszcze Polityka Zwrotów Allegro - https://allegro.pl/pomoc/artykul/polityka-zwrotow-na-allegro-q0yPaBXLrhD
I tam jest taki dział "Pakowanie przesyłki zwrotnej" z którego jasno wynika, kto odpowiada za zwrot przesyłki.
Nie musisz wysyłać żadnych dodatkowych dokumentów czy wiadomości, ani potwierdzać zwrotu telefonicznie. Nie masz obowiązku użyć formularza, chociaż to najwygodniejszy, najszybszy i najbezpieczniejszy sposób. Możesz jednak dostarczyć sprzedającemu dowolne jednoznaczne oświadczenie z danymi potrzebnymi do dokonania zwrotu.
https://allegro.pl/pomoc/artykul/polityka-zwrotow-na-allegro-q0yPaBXLrhD
większych bzdur nie czytałem, dla człowieka, który nie zna ustawy konsumenckiej i kodeksu cywilnego może być ostro mylący lub wprowadzający w błąd,
jest to nieudolna próba dostosowania nowomowy i głupot serwisu do obowiązujących przepisów, z pominięciem wielu praw i obowiązków konsumenta
i oczywiście rodzynek - przykład z drukarką z którego uokik już się dawno wycofał 🙂