Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, klient kupił ode mnie towar 12.03.2022r opisany był na aukcji ze był uszkodzony itd. Czy mogę mu odstąpić od przyjęcia towaru przed upływem 14dni? Było zaznaczone wyraźnie ze nie działa i ma uszkodzenia.
A jeśli już od wyśle paczkę a okaże się że towar który mi odesłał był rozkręcony to co wtedy można zrobić?
@Kalisz71 Jeżeli był opis że uszkodzony to zwrotu w ramach tego uszkodzenia nie musisz przyjąć a jak sprzedajesz jako prywatny sprzedajacy to zwrotów nie musisz wcale przyjmować, co innego z reklamacją która musisz rozpatrzyć jak nie wyłączyłeś jej, masz na to 14 dni od chwili zgłoszenia i możesz ją przyjąć albo odrzucić.
Sprzedaje jako firma tylko że na allegro dopiero od ponad miesiąca. Sprzedaje towar outlet. A jak wyłączyć reklamacje ? Podczas dodawania ogłoszenia ?
To nie wyłączysz możesz ograniczyć. Zakup konsumencki podlega 14 dniowemu zwrotowi i kupujący ma prawo do zwrotu, poczytaj, warto. Jeżeli zgłasza zwrot to go przyjmij i uważaj bo konsekwencje mogą być, kupujący ma możliwości duże , dyskusja, POK a to może być i dla ciebie nieprzyjemne.
Okej dzięki bardzo za pomoc. Miłego dnia pozdrawiam.
Naprawdę poczytaj, warto jak chcesz tu sprzedawać, miłego dnia.😐
Jednak mam jeszcze jedno pytanie. Czy Jeśli towar który ja sprzedaje jest po zwrotach lub towar powystawowy i mam w warunkach ustalone ze gwarancja ma 1miesiac i dopisane ze gwarancja jest rozruchowa, to czy po upływie tego czasu(1miesiac) klient jak zgłosi ze cos mu przestało działac to tez musze zwracac wszystkie koszta? Bo czytam i nie mogę znaleść.
Rękojmię dla konsumentów przy towarze używanym możesz ograniczyć do 1 roku, nie możesz jej całkowicie wyłączyć. Zwrotów w ogóle nie możesz wyłączyć poza sytuacjami opisanymi w art. 38 ustawy o prawach konsumenta.
Jedynie przy zakupie na firmę możesz wyłączyć przyjmowanie zwrotów jak i rękojmię.